Fabrici de recidivisti: 40% dintre detinuti se reintorc in penitenciare. Cum vrea Ministerul Justitiei sa remedieze situatia
Peste 40% dintre detinuti se reintorc in penitenciare. Este o statistica ingrijoratoare, care determina autoritatile sa reactioneze si sa supuna dezbaterii publice un plan de masuri prin care sa le schimbe viata in bine celor care au gresit.
Propunerile sunt legate in principal de scolirea puscariasilor astfel incat sa isi gaseasca la iesire locuri de munca.
Unul dintre detinuti a filmat cu telefonul mobil conditiile in care a stat in perioada detentiei, intr-o celula din Penitenciarul Codlea. Aglomeratia, paturile foarte mici si ruginite, o singura toaleta care trebuie impartita in fiecare zi de zeci de detinuti sunt doar o parte din problemele cu care se confrunta penitenciarele din tara.
Alegeri 2024
15:03
LIVE TEXT | Alegeri prezidențiale 2024 - prezența la vot în timp real. Au votat aproape 5 milioane de români
15:01
SURSE | Rezultate alegeri prezidențiale 2024. VEZI primele date neoficiale de la partide. Cine intră în turul 2
14:41
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A treia zi de alegeri în diaspora. Număr semnificativ mai mic de voturi față de 2019
13:57
Gabriela Firea: Am votat cu gândul la tineri, familii, femei, copii, bunici. În speranţa că viaţa lor va fi mai bună
Ministerul Justitiei are un plan pentru reducerea supraaglomerarii din penitenciare si imbunatatirea conditiilor de detentie. Proiectul este supus unei consultari publice, la care oamenii pot veni cu sugestii.
Cele mai importante puncte ale planului se refera la accesul detinutilor la munca, ceea ce i-ar ajuta ca odata iesiti pe portile inchisorii sa nu recidiveze. Mai ales ca in prezent 40% dintre infractorii care sunt pusi in libertate se intorc in cel mult un an dupa gratii .
Pe langa semnarea unui numar cat mai mare de contracte cu firme care sa angajeze detinuti , Ministerul Justitiei e dispus sa ofere spatii in puscarii, in care societatile comerciale sa isi poata deschide ateliere in care sa munceasca detinutii.
Pana atunci, statul spera sa construiasca 11 inchisori noi, sa creasca numarul de actiuni sociale in care sa ii implice pe detinuti si sa le ofere acestora si ajutor medical. 81 de medici urmeaza sa fie angajati in sistem. Pentur cei 2.600 de bolnavi psihic Ministerul de Justitie vrea sa deschida cateva sectii de psihiatrie, in anumite inchisori.
Planul Ministerului este insa unul cu bataie lunga, iar efectele lui s-ar putea vedea in timp. Data limita pana la care sunt asteptate propuneri din partea oamenilor este 9 septembrie 2016.