Fermierii ar putea relua protestele și amenință că vor bloca centura Bucureștiului dacă nu sunt lăsați în Piața Victoriei

×
Codul embed a fost copiat

A fost scandal joi seară, la marginea Capitalei, unde camioane și utilaje agricole au blocat traficul în comuna Chiajna.

UPDATE:

Aceste proteste ale fermierilor și transportatorilor continua și vineri. După zeci de ore de așteptare la Afumați, pe DN2, câteva utilaje Agricola, dar și camioane s-au pus în mișcare. Nu au încercat să se îndrepte spre Capitală, cel puțin aceasta este declarația lor.

Cei care se află la Afumați nu intenționează în acest moment să intre în Capitală, așa cum s-a întâmplat cu cei care au protestat joi seară la Chiajna, cu gândul de a ajunge la Piața Victoriei, la sediul Guvernului. Ei au preferat să intre pe Șoseaua de Centură.

Protestatarii stau încolonați, în acest moment, în zona localității Ștefănești, și au în față un echipaj al Poliției Rutiere, care gestionează această deplasare a utilajelor.

Sunt protestatari care spun că în următoarele ore pur și simplu se vor plimba pe Șoseaua de Centură, însă, având lângă ei Poliția Rutieră, care se asigură că nu vor încurca circulația și așa îngreunată, mai ales că vorbim despre o zi de vineri în care traficul este extrem de aglomerat.

Oamenii vor în continuare să pună în atenția Guvernului nemulțumirile care îi apasă. Spun că, în primul rând, îi derajează prețul foarte mare al poliței de asigurare RCA. Apoi, îi deranjează taxele foarte mari pe care vor să le plătească, inclusive propun ca o parte din acciza pe care o plătesc pentru combustibil să se întoarcă la firmele transportatoare.

Apoi, se arată deranjați de modul în care decurge controlul la frontieră, oamenii își pierd foarte multe ore în acele zone și vor ca acest control al transportatorilor să fie făcut în afara zonei de frontieră, la 15 km distanță.

Ei spun de două zile că vor să ajungă în Piața Victoriei, în fața Guvernului, însă cel puțin până în acest moment nu a fost solicitată o autorizație de protest, lucru confirmat de primarul general al Capitalei și prefectul Capitalei, ceea ce le-ar permite, cel puțin teoretic, să ajungă acolo să protesteze.

Oamenii spun că în aceste condiții au decis să protesteze spontan. Este probabil și motivul pentru care organizațiile patronale, atât cele ale tranportatorilor, cât și cele ale fermierilor, nu sunt implicate în mod oficial în aceste proteste, dar spun răspicat că le susțin, tocmai în ideea în care nemulțumirile sunt întemeiate.

La intrările în Capitală sunt echipaje mixte, atât ale Poliției Rutiere, cât și ale Jandarmeriei, care au misiunea și ordinul clar să nu permită accesul, câtă vreme aceste proteste nu sunt autorizate.

ȘTIRE INIȚIALĂ:

Sute de fermieri și transportatori voiau să meargă la Guvern, dar au fost opriți de jandarmi și polițiști, care au creat o blocadă. Oamenii spun că vor relua vineri protestul. Dacă nu vor fi lăsați să meargă în Piața Victoriei, amenință că vor bloca centura Capitalei cu sute de utilaje.

Nemulțumiți că plătesc taxe prea mari, că polițele RCA prea scumpe, iar mașinile de trasport marfă petrec foarte mult în vămi, fermierii au vrut să meargă cu tot cu utilaje să protesteze în fața Guvernului.

Și pentru că protestatarilor veniți cu utilajele agricole nu li s-a permis să intre în Capitală, echipajele de la Poliția Rutieră au format o adevarată blocadă și nu au permis nimănui să treacă de mașinile de poliție, dar mai ales de cele de jandarmi pentru ca polițiștii au cerut ajutorul colegilor lor de minister pentru a fi siguri că lucrurile nu scapă de sub control.

În mijlocul protestatarilor și-a făcut apariția și Prefectul Capitalei. Agricultorii au refuzat să discute însă cu acesta până nu li se dă cale liberă către sediul Guvernului.

Dănuț Andruș, fermier: „Avem de peste 6 luni de zile puse pe masa guvernului, a ministerelor, cerințe, iar domnii miniștrii spun că nu cunosc revendicările noastre. Este anormal ce se întâmplă. 30.000 de fermieri la nivelul României sunt în faliment”.

Fermierii și transportatorii amenință că, dacă nu vor fi lăsați să înainteze spre Piața Victoriei, vor bloca centura Capitalei.

Fermier: „Suntem hotărâți să continuăm protestul până când observăm o schimbare din partea lor”.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Gimnasta ajunsă milionară în euro la 18 ani scoate bani din orice! Decizia luată de frumoasa americancă
FOTO Gimnasta ajunsă milionară în euro la 18 ani scoate bani din orice! Decizia luată de frumoasa americancă
Citește și...
Protestul fermierilor a încins spiritele la intrarea în Capitală. Coloana de utilaje agricole, oprită de blocada Poliției
Protestul fermierilor a încins spiritele la intrarea în Capitală. Coloana de utilaje agricole, oprită de blocada Poliției

Zeci de fermieri și transportatori încearcă de câteva ore bune să intre în Capitală cu utilaje agricole și camioane, cu intenția declarată de a ajunge la Guvern pentru a protesta.  

Camionagiii și fermierii români au paralizat traficul pe șoselele. Șofer: „Este fundul sacului, suntem rupți de tot.
Camionagiii și fermierii români au paralizat traficul pe șoselele. Șofer: „Este fundul sacului, suntem rupți de tot."

Transportatorii şi unii dintre fermieri au protestat miercuri, nemulţumiţi de preţurile poliţelor RCA, dar şi de noile taxe pe care trebuie să le plătească.

Recomandări
Proteste. Impozitarea tichetelor de masă și a concediilor medicale, picătura care a umplut paharul sindicaliștilor
Proteste. Impozitarea tichetelor de masă și a concediilor medicale, picătura care a umplut paharul sindicaliștilor

Mii de sindicaliști de la Blocul Naţional Sindical au mărșăluit în Capitală. Au cerut reducerea fiscalității și demararea de urgență a unei reforme fiscale.

Cât are pus deoparte, în medie, fiecare angajat din România în contul din Pilonul II de pensii. Suma lunară a crescut cu 50%
Cât are pus deoparte, în medie, fiecare angajat din România în contul din Pilonul II de pensii. Suma lunară a crescut cu 50%

Peste 135 de miliarde de lei este suma pe care au reușit să o strângă românii în conturile personale de pensii, Pilon 2.  

Prima reacție din Occident după ce Putin l-a înlocuit pe Șoigu din fruntea Ministerului Apărării. Dezamăgirea Pentagonului
Prima reacție din Occident după ce Putin l-a înlocuit pe Șoigu din fruntea Ministerului Apărării. Dezamăgirea Pentagonului

Într-un moment important al campaniei militare din Ucraina, Vladimir Putin a decis să facă mai multe schimbări la vârf. Ministrul Apărării, aflat de 12 ani în funcție, va fi înlocuit cu un tehnocrat fără experiență militară.