Tinerii renunta la locurile de munca din marile corporatii pentru a-si urma pasiunile. Sociolog: "Nu toata lumea isi permite"
Dupa ce au muncit in companii de renume si au castigat bani cat altii poate intr-o viata, multi tineri s-au hotarat sa-si schimbe meseria si faca doar ce iubesc cu adevarat.
Sunt generatia de cumpana, asa cum o numesc specialistii. Generatia romanilor de pana in 35 de ani, care renunta la joburi stabile pentru a-si urma pasiunile. Au facut cursuri de specialitate si au devenit make-up artisti, designeri sau bloggeri.
Claudia a condus o companie gigant in industria farmaceutica, unde avea un salariu de mii de euro pe luna plus alte beneficii. Dupa 15 ani de activitate a renuntat la tot in favoarea pasiunii.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Claudia: ''Sunt de profesie farmacist. Mi-am dedicat tot timpul in acea perioada, practic cariera si job-ul erau numarul 1 in viata mea. Pentru o perioada puteam sa traiesc din ceea ce economisisem. Ceea ce vreau sa fac e design vestimentar. Vreau sa-mi deschid un atelier, sa-mi traiesc visul."
La fel a gandit si Anda. A studiat Jurnalismul si timp de 6 ani a fost managerul unei clinici de chirurgie plastica. A castigat bine, dar simtea ca nu era ce isi dorea cu adevarat. A renuntat, iar astazi este este stilist. Ii consiliaza pe cei care pozeaza in reviste de moda.
Andra: "Cel mai important e sa fac ce mi place si am luptat sa gasesc job-ul pentru care sa nu simt ca lucrez. Sa nu ma trezesc dimineata cu un nod in stomac, aoleo iar merg acolo sau sa ma uit la ceas. Sa numar orele si sa astept sa plec acasa sa scap. Am trecut si prin asta si nu e placut.''
Statornicia generatiilor trecute, nu mai e actuala. 27 % dintre participantii la un sondaj e-jobs spun ca ar pleca sa-si implineasca pasiunile, un sfert n-ar sta pe ganduri pentru un salariu mai mare, in timp ce doar 12% mai pun pret pe stabilitate.
Madalina Uceanu, specialist HR: ''Cu siguranta nu sunt rigizi. Au intrat intr-o era foarte tehnologizata, in care au aparut foarte multe meserii noi. Tot ce inseamna digital, social media, meserii care acum 10 ani nu existau, ofera flexibilitate: lucrat de acasa si program liber ''
Asa se face ca job-urile din social media, blogging ori make-up sunt foarte cautate, iar numarul celor care urmeaza aceste cursuri s-a dublat in ultimii doi ani.
Cristian Banica, manager a unei scoli care ofera cursuri de reconversie: "Avem cursanti intre 35 si 45 de ani care deja au facut o meserie. Au un rost, dar acum vor sa devina freelancer, sa aiba afacerea lor, sa si urmeze pasiunea. In industriile creative, s-au dezvoltat. Acum nu se mai pune accent pe productie ci pe creativite. Atunci tot felul de designeri de interior, make-up artisti etc sunt foarte cautati.''
Sociologii numesc aceasta generatie este una de cumpana.
Petru Iluta, sociolog: "Acesti oameni merg pe ideea de implinire la locul de munca si nu pentru a mai strange avere. Asta impune stres la locul de munca. E o competitie continua. E un privilegiu sa traiesti din pasiune. Nu toata lumea isi permite sa renunte la job stabil pentru pasiune.''
Specialistii in resurse umane spun ca e nevoie de minimum 3 ani pentru a ajunge specialist intr-un anumit domeniu.
Sursa: Pro TV
Etichete: job, corporatii, pasiuni, sociologi, generatie,
Dată publicare:
21-05-2017 18:39