Cazul femeii din Dolj inmormantate pe camp. Preotul a spus ca isi va explica gestul scandalos doar daca primeste bani

27-01-2016 12:27


Situatie scandaloasa intr-o localitate din Dolj. O femeie care a murit acum o saptamana a fost inmormantata pe camp si nu in cimitir. Familia sustine ca preotul din localitate ar fi refuzat sa o inhumeze acolo pentru ca trecuse la o alta credinta.

Dupa discutii aprinse, rudele n-au avut incotro si i-au sapat groapa pe un teren viran. Acum, Directia de Sanatate Publica a intrat pe fir, iar Mitropolia Olteniei face si ea verificari, pentru ca preotul respectiv ar fi cerut bani ca sa comenteze cazul.

Dumitra Ibolya a murit la 62 de ani, pe 19 ianuarie. Rudele au mers la preotul din sat, ca sa lamureasca detaliile inmormantarii. Dar parintele nu a fost de acord sa o inmormanteze pe femeie in cimitirul din sat, spun rudele, pe motiv ca ea trecuse la un alt cult crestin. Asa ca familia a ingropat-o pe camp.

Tanta Nasturica, fiica femeii decedate: "Preotul din sat nu mi-a dat voie. A spus ca suntem de alta religie si baptistii nu au voie in cimitir de ortodocsi. Preotul a spus ca suntem de alta religie si nu, a refuzat."

Chiar si ortodocsii spun ca parintele putea sa fie ingaduitor cu biata femeie si sa o lase in cimitirul satului.

Localnic: "Daca parintele a facut asa, el cade prost, nu eu. Putea sa o bage acolo in cimitir intr-un colt, nu crapa pamantul pentru 2 metri sau cat are."

Legea 102/2014 privind cimitirele spune ca "In localitatile in care nu exista cimitire comunale si unele culte nu dispun de cimitir propriu, persoanele decedate care au apartinut respectivelor culte vor fi inhumate potrivit ritului propriu in cimitirele existente in functiune".

In caz contrar, Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor poate veni cu sanctiuni.

Primarul comunei spune ca este pentru prima data cand un localnic este inmormantat in camp si nu in cimitir. Familia vrea sa ceara aprobare pentru infiintarea unui cimitir baptist, insa procedura e complicata.

Gheorghe Casiu, primar comuna Talpas, judetul Dolj: "Suntem de accord cu infiintarea cimitirului, urmeaza ca in termen legal reprezentantii cultului Baptist sa obtina avizele legale in vederea emiteri."

Intrebat despre acest caz, preotul a spus ca nu comenteaza decat daca primeste o sponsorizare, ca sa cumpere o pompa pentru fantana din sat.

Apostolache Ionita, purtator de cuvant Mitropolia Olteniei: "Cazul respectiv este in atentia organelor noastre de competenta. Prin urmare, o sa fie cercetat. Daca ar fi normal, nu am mai vorbi despre asta."

Directia de Sanatate Publica face si ea verificari si, in functie de rezultate, s-ar putea ajunge la acuzatii penale.

VIDEO PROTVPLUS.RO