Fermierii români nu s-au înghesuit să depună proiecte de finanțare pentru puncte de procesare a produselor agricole
Deși se plâng că ajung cu greu în marile magazine, fermierii români nu s-au înghesuit să depună proiecte de finanțare din bani europeni pentru puncte de procesare a produselor agricole.
Din peste 140 milioane de euro, din octombrie până în prezent au fost depuse proiecte doar pentru 56 la sută din sumă. Cei care în trecut au mizat pe fonduri europene și au reușit să își dezvolte micile fabrici dovedesc că produsele autohtone au succes.
Nicolae are 38 de ani și a preluat de la părinți o fermă de animale în localitatea Vintu de Jos, din Alba. A investit într-o hală de procesare a laptelui și a intrat pe piață cu brânzeturi delicioase.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat în propaganda electorală
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
În urmă cu 5 ani a dezvoltat cu 44 mii de euro o linie de producție modernă. În total, investiția s-a ridicat la 100 mii euro, iar o parte au fost bani europeni.
Nicolae Romoșan – producător brânzeturi: ”De când am accesat pot să spun că cel puțin am triplat cantitatea de litri de lapte pe care o procesăm fără utilaje. Acum putem stoca 1500 de litri de lapte în tancurile de răcire și putem închega zilnic 1000 de litri de lapte în vanele de închegare. Dacă nu aveam utilajele nu eram astăzi unde sunt acum”.
Administratorul acestei ferme pomicole din Bistrița Năsăud, a accesat în 2011 fonduri europene și a reușit să deschidă o fabrică de sucuri naturale. Costurile acestei investiții au fost de 300.000 euro, cu 50 la sută cofinanțare. Sucul de mere e vândut acum în supermarketuri.
Aurel Onigaș, producător suc de mere: "Am văzut instalația în Austria, de acolo am luat și utilajele. Pot să spun că s-au amortizat în doi ani de zile la început, așa de bine a mers, merge și acum".
Acest producător din județul Cluj face sirop de zmeură, dulceață de ardei iuți, de gutui cu nuci, pastă de măceșe, zacuscă și gem de coarne. Vrea să se extindă și are de gând să acceseze bani europeni chiar dacă - spune el - criteriile sunt restrictive.
Paul Căpușan – producător local: "Condițiile care sunt cerute sunt puțin cam prea stricte și greu de îndeplinit. Dacă vorbim despre un producător local care e ceva mai micuț și nu poate să ofere cantități mai mari. Cred că varianta cea mai bună este procesarea”.
De la începutul lunii octombrie s-au depus 129 de astfel de proiecte cu o valoare totală de numai 81 milioane de euro - puțin peste 50 la sută din totalul bugetului pus la bătaie pentru linii de procesare. Tocmai din acest motiv, termenul de depunere a dosarelor a fost prelungit până pe 7 februarie. Sprijinul neramburasabil este de 50 la sută din suma cerută, iar banii pot fi folosiți și pentru marketingul produselor agricole.
Sursa: Pro TV
Etichete: fermieri, producatori, finantare, proiecte,
Dată publicare:
23-01-2022 17:58