O zonă din țară se transformă în deșert. „Peste 2 săptămâni, va fi numai și numai nisip”
Fără sisteme de irigații, sudul țării se transformă în deşert.
Pe nisipurile de la Dăbuleni, de pildă, cercetătorii plantează soiuri care cresc doar în regiunile calde ale lumii, cum ar fi măslinul, fisticul şi curmalul chinezesc, în locul pepenilor care au adus renumele localităţii.
Cercetător: „Avem un nisip forte instabil. Pe vârful de dună e exact ca în deșert.''
„Sahara Olteniei'', întinsă pe o suprafaţă de peste 100 de hectare, apare pe hartă ca un triunghi intre Craiova, Calafat şi Corabia. Nisipul acoperă 6% din suprafaţa Doljului, dar se întinde şi în judeţul vecin, Olt. Dunele înaintează în fiecare an cu o mie de hectare.
Director OSPA Dolj: „Cea mai fierbinte zonă rămâne Sadova şi Dabuleni.”
Dan Meilă, director Oficiul de Studii Pedologice și Agrochimice Dolj: „Din lipsa apei, deja vegetaţia internă, biologia, toate celelalte vietăţi dispar şi se crează acest blocaj total.''
Zona trebuie acoperită cu perdele de protecţie, spun specialiştii.
Iulian Drăghici, cercetător Institutul de Cercetare Dăbuleni: „O să avem în primăvară plantele tinere acoperite de nisip, se extinde acest proces și datorită faptului că o parte din perdelele de protecție au fost tăiate.''
Constantin Guranu, consilier Camera Agricolă din cadrul primăriei Sadova: „Peste 2 săptămâni, va fi numai și numai nisip. Totul va fi pârjolit.''
Fără pic de apă, puţine plante îşi prind radacinele în solul nisipos. Din această cauză, inginerii de la Staţiunea de Cercetare Dăbuleni testează terenul, ca să le spună fermierilor ce pot cultiva.
Inginer: „În partea stânga avem kaki, urmează măslinul, toate aceste specii iubesc căldura priindu-le solurile nisipoase.”
Aurelia Diaconu, director Institutul de Cercetare Dabuleni: „În ultimii ani, ne confruntăm tot mai des cu secetă, cu arșița. SUnt specii foarte valoroase din punct de vedere nutritiv, care conțin o serie de antioxidanți.”
Inginer: „Măslinul a pornit bine în vegetație.''
Exemplare de banana nordului, măslinul, fisticul ori curmalul chinezesc şi kiwi au fost plantate în solurile nisipoase de la Dabuleni.
Reporter: „În cât timp vom găsi pe marginea drumului în loc de corcoduşi, măslini în această parte a țării?”
Viorel Enache, inginer Institutul de Cercetare Dăbuleni: „Eu sper în cea mai scurtă perioadă, noi avându-le în testare.''
Specialiştii sutin că, în următorii 80 - 100 de ani, câmpurile din sudul ţării vor fi acoperite de nisip din pricina încălzirii globale.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!