De la 1 iulie, statul vrea sa taxeze munca part-time la fel ca pe cea cu norma intreaga. Angajatii, cei mai afectati
Statul vrea sa taxeze munca part-time ca pe cea cu norma intreaga. De la 1 iulie, firmele care au angajati care lucreaza 2, 4 sau 6 ore trebuie sa achite contributii sociale mai mari.
Oficialii din Finante sustin ca multi patroni incheie contracte part-time si le dau titularilor bani la negru.
Peste 360.000 de romani apar in acte cu un singur job, part-time, platit in medie cu 500 de lei. Prea putin ca sa fie adevarat, spun autoritatile.
Masura se va aplica angajatilor part-time care nu mai au nicio alta sursa de venit, adica niciun contract de munca sau pensie si care castiga sub 1.065 de lei net pe luna.
Octavian Badescu, om de afaceri: “Principalii afectati vor fi cei tineri, care au o mai mica experienta si au un singur job, pe care il fac part-time. Ei sunt principalii afectati, pentru ca pot ramane fara locuri de munca. Daca nu renunti la acesti angajati, o sa-ti creasca tie costurile ca si angajator.”
Practic, pentru angajatii care lucreaza 2, 4 sau 6 ore, patronii vor achita aceleasi contributii ca pentru o norma intreaga si un salariu minim pe economie.
Asa vrea Ministerul Finantelor sa aduca la lumina salariile din asa-numita zona “gri” a economiei in care, sustin oficialii, patronii platesc o parte din salarii in plic, fara sa apara in acte.
Ionut Misa, secretar de stat in Ministerul Finantelor: “Am constatat ca sunt peste 360.000 de contracte de munca, individuale, unice, in care apar salarii mult sub valoarea salariului minim pe economie, undeva la valoarea 520 de lei, si ne-am dat seama ca e doar o forma de eludare a contributiilor.”
Multe firme mici nu au nevoie de angajati cu norma intreaga si nici nu-si permit asta. Patronii spun ca ar fi mult mai corect sa fie sanctionati cei prinsi ca vor sa pacaleasca statul si nu sa fie schimbat regimul fiscal pentru toti.
Liviu Rogojinaru, presedintele consiliului IMM-urilor: “Munca la gri se va reduce in momentul in care scad taxele pe salariul omului si atunci firmele nu mai au de ce sa se gandeasca la tot felul de tertipuri ca sa poata sa plateasca din alte surse salariatii.”
Patronii platesc si acum contributiile sociale, din care CAS si CASS sunt cele mai mari, la valoare salariului. Costurile vor fi insa mai mari.
De exemplu, cine are acum un salariat cu program de doua ore pe zi va ajunge sa achite in plus 250 de lei la buget.
Statul spera sa stranga anul acesta 620 de milioane de lei de la firmele care vor achita mai mult pentru pensia si sanatatea angajatilor.
Angajatorul plateste, in acest moment, 330 de lei pentur un salariat cu contract pe 8 ore si 80 de lei pentru unul cu contract pe doua ore.