Explozie urmată de incendiu pe şantierul Autostrăzii Moldova. A luat foc o magistrală de gaz. Patru muncitori au murit

×
Codul embed a fost copiat

A fost activat planul roșu de intervenție joi dimineață, în Vrancea, după ce o magistrală de gaze a explodat în apropierea localității Călimănești, într-o zonă nelocuită.

Patru oameni au murit, iar alți cinci au fost răniți. Aceștia erau muncitori care făceau lucrări la autostrada Moldovei, cu cinci utilaje. Răniții au ajuns la spital.

UPDATE 13:37 - În urma exploziei, CNAIR a făcut următoarele precizări:

„1. Studiul de Fezabilitate a fost elaborat de SC Consitrans SRL București, iar indicatorii tehnico- economici au fost aprobați prin HG nr.903/ 13.07.2022.

2. Documentația Tehnică pentru obținerea Autorizației de Construire (DTAC) a fost realizată de SC Consitrans SRL, în baza tuturor avizelor necesare obținute inclusiv de la Transgaz:
- Aviz favorabil Transgaz nr. 219/2197 din 04.01.2021
- Aviz favorabil CTE Transgaz nr.387/29.11.2021

În baza acestei documentații, MTI a emis Autorizația de Construire nr.11 din 27.03.2023.

3. A fost elaborat Proiectul Tehnic (PT) tot de către SC Consitrans SRL și aprobat în CTE CNAIR, în data de 22.07.2022.

4. Prin decizia Directorului General al CNAIR a fost desemnată, în data de 22.05.2023, echipa de consultanță a proiectului, constituită din angajați ai DRDP Iași. Această echipă de supervizare a emis Ordinul de Începere a lucrărilor în data de 29.03.2023.

5. Antreprenorul, prin subcontractantul de specialitate, a depus la Transgaz Documentația Tehnică necesară relocării efective a conductei de gaz care intersectează autostrada.

6. Din informațiile pe care le avem pânâ la această oră, Antreprenorul Spedition UMB nu efectua lucrări de relocare a rețelei de gaz, ci doar lucrări de îmbunătățire a terenului de fundare a corpului autostrăzii.

7. Astăzi CNAIR a solicitat echipei de supervizare un raport special cu privire la împrejurările în care a avut loc evenimentul.

8. În acest moment se desfășoară cercetări ale instituțiilor abilitate ale statului, iar CNAIR nu se poate pronunța asupra cauzelor care au provocat deflagrația din noaptea de 21.09.2023.

Ne exprimăm speranța că cercetările desfășurate în cazul acestui accident nu vor provoca întârzierea lucrărilor”.

UPDATE 13:35 - Momentan pacientul internat la Bagdasar Arseni rămâne internat în România.

UPDATE 11:41 - Ministrul Energiei, Sebastian Burduja a declarat joi că din ce a discutat cu Transgaz, nu există niciun fel de culpă a Transgaz în această speţă a exploziei de pe şantierul Autostrăzii Moldova.

Ministrul Energiei a declarat că a discutat cu şeful Transgaz şi compania va veni cu precizări publice, referitor la ceea ce s-a întâmplat acolo, din perspectiva Transgazului.

”Ce m-a interesat pe mine, ca ministru, este ca furnizarea gazului să nu aibă de suferit şi am înţeles că, prin măsurile pe care Transgaz le-a luat azi-noapte, nu au fost afectaţi consumatorii şi se străduiesc să nu fie nimeni afectat”, a spus Sebastian Burduja.

”Poziţia Transgaz este că toate aceste lucruri au fost respectate, toate procedurile, din perspectiva Transgaz. Sunt convins că Transgaz va lămuri toate lucrurile care ţin de mandatul şi răspunderea pe care le are. Sunt convins că este o anchetă şi se va determina cine a greşit. Cei care au greşit trebuie să răspundă exemplar. Din ce am discutat cu Transgaz, nu există niciun fel de culpă a Transgaz în această speţă, sunt convins că, urmare a anchetei se vor determina vinovaţii şi ei trebuie să răspundă exemplar”, a menţionat Burduja.

UPDATE 11:40 - SNTGN Transgaz a declarat, joi, în urma exploziei de pe șantierul Autostrăzii 7, că avizul pentru lucrarea Autostrăzii Focșani-Bacău nu a fost respectat de către constructor.

Mai multe detali AICI.

UPDATE 10:24 - Pacientul aflat la Spitalul ”Bagdasar-Arseni”, în vârstă de 61 de ani, are arsuri de gradul l-ll pe 40 % suprafaţa corporală.

El a fost dus la sala de operaţii şi urmează să se întrunească o comisie medicală pentru a decide cu privre la oportunitatea transferului la o unitate medicală din străinătate.

În cazul pacientului adus la Spitalul Floreasca, arsurile sunt tot pe 40% din suprafaţa corpului, însă sunt de gradele ll - lll, afirmă reprezentanţi ai unităţii sanitare.

Acesta se află în curs de investigare.

UPDATE 10:01 - Inspectoratul de Poliţie Judeţean Vrancea a deschis un dosar penal pentru ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă, distrugere, neluarea/ nerespectarea măsurilor de securitate şi sănătate în muncă.

Inspectoratul de Poliţie Judeţean Vrancea a fost anunţat despre incidentul de la Călimăneşti, în jurul orei 1.00, prin sistemul 112, acolo fiind direcţionate mai multe echipaje de poliţie. Astfel, poliţişti rutieri şi de ordine publică au acţionat pe Drumul Naţional 2 (E 85) şi arterele secundare, între Călimăneşti şi Mărăşeşti, pentru fluidizarea traficului şi asigurarea unui perimetru de siguranţă.

”La locul producerii, din cursul nopţii, sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de lângă Tribunalul Vrancea, se află o echipă complexă formată din ofiţeri specialişti - Serviciul Investigaţii Criminale şi criminalişti care efectuează cercetarea la faţa locului pentru stabilirea tuturor împrejurărilor în care s-a produs evenimentul. În această cauză a fost întocmit un dosar penal în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă, distrugere, neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă precum şi nerespectarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă”, a arătat, joi, sursa citată.

UPDATE 09:25 - Inspectorii de la Inspectoratul Teritorial de Muncă Vrancea fac cercetări în cazul exploziei, urmând a stabili dacă s-au respectat normele de securitate şi sănătate în muncă.

Şefa ITM Vrancea a menţionat că nu are cunoştinţă de alte sesizări privind acest şantier.

UPDATE 09:11 - Directorul general al Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) Cristian Pistol transmite condoleanţe familiilor victimelor exploziei de pe şantierul Autostrăzii Moldova.

”Transmit condoleanţe familiilor constructorilor care şi-au pierdut viaţa în explozia de gaze care a avut loc în această noapte pe şantierul lotului 1 al Autostrăzii Focşani-Bacău. Totodată, doresc însănătoşire grabnică celor care au fost răniţi în acest accident. Încă o dată se dovedeşte că meseria de constructor este grea şi presupune riscuri”, a scris Cristian Pistol pe Facebook.

UPDATE 09:10 - Momentul exploziei din Vrancea a fost filmat. Imaginile pot fi văzute AICI.

UPDATE 08:48 - Ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu transmite sincere condoleanţe familiilor victimelor exploziei de pe şantierul Autostrăzii Moldova.

”În momente de grea încercare, niciun cuvânt nu poate alina pierderea persoanelor dragi. În urma accidentului de pe şantierul autostrăzii A7, în care şi-au pierdut viaţa 4 muncitori, transmit sincere condoleanţe familiilor îndurerate. Ca ministru al Transporturilor am fost şi sunt în permanentă legătură cu constructorul şi autorităţile care au intervenit la locul tragediei”, a scris Grindeanu pe Facebook.

UPDATE 08:45 - Până la acest moment, o victimă are arsuri de gradul 2-3 pe 55-60% din suprafața corpului, o alta are, de asemenea, arsuri de gradul 2-3 pe 30-25% din corp, iar trei victime au arsuri superficiale.

UPDATE 08:42 - Primele imagini după explozia din Vrancea pot fi văzute AICI.

UPDATE 07:41 - Cătălin Toma, președintele Consiliului Județean Vrancea, a oferit primele detalii cu privire la explozia produsă în apropiere de Călimănești.

„La ora 1:30 a fost deflagrația. În câteva minute, prin comitetul Situațiilor de Urgență și, bineînțeles, ținând legătura cu toate instituțiile abilitate, s-a declarat acest plan roșu. Am fost informați despre situația respectivă. Nu se știa de victime. Din păcate s-au identificat puțin mai târziu cele patru victime carbonizate și cele cinci, dintre care trei sunt în momentul acesta la Spitalul Municipal Adjud, iar două au fost duse cu ambulanța la Bacău pentru a fi transportate cu elicopterul la București. Am ținut legătura cu președintele Transgaz, acolo fiind vorba despre magistrala care se duce pe toată zona Moldovei, inclusiv în Republica Moldova. La momentul deflagrației, pentru câteva minute, a fost oprită furnizarea gazului pentru cele trei orașe: Adjud, Focșani, Odobești, dar s-a identificat o oprire cu undeva până la 5 kilometri de la zona deflagrației, reușind astfel operatorii să furnizeze pe alte rute în așa fel încât cetățenii să beneficieze în continuare de gaz. S-a ținut legătura cu tot ce înseamnă Ambulanță, ISU și toate instituțiile. Știu că la ora 3:30 s-a dat drumul și pe DN, să fie circulația în regulă. De la locul exploziei până la prima casă sunt undeva la 800 de metri, iar față de șosea undeva la 500 de metri”, a declarat Cătălin Toma, președintele Consiliului Județean Vrancea.

Acesta a mai spus că momentan nu se știe dacă a fost vorba despre neglijența unui muncitor care a dus la explozie.

10 oameni lucrau pe șantier în acel moment. Se pare că unul dintre ei a lovit magistrala de gaze cu un utilaj și atunci s-a produs explozia, urmată de incendiu. Un singur muncitor a scăpat teafăr.

Cei cinci răniți au mers după explozie spre Drumul Național 2, de unde au fost luați de șoferii din trafic și duși la spitalul din Adjud. 2 dintre ei au fost transportați cu elicoptere SMURD la spitale din Capitală.

Vorbim de un bărbat de 61 de ani cu arsuri pe 65% din corp, care va fi dus la spitalul Bagdasar Arseni. Celălalt, în vârstă de 53 de ani, va ajunge la Floreasca cu arsuri pe 40% din corp.

Pompierii au intervenit cu efective mărite. 6 autospeciale de stingere cu apă și spumă, 1 autospecială pentru victime multiple, 4 ambulanțe SMURD, dar și mașini ale pompierilor voluntari din zonă.

În acest moment, incendiul este sub control, gazul este oprit, iar pompierii încearcă să răcească utilajele cuprinse de flăcări. Alimentarea cu gaze NU va fi întreruptă în Focşani, Adjud şi Odobeşti, a anunțat compania de gaze din zonă.

Articol recomandat de sport.ro
Ei sunt cei mai răi ultrași din Champions League: ”Inspiră teamă. Interesați mai mult de scandaluri decât de fotbal”
Ei sunt cei mai răi ultrași din Champions League: ”Inspiră teamă. Interesați mai mult de scandaluri decât de fotbal”
Citește și...
Primul tren nou cumpărat de România în ultimii 20 de ani va ajunge în țară sâmbătă seara | FOTO
Primul tren nou cumpărat de România în ultimii 20 de ani va ajunge în țară sâmbătă seara | FOTO

Primul tren electric inter-regional din setul celor 37 contractate de Alstom va părăsi miercuri fabrica din Katowice, Polonia, şi va ajunge la Curtici sâmbătă seara.

Incendiu violent la o locuinţă din localitatea Bucu. Patru persoane au suferit atacuri de panică
Incendiu violent la o locuinţă din localitatea Bucu. Patru persoane au suferit atacuri de panică

Un incendiu puternic s-a produs, marţi, la o locuinţă din localitatea Bucu, pompierii acţionând timp de patru ore pentru stingerea focului.

Vremea ține cu România. Ploile din noiembrie au salvat recoltele de grâu și de rapiță
Vremea ține cu România. Ploile din noiembrie au salvat recoltele de grâu și de rapiță

După o un an secetos și o toamnă peste măsură de călduroasă, ploile din ultimele zile au salvat culturile de grâu și rapiță care păreau pierdute.

Recomandări
Cătălin Cherecheș a fost reținut în Germania. Cum a fost prins primarul fugar din Baia Mare
Cătălin Cherecheș a fost reținut în Germania. Cum a fost prins primarul fugar din Baia Mare

Primarul din Baia Mare Cătălin Cherecheș, condamnat definitiv la cinci ani de închisoare pentru corupție, a fost prins de poliție în Augsburg, Germania.

CCR a decis ca foștii parlamentari să rămână cu pensiile speciale. Cum își motivează hotărârea
CCR a decis ca foștii parlamentari să rămână cu pensiile speciale. Cum își motivează hotărârea

Curtea Constituțională a hotărât, marți, că abrogarea pensiilor parlamentarilor este neconstituţională.

Ostaticii eliberați din iadul din Gaza, mărturii șocante din captivitate: „Când un copil plângea, îl amenințau cu arma”
Ostaticii eliberați din iadul din Gaza, mărturii șocante din captivitate: „Când un copil plângea, îl amenințau cu arma”

Israelul susține că armistițiul cu Hamas ar putea fi extins cu încă cinci zile, după ce deja a fost prelungit cu 48 de ore. Dar, marți, beligeranții s-au acuzat reciproc de încălcarea acordului de încetare a focului.