Ce arată necropsia femeii care a murit după 16 ore de așteptare în Spitalul Constanța


Ultimul update: Marti 04 Februarie 2020 23:34
Data publicarii: Marti 04 Februarie 2020 17:32
Categorie: Stiri actuale

Familia femeii care a murit la Spitalul judeţean Constanța, în braţele fiului ei, după 16 ore de aşteptare, a primit marți rezultatul necropsiei.

Conducerea spitalului a explicat marți dimineaţă de ce a durat atât de mult preluarea pacientei: susţine că au fost mai multe urgențe la computerul tomograf, dar pacienta cu probleme cardiace şi pulmonare l-a aşteptat zadarnic pe medicul chirurg să o consulte. Poliţia a deschis un dosar penal pentru ucidere din culpă.

După moartea pacientei, conducerea spitalului din Constanța a explicat de ce au fost nevoie de 16 ore pentru ca femeia adusă cu ambulanţa sâmbătă dimineaţa la unitate de primiri urgente să primească un diagnostic.

Bogdan Obadă, director medical Spitalul judeţean Constanța: „Pacienta s-a prezentat la ora 7:30 în UPU cu ambulanţa, cu simptome respiratorii de aproximativ 3 zile pe fondul unei patologii cardiace. Primul consult a fost la ora 8:07, realizat de către medicul urgentist, pacienta era stabilă hemodinamic, s-au efectuat EKG, analize de sânge uzuale, radiografie pulmonara s-a solicitat, s-a instituit tratament cu ser fiziologic (ventolin) la ora 10:00 a fost consultul de boli interne, s-au solicitat în plus alte analize mai specifice, un al doilea set de analize. La ora 11:10 a fost efectuat consultul cardiologic la solicitarea medicului internist.”

Din acest moment şi până la ora 19:30, când a fost dusă la Computerul tomograf, pacienta a mai fost văzută o singură dată, iar starea ei de sănătate, spun medicii, era stabilă. Durata mare de aşteptare pentru Computerul tomograf, spune directorul medical s-a datorat urgențelor de cod roşu care au intervenit la UPU.

Bogdan Obadă: „Rezultatul la CT vine la ora 20:30, în urma rezultatului CT se evidenţiază hiderphemotora, revărsat pericardic, se solicită şi consult chirurgical.”

Consult chirurgical care, din păcate, nu s-a mai făcut, iar după aproape 2 ore de la ultima vizită a unui cadru medical, pacienta a intrat în stop cardirespirator şi s-a stins în braţele fiului ei.

Popa Constantin, fiul femeii: „S-a aplecat spre față, am întrebat-o ce are, nu mi-a răspuns, mi-a murit efectiv în braţe.”

Marți a venit şi rezultatul necropsiei:

Constantin Popa, fiul femeii: „Insuficiență cardio respiratorie acută, hidropneumotorax drept, adică apa la plămâni, pneumapatie acută, asta ar fi cam definitorie, cauza majoră, şi apoi emfizem pulmonar rupt şi cardiomiopatie cronică.”

Pe de altă parte managerul spitalului a deschis o anchetă pentru a stabili dacă s-au respectat protocoalele medicale. Însă în prima fază le ia apărarea specialiştilor.

Cătălin Grasa, manager spital: "Au suficientă experienţă încât să îşi dea seama dacă un pacient nu este de cod verde sau este de cod verde şi la un moment dat starea clinică se înrăutăţeşte.”

Familia a depus plângere şi la poliţie care a deschis un dosar de ucidere din culpă, dar şi la Colegiul medicilor pentru malpraxis.

O bătrână a murit în brațele fiului ei, după ce ar fi fost ignorată 16 ore de către medici
VIDEO PROTVPLUS.RO