Fiul femeii care a murit în Spitalul din Constanța: ”S-a aplecat și mi-a murit în brațe”

×
Codul embed a fost copiat

Spitalul Judeţean din Constanța este în centrul unui scandal imens, după ce o femeie de 70 de ani a murit pe un scaun, în unitatea de primiri urgențe, după ce a aşteptat aproape 15 ore ca doctorii să îşi facă treaba.

De-a lungul timpului, în acelaşi loc au fost cazuri de malpraxis, dar şi numerase acuze că unitatea medicală este invadată de gândaci. De altfel, insectele au apărut şi în timpul unei conferinţe de presă a fostului director, închis pentru mită.

Solicitaţi să comenteze ultimul incident, reprezentanţii Ministerului Sănătăţii nu au avut nicio reacţie. Ministrul Victor Costache este plecat din ţară.

Femeia de 70 de ani a ajuns la Unitatea de Primiri Urgenţă a Spitalului Judeţean din Constanța, adusă de o ambulanţă la ora 7 şi 30 de minute. Se simţea rău şi acuză dureri în piept şi abdomen însă doctorii au considerat că nu este un caz critic şi l-au clasificat drept "Cod Verde" urgent.

În cazul ei urgenţă a început însă cu o aşteptare. Prima examinare medicală i-a fost făcută abia după 30 de minute şi a fost nevoie să mai treacă încă două ore, până când doctorii au cerut în cazul ei un set de analize specifice ca să îşi dea seama de ce suferă.

Citește și
spital
O bătrână a murit în brațele fiului ei, după ce ar fi fost ignorată 16 ore de către medici
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

Consultul cardiologic i l-au făcut abia la ora 11.

Constantin Popa, fiul femeii: "Rezultatele analizelor de la ora 11 şi 12 care erau elocvente şi arătau clar starea gravă care nu mai era de codul verde. Avea pulsul 10. Orice medic din ţara asta ştie poate să spună că un puls de 10 nu mai este de cod verde, ci de cod roşu."

La ora 12 şi 6 minute, doctorii au considerat că femeia trebuie dusă la computerul tomograf, dar pentru pacienta aflată în suferinţa începe aşteptarea. Este mutată de pe o targă pe un scaun şi nimeni nu se mai interesează de starea ei.

Ilie Popa, soțul femeii: "Au lăsat-o să se chinuiască pe o targă de durere, am intrat de câteva ori eu ca să îi duc apă. Au pus-o pe un scaun cu rotile, nu mai aveau locuri şi trebuiau să stea câte 3-4 pe o targă."

La computerul tomograf, femeia a ajuns după alte 7 ore şi jumătate - timp în care s-a simţit tot mai rău, spun apropiaţii. Doctorii au încercat marți să se scuze.

Bogdan Obadă, director medical la Spitalul județean Constanța: „Este o pauză între ora 12 şi ora 19 care este explicată prin faptul că au fost 8 solicitări de cod roşu pentru CT, 11 solicitări de cod galben şi 4 de cod verde. Toate au fost solicitări cu segmente multiple. Pacienta face CT la 19:30.”

Constantin Popa, fiul femeii: "Din momentul ăla, a venit o asistenta care o întreba că e unflată şi a început să îşi bage mâna în abdomenul ei, i-a căzut senzorul de la deget jos, am cerut unei asistente să vină să îl repornească. A dat din umeri, a plecat mai departe. S-a aplecat spre față, am întrebat-o ce are, nu mi-a răspuns, mi-a murit efectiv în braţe."

După aproape 15 ore de aşteptat în spital, inima femeii a încetat să mai bată.

Bogdan Obadă, director medical la Spitalul județean Constanța: "Devine instabilă hemo-dinamic şi se produce stopul cardio respirator şi în ciuda manevrelor de resuscitare acestea nu mai au din păcate nici un rezultat.”

Legiştii au stabilit ca moartea femeii a fost provocată de o insuficiență cardio-respiratorie acută, prezenţa unui lichid care i-a afectat plămânul drept şi o afecţiune a inimii.

Constantin Popa, fiul femeii: "Este o confirmare că nu s-a încadrat bine cazul în funcţie de codurile pe care le au."

Cătălin Grasa, manager la spitalul Județean Constanța: "Ce este curios este pe tot decursul cât a stat în UPU a fost pe cod verde. Deci nu a fost pe cod roşu sau cod galben şi dintr-o dată, seara, se deteriorează. S-a întâmplat ceva sau a fost de decompensare ireversibilă şi aşteptam să vedem şi noi cauza."

Familia femeii a depus plângeri la Colegiul Medicilor şi Poliţie, iar în acest a fost deschis deja un dosar penal pentru ucidere din culpă.

Nu este prima dată când spitalul din Constanța este implicat într-un scandal.

Un militar din Mangalia i-a acuzat, anul trecut, pe medicii ortopezi de acolo că i-au tratat cu superficialitate fracturile suferite în urma unui accident rutier. Babatului i-ar fi fost imobilizat cotul într-o altă poziţie decât cea biologică şi acum nu îşi mai poate folosi mâna stângă.

Şi cântăreaţa Alexandra Stan s-a plâns de condiţiile din spitalul din Constanța, în momentul în care tatăl ei a fost internat acolo.

În 2018 ea a dat publicităţii imagini cu pereţii scorojiţi ai unităţii medicale, cu gândacii de pe faianţă şi gunoiul din saloane.

Cu patru ani înainte, gândacii l-au pus în dificultate pe directorul de la acea vreme al Spitalului, după ce şi-au făcut apariţia în timpul unei conferinţe de presă.

Fostul director la spitalului din Constanța, Dan Căpăţâna, este în închisoare pentru şapte ani, după ce a fost condamnat pentru luare de mită şi abuz în serviu. El a fost prins în flagrant în timp ce lua 10.000 de euro de reprezentantul unei firme care furniza servicii spitalului.

Cât a condus unitatea medicală, Căpăţână a externalizat serviciile de curăţenie, IT, laborator şi medicină muncii, iar firmele îi plăteau comision ca să îşi primească facturile la timp. În acest fel, el a fraudat spitalul cu peste două milioane de lei. Efectele dezastrului se simt şi acum şi cei mai afectaţi sunt bolnavii.

O filmare făcută marți cu camera ascunsă în Unitatea de Primiri Urgenţe din Constanța arată că pacienţii care ajung acolo aşteaptă cu orele până când cineva îi baga în seamă.

Puşi să comenteze situaţia de la Spitalul din Constanța, reprezentanţii Ministerului Sănătăţii nu au avut până acum nicio reacţie.

Ministrul Victor Sebastian Costache este plecat în afara ţării şi în lipsa lui, reprezentanţii instituţiei nu vorbesc.

Articol recomandat de sport.ro
„Drăgușin a luat-o pe un drum greșit!” Genoa a povestit TOT: suma reală a mutării și oferta „mult mai mare” refuzată
„Drăgușin a luat-o pe un drum greșit!” Genoa a povestit TOT: suma reală a mutării și oferta „mult mai mare” refuzată
Citește și...
Ce arată necropsia femeii care a murit după 16 ore de așteptare în Spitalul Constanța
Ce arată necropsia femeii care a murit după 16 ore de așteptare în Spitalul Constanța

Familia femeii care a murit la Spitalul judeţean Constanța, în braţele fiului ei, după 16 ore de aşteptare, a primit marți rezultatul necropsiei.

O bătrână a murit în brațele fiului ei, după ce ar fi fost ignorată 16 ore de către medici
O bătrână a murit în brațele fiului ei, după ce ar fi fost ignorată 16 ore de către medici

Acuzaţii grave sunt aduse la adresa cadrelor medicale de la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Judeţean Constanța.

Recomandări
Vine nota de plată. Boloș se plânge, în șoaptă, că nu sunt bani pentru majorările de salarii și de pensii aprobate de Guvern
Vine nota de plată. Boloș se plânge, în șoaptă, că nu sunt bani pentru majorările de salarii și de pensii aprobate de Guvern

„(...) se impune identificarea fondurilor necesare pentru plata drepturilor salariale majorate”. Asta este una dintre concluziile unui mini-raport prezentat de șeful Finanțelor, Marcel Boloș, în ședința de Guvern de joi, 25 aprilie. 

Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei. Este inculpat pentru săvârșirea de infracțiuni contra umanității
Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei. Este inculpat pentru săvârșirea de infracțiuni contra umanității

Parchetul General a anunţat oficial, vineri, punerea sub acuzare a fostului preşedinte Ion Iliescu pentru săvârşirea de infracţiuni contra umanităţii, în dosarul Mineriadei din iunie 1990.

Sorina Pintea, condamnată la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru luare de mită. Decizia nu este definitivă
Sorina Pintea, condamnată la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru luare de mită. Decizia nu este definitivă

Sorina Pintea, fostul ministru social-democrat al Sănătății, a fost condamnată, vineri, la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru luare de mită în formă continuată. Decizia instanței nu este definitivă.