Fara mobilier, manuale si invatatori. Cum arata debutul experimentului CLASA ZERO in invatamant
Nepregatite pentru pregatitoare. Asa se prezinta scolile noastre cu doar doua saptamani inainte de startul experimentului "clasa zero", care ii aduce pe copii de la gradinita la scoala cu un an mai devreme.
Vor fi 130.000 de elevi in plus, dar in mai bine de jumatate dintre clasele pentru cei mici nu exista nici mobilier, nici manuale, cu atat mai putin invatatori. Sunt si institutii unde au fost livrate prompt zeci de mese si de scaune noi. Doar pe hartie. Asadar, la clasa zero, sunt nenumarate minusuri.
In Capitala, situatia se prezinta bine. In acte. Din documentele factura si proces verbal, a ajuns 45-50% mobilier existent in unitatile de invatamant.
Daca in unele scoli, acest mobilier nu a fost instalat, exista, totusi, si premianti. Ca in multe alte locuri, problema personalului didactic este inca nerezolvata. Abia au fost acoperite 50% din catedre. Acum se cauta suplinitori, calificati sau nu. Ministerul nu stie cati dintre cei 130.000 de elevi vor avea profesori care sa fi luat la examen mai mult de un 5 chinuit.
Acoperirea normelor cu cadre didactice la clasa pregatitoare se incheie in 3 septembrie, la nivel national, cu exceptia judetului Ilfov, unde este un deficit mai mare de personal, a declarat, duminica, pentru MEDIAFAX, ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu.
"Pe 3 septembrie se incheie acoperirea cu cadre didactice, cu exceptia judetului Ilfov, care are deficit mai mare, dar pe inspector nu il ingrijoreaza", a spus ministrul Educatiei.
Luni incep primele sesiuni de formare la nivel national a celor 8.000 de cadre didactice care vor preda la clasa pregatitoare.
Sesiunile de formare se vor axa pe transmiterea informatiilor necesare activitatilor specifice de la clasa pregatitoare si vor fi sustinute de cele 194 de cadre didactice formate in cadrul proiectului "Organizarea interdisciplinara a ofertelor de invatare pentru formarea competentelor cheie la scolarii din clasele I-IV" - program de formare continua de tip "blended learning" pentru cadrele didactice din invatamantul primar", derulat de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.
Programul de formare continua pentru cadrele didactice care vor preda la clasa pregatitoare totalizeaza 134 de ore, dintre care 40 de ore fata in fata si 94 de ore on-line.
Curriculumul programelor de formare a fost elaborat de Universitatea din Bucuresti si Softwin (partea de e-learning), parteneri in proiect.
In anul scolar 2012-2013, cursurile incep in 10 septembrie si, pentru prima data, in ciclul primar va fi si clasa pregatitoare.
Citeste si:
Povestea pustiului de 8 ani care si-a transformat gradina intr-o afacere de 18 miliarde de dolari