Fermierii români pierd anual sute de mii de euro. Care este motivul
Fermierii de la noi pierd anual sute de mii de euro pentru că nu știu să își îngrijească pășunile.
S-a ajuns în această situație după ce, de-a lungul timpului, au fost lăsate de izbeliște suprafețe întregi. Pe aproape un sfert din pășuni au crescut arbuști și buruieni, iar proprietarii nu mai beneficiază de subvenții europene.
În al 12-lea ceas, primăriile și asociațiile au înțeles că trebuie să investească dacă vor să primească bani. Așa că au angajat firme pentru a curăța zonele, astfel încât să poată intra, din nou, în baza de plată.
În urmă cu 12 ani, asociaţia fermierilor din comuna Holod, judeţul Bihor avea peste două sute de hectare de pășune pentru care primea anual peste 30.000 de euro subvenţie de la APIA. Dar mai bine de o treime din suprafaţă a fost lăsată de izbelişte de-a lungul timpului şi astfel banii încasaţi au fost mai puţini.
Iulian Terec, preşedintele Asociaţiei Urbariale Dumbrava Bihor: "Din 2007 până în prezent s-a umplut de vegetaţie, de spini şi tot felul de arbuşti care au distrus păşunea. Aceasta, deci n-a fost eligibila, ca să fie plătită, să dea subvenţie."
Pentru a putea beneficia din nou de subvenţii, cei care au în grijă pășunile trebuie să ia măsuri.
Iulian Terec, preşedintele Asociaţiei Urbariale Dumbrava Bihor: "Şi-acuma încercam, de la anul, după ce o curăţam frumos, să o băgăm în blocul fizic, să poată fi dată în subvenţie, întrucât la aceasta păşune sunt vreo 3000 de oi şi 200 de vaci."
Situaţia este asemănătoare şi în comuna Lăzăreni.
Florica Bronț, referent agricol: "În urma micşorării efectivului de animale pe comună, pe păşune o crescut vegetaţie forestieră. Din cauză că o fost împădurită, a fost scoasă din blocul fizic de către APIA. Şi-acuma noi vrem s-o curăţăm, s-o reintroducem înapoi, să aibă bloc fizic, ca să putem primi subvenţie."
Din păcate, aceeaşi problemă este întâlnită în mai toată țara.
Nicolae Hodișan - director Direcţia Agricolă Bihor: "Avem nişte indicatori, nişte date care ne arată o neglijenţă din partea utilizatorilor şi a proprietarilor, ele fiind lăsate în paragină, fiind, multe, împădurite şi pierzându-şi statutul de păşune."
Pentru a curăţa un hectar de pășune lăsată în paragină, oamenii plătesc între 300 şi 1500 de euro. Investiţia se recuperează în cel mult trei ani.
Levente Vida, directorul unei firme de defrişări: "Readucem păşunea la forma iniţială. Prin această procedură, păşunea va fi purtătoare de subvenţie. În momentul de faţă, în portofoliul nostru există aproximativ 100-150 de asociaţii cu care colaboram."
Pentru un hectar de păşune, subvenţia este între 120 şi 170 de euro.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!