Filmul dramatic al tragediei din Botoșani, unde o mamă și-a aruncat copiii de la balcon. Ce spune soțul tinerei
Băiețelul de 3 ani din Botoșani care a fost aruncat de la etaj de mama lui, împreună cu frățiorul lui de 2 ani, este încă în stare critică la spital.
Mezinul a murit pe loc, iar femeia în vârstă de 23 de ani este internată la psihiatrie pentru expertiză.
Acest caz șocant arată din nou cât de vulnerabile pot fi tinerele mame fără sprijin psihologic în situațiile în care se simt copleșite de probleme și intră în conflict cu rudele apropiate.
Atenție, urmează detalii care vă pot afecta emoțional.
Imaginile de pe o cameră de supraveghere surprind momentele scurse imediat după ce pruncii au căzut pe aleea din fața hostelului. Bărbatul care vorbește agitat la telefon este paznicul locului. Cere ajutor la 112.
Era ora 23 și 30 minute. Primele echipaje de salvare ajung după 10 minute. Pe mama copiilor o găsesc pe o bordură a clădirii, la etajul 1. Părea hotărâtă să se desprindă de acolo și este chemat un negociator din poliție.
„Ascultă vocea mea! Copiii au nevoie de tine. Sunt aici să te ajut”.
Aproape două ore, negociatorul a ascultat-o pe femeie și a încercat să o liniștească. Tânăra era tulburată, plângea și întreba ce se întâmplă cu băieții ei. Se temea și că ar putea ajunge la închisoare.
Negociator: „Văd că îți pare rău, văd că plângi, văd că se rupe sufletul în tine. Greșesc când spun că văd că ți se sufletul în tine?”.
Femeia repeta încontinuu: ”Nu am vrut!”
De la înălțime, femeia repeta încontinuu: „Nu am vrut!”. Intuia probabil ce întâmplase cu copiii. Cel mic, de nici 2 ani, nu a mai putut fi salvat, iar o ambulanță plecase la spital cu celălalt, de 3 ani, grav rănit.
Negociatorul a considerat că este spre binele mamei să nu îi spună adevărul.
Negociator: ”Copiii tăi sunt în siguranță la spital și vor să te duci la ei. Eu împreună cu tine vom merge la spital să îți vezi copiii”.
Acest subtrefugiu a fost folosit de negociator pentru a da răgaz unui pompier să urce într-o cameră de la etajul unde era femeia și - de pe o fereastră - să o tragă de pe bordura pe care se află.
Mama a fost internată după incident într-un spital de psihiatrie. În evidențe nu figurează cu vreo afecțiune și urmează să fie supusă unei expertize psihiatrice.
Pe baza informațiilor furnizate de autorități, de rudele femeii și de martori am reconstituit traseul mamei înainte de tragedie.
Tânara a plecat împreună cu copiii, de acasă, din Albești, Botoșani - luni, după-amiază. Acolo locuia cu socrii.
”Bunica: Când a plecat la Botoșani a zis ceva?
Bunica: Nimic. Absolut nimic nu mi-a zis”.
”Cel mai rău îmi pare rău de copii, căci ei nu au nicio vină, dar nu-i pot lăsa așa ai nimănui”
În Botoșani, mama și copilașii au ajuns în mai puțin de o oră. În jurul orei 1 și 45 de minute, femeia și-a sunat soțul, plecat cu serviciul în București.
Soțul: ”Îmi părea un pic supărată. Am întrebat-o ce are, nu a vrut să-mi spună nimic”.
Mai multe ore, femeia s-a plimbat cu copiii prin parcul Tineretului din Botoșani - a stabilit poliția. Apoi, în jurul orei 21.00, a ajuns la hostelul unde s-a produs nenorocirea.
Deși nu avea buletin, a reușit să închirieze o cameră, spunând la recepție că a pierdut autobuzul și nu mai poate ajunge acasă împreună cu copiii săi.
De la hostel, cu 5 minute înainte să recurgă la gestul extrem, femeia i-a trimis un mesaj soțului.
”Mulțumesc că m-ai făcut să fac ceea ce nu voiam, sper să fii fericit acum că ai scăpat de noi și nu mai trebuie să ne trimiți bani (că am înțeles că asta era marea ta problemă). Regret tot ce am făcut cu tine până acum, regret că m-am măritat cu tine, dar chestia era că voiam să scap de acasă. Atât. Cel mai rău îmi pare pentru copii, căci ei nu au nicio vină, dar nu îi pot lăsa așa ai nimănui. Nimeni nu o să îi iubească. Voi toți m-ați luat de fraieră”.
Soțul: ”Am întrebat-o ce are de gând să facă și nu a mai răspuns la telefon. Ea zice că marea problemă erau banii. Nu au fost banii o problemă. Mă gândesc să nu fi intrat într-o depresie din cauza copiilor, unul de doi, unul de trei”.
Ca să ajungă la balcon, femeia a aștepat să se facă liniște în clădire. Se pare că a fost lucidă până în momentul în care și-a văzut băieții jos și ea a rămas pe bordura clădirii de la etajul unu.
”Uitați ce îngerași de copii! Suntem distruși, nu mai putem”
Ovidiu Apostoaie, negociator poliție: ”Se afla într-o stare vădită de excitare psihică, era foarte emoțională, revenea mereu, obsesiv la aceleași stări, repetând mereu că îi pare rău și că nu vrea să meargă la închisoare”.
I-am arătat medicului specialist psihiatru Gabriel Diaconu mesajul trimis de femeie soțului ei și am încercat să aflăm de la el ce ar fi putut să o determine să îl scrie și să recurgă apoi, după 5 minute, la gestul extrem.
Gabriel Diaconu, medic specialist psihiatru: ”Aici stai să te uiți la piramida motivației de a te angaja în infanticid. De cele mai multe ori ai istoric de abuz sau de violență familială, cuplat cu depresie postpartum sau psihoză postpartum, cuplat cu stresori proximali cum ar fi de exemplu lipsa banilor, dar și ruperea în relație”.
Băiatul de 3 ani care a supraviețuit gestului mamei este în comă profundă în spital, în Iași.
Bunica: ”Uitați ce îngerași! Uitați ce îngeraș de copil. Ăsta a murit. Ăsta e în comă la Iași, nu știm dacă va supraviețui, suntem distruși, nu mai putem”.