Festivalul ”Vin de Prahova” a reunit zeci de producători din zonă. Care este secretul realizării unui vin bun
Mai sec sau mai dulce, alb, roșu sau roze, vinul din regiunea Dealu Mare și-a dezvăluit aromele în aceste zile la Ploiești.
Festivalul ”Vin de Prahova” a reunit zeci de producători din zonă, care în ultimii ani au investit bani și multă muncă, pentru a produce băuturi care au ajuns să fie premiate în țară și în străinătate.
Toate aceste vinuri și-au luat savoarea din vița de vie care își are rădăcinile în podgoriile din Dealu Mare. Iar cel roșu este specific zonei.
Aurelian Șerbănescu, producător: „Premiat la premiile Gala cu 93 de puncte dintr-o sută, medalie de aur bineînțeles. Este un vin care a fost făcut cadou când a ajuns Papa în vizită în România. Prețuri fără TVA pleacă undeva de la 77 și se opresc la 27”.
Nina Grigore, producător: „Ca să realizezi un vin bun trebuie să ai în primul rând struguri de calitate, după aceia să îi sortezi. De asemeni să îl prelucrezi în utilaje cât mai performante și cât mai curate”.
Vinul folosit la împărtășanie în multe biserici din țară este produs la mănăstirea Jercălăi, din Urlați.
Florin Stan Diaconu, manăstirea Jercălăi: „Vinul pelin pe care l-am obținut conține 34 de plante aromatice, cum ar fi pelinul, busuioc”.
În afară de vin, și brânzeturile au atras privirile pofticioșilor, unele dintre ele maturate cu vin roșu.
Și ministrul Agriculturii s-a aflat printre cei care au degustat vinurile produse în cramele prahovene.
Petre Daea, ministrul Agriculturii: „Vinul din Prahova măsoară pe de-o parte intensitatea soarelui românesc, pe de altă parte valoarea solului pe care îl avem, în Romania există un patrimoniu viticol valoros”.
Viticultorii spun că anul acesta va fi un an bun pentru vinuri. Solul are suficientă apă, așa că producția nu ar trebui să fie afectată de secetă, ca în anii trecuți.