Filmul funeraliilor Majestății Sale Regele Mihai. ”Parcă a murit ceva în mine”
Într-o zi însorită de 16 decembrie, la 28 de ani distanță de momentul în care România se scutură de frigul comunismului, capete încoronate și oameni obișnuiți au făcut o adâncă reverență în calea fostului Suvern.
Mihai Întâi a plecat spre lumină, iar noi toți am fost martori înghețați ai unui moment copleșitor. Țara și-a luat rămas bun, în lacrimi de la Regele ei, un model de eleganță și decență.
Vârstnicii și-au plâns copilăria pierdută și și-au cerut iertare că n-au făcut mai mult pentru el, iar tinerii au aflat, unii pentru prima dată, că România a fost cândva respectată în lume. Dumnezeu să vă odihnească în pace, Majestate!
Alegeri 2024
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
După minute de tăcere dureroasă, Piață Palatului Regal a vibrat într-un glas în momentul în care Regele a părăsit pentru ultima oară Sala Tronului.
La ceremonia religioasă din interior au asistat doar cei din familie, oaspeții cu sânge albastru veniți de peste hotare și oficialilii români.
Apoi patru generali ai Armatei Române au făcut de garda la catafalcul ultimului mareșal român. Nepotul sau tânărul Nicolae a izbucnit în lacrimi.
Pe un ecran instalat afară mulțimea privea aproape fără să respire cum rând pe rând fiicele monarhului dar și capetele încoronate au urmat ritualul militar.
Este vorba despre regele în exercițiu al Suediei, Carl Gustav, dar și de viitorul rege al Marii Britanii, Prințul Charles chiar dacă acest moment nu era prevăzut în protocol.
Sunetul de trompetă a anunțat apoi pentru ultima oară sosirea regelui Mihai între cei de rând.
După o scurtă slujba religioasă mii de glasuri au strigat împreună: "Dumnezeu să-l ierte!" iar clopotele din întreaga Românie au dat vestea dureroasă a despărțirii.
Bărbat, plângând: "Parcă a murit ceva în mine"
Femeie, plângând: "O adâncă tristețe. Nu știu ce se va mai întâmpla de acum încolo"
Plecarea din fața palatului a fost cu adevărat sfâșietoare. În clipă în care sicriul regal a fost urcat pe afetul de tun, toți cei prezenți au simțit ca trăiesc un moment istoric.
Dragostea pentru un Rege alungat de comuniști din propria țară i-a făcut pe oameni să strige, din nou la 28 de ani de la Revoluție, "Jos comunismul!".
Femeie: "Regret enorm pentru destinul neîmplinit al Majestății Sale și poate și mai mult pentru destinul tragic al acestei țări"
Mulți și-au manifestat supărarea că eliberarea de regimul trecut nu a fost totală.
Tânără: "Regret pentru că nu am știut să prețuim o adevărată comoară pe care am avut-o în Regele Mihai"
Cortegiul a pornit spre Catedrala Patriarhală, pe fundalul copleșitor al Marșului Funebru.
Principesele României au mers pe jos tot traseul.
Li s-au alăturat zeci și zeci de mii de oameni cu flori în mâini. Bucureștiul întreg a fost astăzi la picioarele Majestății Sale și a vrut să ii arate fostului Suveran al României că poporul l-a prețuit.