Fermierii romani acuza statul ca incurajeaza lenea: "Ajutoare sociale record la nivel european". Reactia Ministerului Muncii
Ingrijorati ca nu mai au cu cine sa lucreze pamantul, fermierii acuza statul roman ca ofera ajutoare sociale nejustificate si incurajeaza lenea.
Potrivit Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli, tara noastra acorda ajutoare sociale record, la nivel european, chiar mai mari decat Germania. Ministerul Muncii a negat insa informatia.
Mihai Berbec locuieste intr-o comuna din Iasi, iar acum doua saptamani planuia sa-si scoata patul din casa si sa doarma sub iasomia inflorita. Astazi l-am gasit picotind pe la pranz. Nu a vrut sa mearga la munca pentru ca a fost ocupat, spune el.
Mihai Berbec: Mai un spritulet, mai ceva.....si am venit si m-am culcat, n-am mai mers nicaierea.
Reporter: V-ati cinstit de dimineata?
Mihai Berbec: Mmmmm da.
Reporter: Si apoi pui de somn?
Mihai Berbec: Da obligat, de pe la 11 pana pe la 14:30.
Reporter: Maine ce program aveti?
Mihai Berbec: Maineeeee...depinde de cel de sus, cum e vremea. Inca nu e nimic stabil.
Intre timp, la Bucuresti, presedintele Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania, una dintre cele mai mari organizatii de fermieri, se plange ca multi s-au invatat sa primeasca ajutoare de la stat.
Laurentiu Baciu, presedintele LAPAR: "Nu ai un om sa-ti dea cu o matura prin ferma. Ajutoare sociale record la nivel european. 10 miliarde euro pe an ajutoare sociale. Romania are 20 milioane de locuitori. Si are PIB 160 miliarde. Germania cheltuie 8 miliarde euro la 80 milioane de locuitori. Isi iau scutiri medicale ca nu au voie sa munceasca. Si in reteta scrie sa consume de trei ori alcool pe zi. Noi le platim alcoolul."
Fermierii spun ca cei mai multi nu pot fi atrasi spre agricultura nici cu oferte foarte bune. Ministrul Agriculturii spune ca va discuta cu ministrul Muncii.
Petre Daea, ministrul agriculturii: "O sa vorbesc cu Olguta Vasilescu, nu pot sa va spun acum ce masuri o sa iau stiti ca eu nu sunt cu promisiunile."
Pe de alta parte, reprezentantii ministerului Muncii sustin ca ajutorul social, alocatia pentru sustinerea familiei cu copii si ajutorul de incalzire reprezinta aproape 1,5 miliarde lei pe an si nu 10 miliarde de euro, cat spun fermierii.
Iar Germania ar cheltui aproape 10.000 de euro cu protectia sociala pentru un locuitor, fata de o mie de euro, cat da tara noastra, sustine Ministerul Muncii.
Reactia Ministerul Muncii: "Daca analizam datele EUROSTAT privind total cheltuieli de protectie sociala, observam ca in Germania se aloca 9.877 euro/locuitor (in total 27,7 mld euro, adica 4,8% PIB), iar in Romania 1.043 euro/locuitor."
Potrivit calculelor facute de cei de la administratia serviciilor sociale o familie - cu doi copii, unul pana-n 2 ani, altul la gradinita - poate incasa 1300 de lei din ajutoare sociale.
Sursa: Pro TV
Etichete: romania, fermieri, ajutoare sociale, ministerul muncii,
Dată publicare:
23-05-2017 18:41