Ororile trăite de copiii ținuți în centrul din Maramureș. Ce a pățit o fată de 15 ani

×
Codul embed a fost copiat

Pedagogul neamţ care a înființat la Vișeul de Sus, Maramureș, un centru de recuperare pentru adolescenții cu probleme din Germania a fost arestat preventiv. Judecătorii au luat o decizie similară pentru alţi cinci angajați.

Între timp, apar informații noi din această anchetă. Procurorii spun că în centrul respectiv au existat situații în care adolescenții erau înhămați la căruță alături de animale, ori erau sedați, când autoritățile făceau verificări.

Iar șefii centrului ar fi beneficiat de complicitatea unor polițiști, angajați ai primăriei și asistenți sociali, care îi anunțau dacă veneau în control.

Când au cerut arestarea pedagogului neamţ şi a colaboratorilor lui, anchetatorii le-au vorbit judecătorilor şi despre metodele de tratament - descrise de ei drept barbare - folosite în centrul din Vişeu de Sus.

Pe lângă faptul că ar fi fost bătuţi şi puşi să facă munci grele - peste puterile lor, ar fi existat situaţii în care adolescenţii nemţi au fost legaţi cu funii şi înhămaţi la căruţa alături de animale.

Citește și
centru copii maramures
Cazul copiilor nemți maltratați în Maramureș. Localnicii au o altă versiune
Prețul eliberării Alinei Apostol din „gulagul” chinezesc. Fost deținut al regimului de la Beijing: „Cu chinezii trebuie să negociezi direct!”. Răspunsul Ministerului Justiției din România

Din metodele de tratament folosite în centru făcea parte şi izolarea adolescenţilor într-un aşa-zis arest. Locul, denumit "2 la 1", este o construcţie cu două încăperi în care cei care nu respectau regulile impuse de pedagogul neamţ erau ţinuţi sub pază de doi adulţi.

Jonelle Kooi a ajuns în centrul din Vişeu de Sus în septembrie anul trecut cu tulburări grave de comportament. Spune că a stat trei luni acolo, după care a fost dată în grija unei familii din zonă. Fata a descris condiţiile în care erau supravegheaţi cei care ajungeau la "2 la 1".

Jonelle Kooi, fostă beneficiară a centrului: „Te duci la lucru, mănânci normal, dar trebuie să stai în cameră la 2 la 1. Stai cu unul care lucrează, stai cu el în cameră, doarme cu tine”.

În fața anchetatorilor, unii dintre colaboratorii pedagogului neamţ au recunoscut că, în centrul din Vişeu de Sus, adolescenţii erau pedepsiţi prin izolare şi forţaţi să facă munci peste puterile lor.

Au susţinut, însă, că tinerii ajungeau în aşa-zisul arest doar dacă nu socializau cu alţi adolescenţi din centru ori aveau un comportament violent în familiile în care erau daţi în plasament şi furau. Acuzaţiile mai susţin că tinerii erau izolaţi dacă se băteau între ei, băteau animalele sau dădeau foc la lucruri.

Localnicii din Vişeu de Sus care acceptau copii din centru în plasament primeau în fiecare lună, de la pedagogul neamţ, câte 600 de euro.

Acum patru ani, Gheorghe Pop a luat de la centru un băiat de 16 ani.

Bărbatul susţine că adolescentul i-a povestit chinurile pe care a trebuit să le îndure.

Gheorghe Pop, localnic: „Copilul mi-a spus că a fost maltratat, a fost bătut. Îi era frică şi normal să mai meargă pe vale. Mi-o spus că l-o pedepsit şi l-o bătut de groaznic a fost. Acolo e ca într-o puşcărie, aşa a zis copilul. Acolo s-au întâmplat nişte lucruri grave. Până la urmă sunt copii”.

Anchetatorii susţin că pedagogul neamţ şi colaboratorii lui aveau complici în poliţie, primărie şi serviciile de asistenţă socială care îi anunţau de eventualele controale. Mai mult, ar fi existat cazuri în care unele autorităţi nu ar fi intervenit când adolescenţii au fost bătuţi în centru.

Unul dintre tineri le-a povestit anchetatorilor că, la începutul anului trecut, a venit aici, la postul de poliţie din Vişeu, să ceară ajutor. Şi, în loc să i se ofere sprijin, oamenii legii i-au sunat pe reprezentanţii centrului care au venit şi l-au dus înapoi pe tânăr.

Reprezentanţii postului de poliţie nu au vrut să comenteze întâmplarea.

Strigător la cer este şi că, în momentul în care aveau loc controale în centru, anchetatorii susţin că adolescenţii erau sedaţi şi niciodată nu erau lăsaţi singuri cu inspectorii.

Pe de altă parte, anchete se fac şi la spitalul din Vișeul de Sus, unde unei fete de 15 ani din centrul pedagogului neamţ i-ar fost fost montat un dispozitiv anticoncepţional. Tânăra a susţinut în fața anchetatorilor că a fost ameninţată să îl accepte.

Vladimir Macovei, director adjunct la Spitalul Vișeul de Sus: „S-a prezentat o domnişoară în vârstă de 15 ani, însoţită de o doamnă supraveghetoare de la centrul de reabilitare, cu rugămintea de a-i fi împlantat un dispozitiv anticoncepţional”.

Reporter: „Cine a avut rugămintea?”

Vladimir Macovei, director adjunct la Spitalul Vișeul de Sus: „Doamna supraveghetoare. Dansa a invocat că există o recomandare. N-aş putea să vă dau toate detaliile”.

Reporter: „Unii medici ar putea fi sancționați?”

Vladimir Macovei, director adjunct la Spitalul Vișeul de Sus: „Păi dacă se face o anchetă şi se afla că nu s-au respectat procedurile legat de consimţământul, de acceptarea consimţământului pacientului, da, vor fi sancţionaţi”.

În urma izbuncnirii scandalului, părinţii adolescenţilor internaţi în centrul din Vişeu de Sus ori daţi în plasament la familiile din zonă au început să sosească în România.

Menfred Miske, tatăl unuia dintre adolescenți: „Eu ştiam că aici sunt oameni buni, nu ştiu ce s-a întâmplat şi nici nu vreau să îmi imaginez dacă s-a întâmplat ceva rău. Eu am venit acum în vacanţă să îmi petrec timpul cu fiul meu”.

Familiile care au în plasament adolescenţi nemţi şi care le iau apărarea celor din centru, încearcă să îi reducă la tăcere pe cei care îndrăznesc să vorbească despre chinurile la care erau supuşi adolescenţii.

Centrul din Vișeul de Sus primea finanţarea de la mai multe autorităţi din Germania, în faţa cărora pedagogul neamţ promitea că se ocupă de recuperarea socială a adolescenţilor cu probleme comportamentale. Iată ce spunea într-un film de prezentarea centrului:

Schumann Bert Sieghard, inițiatorul "Projekt Maramureș": „Noi facem un program şi după un sfert de an sau patru-cinci luni, schimbi ceva, noi vedem asta la un copil. Aşa arată un copil, deschis şi asta este o satisfacţie enormă”.

La percheziţiile făcute în locuinţa pedagogului neamţ, anchetatorii au găsit aproape 140.000 de euro. Bărbatul nu a putut justifica suma. Procurorii bănuiesc că banii provin din fonduri pe care cetăţeanul german le primea pentru îngrijirea şi tratamentul adolescenţilor.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Articol recomandat de sport.ro
Starul din Premier League care le-a lăsat însărcinate pe soție și pe amantă în aceeași perioadă a devenit tată pentru a șasea oară
Starul din Premier League care le-a lăsat însărcinate pe soție și pe amantă în aceeași perioadă a devenit tată pentru a șasea oară
Citește și...
Marturia unei fete maltratate la centrul din Maramures. A fost pusa sa rupa aschii cu mainile
Marturia unei fete maltratate la centrul din Maramures. A fost pusa sa rupa aschii cu mainile

Pedagogul neamt care a infiintat un centru de reeducare pentru adolescentii problema din Germania - in Viseul de Sus, judetul Maramures - a fost retinut. Dupa gratii au ajuns si cinci angajati ai centrului.

Cazul copiilor nemți maltratați în Maramureș. Localnicii au o altă versiune
Cazul copiilor nemți maltratați în Maramureș. Localnicii au o altă versiune

Continuă audierile în cazul copiilor din Germania, care ar fi fost chinuiţi, umiliţi şi puşi la munci grele în centrul de reeducare din Valea Vinului, judeţul Maramureş.

Poveste de groază în Maramureș. Copii din Germania, abuzați și ținuți în sclavie
Poveste de groază în Maramureș. Copii din Germania, abuzați și ținuți în sclavie

O poveste tulburătoare este scoasă la lumina de procurorii DIICOT în Maramureş.

Tineri germani, ţinuţi în sclavie şi puşi la munci epuizante, în Maramureș
Tineri germani, ţinuţi în sclavie şi puşi la munci epuizante, în Maramureș

O poveste revoltătoare este cercetată de ofiţerii de la Crima Organizată.

Recomandări
FMI: Riscul de recesiune a economiei mondiale este minim, în ciuda incertitudinilor geopolitice
FMI: Riscul de recesiune a economiei mondiale este minim, în ciuda incertitudinilor geopolitice

Unul dintre cei mai importanţi economişti ai Fondului Monetar Internaţional a semnalat un risc redus de recesiune globală, în ciuda zgomotelor continue de incertitudine geopolitică, relatează CNBC.

Pompierii continuă căutările sub dărâmături în urma exploziei din Craiova. Momentul deflagrației violente a fost filmat
Pompierii continuă căutările sub dărâmături în urma exploziei din Craiova. Momentul deflagrației violente a fost filmat

O explozie puternică a transformat miercuri noapte într-o ruină o clădire pentru nefamiliști din Craiova. O femeie a murit, iar alte trei persoane au ajuns la spital, după ce o parte din primul etaj s-a prăbușit.

WSJ: Liderii de război ai Israelului nu au încredere unii în alţii. Există păreri radicale și o rivalitate veche
WSJ: Liderii de război ai Israelului nu au încredere unii în alţii. Există păreri radicale și o rivalitate veche

După şase luni de conflict împotriva Hamas, publicul israelian este profund divizat în ceea ce priveşte modul în care se poate câştiga războiul din Fâşia Gaza.