Filme urmărite din barcă. Documentarele despre incendiile din Grecia și furturile din pădurile noastre, printre preferate

×
Codul embed a fost copiat

Sibiul este pentru a 28-a oară capitală filmului documentar. În ultimele trei seri, spectatorii au vizionat din bărci și hidrobiciclete filmele proiectate pe ecranul din mijlocul unui lac presărat cu mori de vânt.

Una dintre principalele teme ale festivalului este colapsul climatic, iar documentarele despre incendiile de vegetaţie din Grecia și furturile de păduri din ţara noastră au fost la loc de cinste.

Proiectiile de film în aer liber au avut un farmec aparte. Noaptea trecută, spectatorii au vâslit, sau pedalat, ca să poate vedea ecranul de proiecție din mijlocul lacului. Jurnaliștii Alex Dima și Amalia Enache au fost gazdele cinefililor din bărci și hidrobiciclete. Reportajul "Că-n codru" a dezvăluit o altă față a celor care ar trebui să ne protejeze pădurile.

Alex Dima: ”Este un material despre o realitate cruntă pe care o trăim și sper să ne trezim într-o bună zi”.

Experiență unei astfel de proiecții a fost unică și pentru jurnaliștii “România, te iubesc”.

Citește și
familie
Părinţii români care vor fi exceptaţi de la suprataxarea contractelor part-time. Legea a fost adoptată de Senat

Alex Dima: ”În seara asta, audiența a stat lângă mine și a trăit cu mine și am avut emoții, dar a fost tare fain, o super senzație, să stai pe barcă și să te tot miști. La un moment dat să fii lângă barca olimpiciolor de la Tokio și să mai schimbi două vorbe, vedeam reacția oamenilor în funcție de material”.

În seara precedentă, Paul Angelescu a fost cel care s-a întâlnit cu publicul.

Paul Angelescu: ”Sper că li s-a părut interesant, e reportajul cu care vom deschide sezonul anul acesta. Pornit de la filmările făcute pentru Știri în Grecia la incendiile devastatoare din Grecia, unde a fost ceva… nici eu nici Mihai Bucșa, colegul operator, nu am mai văzut așa ceva în viața noastră”.

Amalia Enache se află printre cei ce promovează filmul documetar.

Amalia Enache:Festivalurile de film documentar sunt pentru noi un prilej să vedem, să aruncăm o altfel de privire, uneori o privire critică, uneori așa foarte intimă asupra unor subiecte care fac parte într-un fel și altul și din viața noastră”.

Printre spectatori s-au numărat și campionii la canotaj, proaspăt medaliați la Jocurile Olimpice de la Tokyo. De acesta dată au vâslit doar pentru a prinde un loc mai bun... în față ecranului de proiecție.

Ancuța Bodnar, campioană canotaj: ”A fost superb, a fost o experiență unică, am încercat prima dată vaslitul noaptea și într-o barcă de agrement. Mi-a plăcut foarte mult acesta proiecție de film”.

Ciprian Tudosa, campion canotaj: ”Chiar nu m-am gândit niciodată că o să pățesc așa ceva, din barcă să mă uit la film și ar fi o idee de viitor, pentru că este o senzație chiar plăcută, liniștită, relaxantă, foarte frumos.”

”Este o experiență extraordinară, te conectează cu natura și în același timp fiind pe barcă, te și miști un pic, trebuie să mai dai la vâsle ca să îți găsești poziția cea mai bună, nu te plictisești, faci mișcare și în același timp te bucuri și de film!”, a spus un bărbat.

Festivalul Astra Film Sibiu este un festival hibrid, atât cu proiecții fizice în aer liber și în sălile de cinema, cât și cu numeroase filme online. Din cele 3.000 de filme înscrise în festival, au fost selectate peste 250 de evenimente cinematografice, iar peste 70 de filme au fost proiectate în aer liber.

Dumitru Budrală directorul Astra Film Festival: ”Am primit peste 3.000 de filme, sunt 4 secțiuni competiționale cu premii în valoare de 20.000 de euro. Avem 5 secțiuni tematice: problemele climatice, granițele, cuplurile în ape tulburi și inseminarea artificială”.

Festivalul de film documentar continuă fizic până duminică seară, iar online până pe 19 septembrie. Un bilet pentru o proiecție clasică costă 15 lei, iar un bilet pentru proiecțiile de pe lac costă 100 de lei pentru patru persoane.

Articol recomandat de sport.ro
O bătaie de joc românească: tatăl lui David Popovici le-a povestit francezilor cum politicul voia să profite de băiatul lui
O bătaie de joc românească: tatăl lui David Popovici le-a povestit francezilor cum politicul voia să profite de băiatul lui
Citește și...
Noul sezon ”România, te iubesc!” începe duminică. „În zodia codului roșu”, un reportaj realizat de Paul Angelescu
Noul sezon ”România, te iubesc!” începe duminică. „În zodia codului roșu”, un reportaj realizat de Paul Angelescu

Noul sezon ”România, te iubesc!” începe cu o premieră: reportajul pregătit pentru duminica aceasta este proiectat în avanpremieră la Astra Film Festival, prestigiosul festival de film documentar de la Sibiu.

Recomandări
Oficial. Primarul general Nicușor Dan va candida la președinția României ca independent: ”Este un moment de cumpănă”
Oficial. Primarul general Nicușor Dan va candida la președinția României ca independent: ”Este un moment de cumpănă”

Primarul general al Capitalei Nicușor Dan a anunțat, luni, într-o conferință de presă, că intenționează să candideze la Președinția României ca independent.

USR a decis să nu discute împărţirea funcţiilor într-un nou guvern fără un plan care să scoată România din criza bugetului
USR a decis să nu discute împărţirea funcţiilor într-un nou guvern fără un plan care să scoată România din criza bugetului

USR a decis, luni, să nu discute împărţirea funcţiilor într-un nou guvern fără un plan care să scoată România din profunda criză a bugetului de stat.

Uniunea Europeană adoptă primele sancţiuni împotriva unor agenţi ruşi ca răspuns la atacuri hibride
Uniunea Europeană adoptă primele sancţiuni împotriva unor agenţi ruşi ca răspuns la atacuri hibride

Uniunea Europeană a anunţat luni că a adoptat primele sancţiuni ca răspuns la "acţiuni hibride" pe teritoriul său, împotriva unor agenţi ruşi acuzaţi de acţiuni de "destabilizare" în UE, relatează AFP şi dpa.