Expunerea excesiva la soare poate avea efecte asupra organismului toata viata. Accesoriul declarat "obligatoriu" de medici
Expunerea la soare presupune un efort considerabil de adaptare la mediu, pentru organism.
Mai exact, o cantitate mare de radiatii este neturalizata intr-un interval scurt. Si nu ne referim doar la piele.
In timpul expunerii la soare, secretam endorfine. Sunt substante care va fac sa va simtiti bine. Din acest motiv, e simplu sa stati prea mult in razele fierbinti, fara sa va dati seama de pericol. Cei mai expusi sunt cei mici.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Dumitru Oraseanu, sef sectie pediatrie: “Am avut un copil dus la mare si lasat o zi intrega la soare si a venit cu arsura de gradul 2 de la aceasta iradiere.”
O palarie pe cap, indiferent daca mergeti la mare sau la munte, este recomandarea medicilor pentru toata lumea. Acest accesoriu ar trebui sa fie declarat obligatoriu pentru cei mici.
Soarele poate determina edem cerebral, mai exact cresterea in volum a creierului. Se manifesta prin stare generala proasta, cu varsaturi, si necesita tratament de urgenta, in spital.
Arsura solara in copilarie poate avea efecte periculoase toata viata. Pielea retine toate evenimentele traumatice produse de soare.
Dorina Giurcaneanu, medic primar dermatolog: “Copiii au celulele inca in dezvoltare. Deformarile celulare care se produc de timpuriu, in loc sa faca un melanom la 80 de ani il faci la 15 ani. Ard mai repede, strica mai repede echilbrul celular si dezvolta mai repede complicatiile.”
Arsura solara poate produce cea mai grava boala a pielii - melanomul. Mai exact, cel mai agresiv tip de cancer dintre toate cele cunoscute. Din acest motiv, pe orice cutie de crema solara scrie sa nu expuneti copiii mici intre orele 11.00-16.00, chiar cu protectie.
Pe de alta parte, ultravioletele din soare dar si razele infrarosii - caldura, mai exact - intra direct in vasele de singe. In cazul copiilor, acestea sunt la suprafata pielii.
Luminina Marinescu, medic primar dermatolog: “Incalzirea exagerata face ca vascularizatia sa creasca riscul de arsura solara. Aceasta este mult mai mare, tocmai din cauza acestei expuneri directe a plexului vascular la ultraviolete.”
O arsura solara nu se vindeca niciodata, decit la suprafata. Sunt sanse sa fi suferit macar una, pe parcursul vietii. Timpul nu il puteti da inapoi. In schimb, o data la sase luni, ar trebui sa mergeti la dermatolog, pentru control. Este recomandat sa mergeti atat de des, pentru ca vorbim despre organul cel mai expus mediului exterior.