Explozie cu sase raniti la Rafinaria Petromidia din Navodari. In ce directie se va deplasa aerul poluat in urma accidentului

×
Codul embed a fost copiat

Patru oameni au fost raniti in urma unei explozii puternice produse luni seara la rafinaria Petromidia din Navodari.

Autoritatile au declansat imediat planul rosu de interventie, iar in zona au fost mobilizate forte impresionante de la pompieri, ambulanta si SMURD, dar si specialisti de la Agentia de Mediu. Acestia vor monitoriza, la noapte si marti, concentratie de gaze toxice din atmosfera, pentru a se asigura ca nu exista nici un risc pentru populatie.

Pe langa cei patru barbati arsi in explozia urmata de incendiu, alti doi au fost intoxicati cu fum si au avut nevoie de ingrijiri medicale. Reprezentatii rafinariei dau asigurari ca orice pericol a fost deja indepartat, iar instalatia afectata a fost oprita.

Desfasurarea evenimentelor, livetext

 

Citește și
explozie Iasi
Anchetatorii au gasit sub blocul din Iasi care a sarit in aer o mare cantitate de gaz. Ce scuza a gasit furnizorul
Ce a pățit jurnalista care a filmat ultimele imagini cu Aleksei Navalnîi în viață

UPDATE 22:50 Specialistii decontaminare Chimica Biologica, Radiologica si Nucleara (CBRN) din cadrul Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta al Judetului (ISUJ) Constanta au anuntat luni noaptea ca in emisiile din atmosfera rezultate in urma exploziei de la Rafinaria Petromidia nu au fost identificati compusi chimici periculosi pentru locuitorii din proximitate sau pentru muncitorii din situl industrial.

Un comunicat de presa transmis lunis seara de ISUJ Constanta informeaza ca in zona accidentului industrial, specialistii in CBRN (chimica, biologica, radiologica si nucleara), in colaborare cu cei ai operatorului Petromidia, au efectuat masuratori ale emisiilor din aer, nefiind inregistrate valori care sa puna in pericol viata comunitatilor din proximitate si nici a celor din amplasament.

'Dupa primirea apelului prin numarul unic de urgenta 112, la locul accidentului s-au deplasat de urgenta 37 de pompieri, cu sase autospeciale de stingere cu apa si spuma, o ambulanta SMURD, o autospeciala de transport personal si victime multiple, o autospeciala CBRN destinata interventiei in cazul accidentelor nucleare, biologice, chimice si radiologice si pentru decontaminarea personalului de interventie si a celui afectat si alte cinci ambulante SAJ. Misiunea a fost una dificila, insa coerenta si efortul concertat al fortelor din teren au condus la lichidarea incendiului in mai putin de doua ore', se arata in comunicat.

ISUJ mai mentioneaza ca, in timpul operatiunilor, salvatorii au reusit, de asemenea, recuperarea celor sase persoane afectate (patru ranite grav si doua intoxicate cu fum) si predarea acestora echipajelor specializate in vederea transportarii la Unitatea de Primiri-Urgente (UPU) a Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Constanta. 'Planul Rosu de interventie activat a permis actiunea in sistem integrat a echipajelor angrenate la fata locului, salvarea imediata a persoanelor aflate in dificultate si limitarea pericolul de propagare la vecinatatile rafinariei de la Midia Navodari'- precizeaza comunicatul ISU Constanta.
 

UPDATE 21:50 Toate institutiile abilitate sunt in alerta dupa incidentul de la Petromidia, inclusiv operatorii privati, dar, in acest moment, se poate spune ca nu exista riscuri suplimentare pentru propagarea altor incidente, a declarat luni, pentru AGERPRES, ministrul Energiei, Victor Grigorescu, subliniind ca asteapta mai multe clarificari privind cauzele accidentului.

"In acest moment, din primele date pe care le avem si din discutiile cu cei de la Rompetrol putem spune ca nu exista riscuri suplimentare pentru propagarea unor alte incidente.(...) Toate institutiile abilitate sunt in stare de alerta, inclusiv operatorii privati. Asteptam mai multe clarificari cu privire la cauzele accidentului de la Petromidia", a precizat ministrul Energiei.

Acesta a afirmat, totodata, ca a discutat si cu cei care opereaza reteaua de distributie a energiei electrice in Dobrogea si, din datele pe care le are, nici aceasta retea nu este afectata in prezent.

"A fost vorba mai degraba de instalatii aflate pe teritoriul rafinariei Rompetrol si nu de instalatii care deservesc populatia", a explicat Victor Grigorescu.

El s-a aratat "extrem de ingrijorat" de starea ranitilor si a subliniat ca reprezentantii ministerului conlucreaza cu "colegii de la ISU, Ministerul Sanatatii si alte institutii implicate pentru a le oferi tot ajutorul de care ar putea avea nevoie".
 

UPDATE 21:20 Ultimul bilant transmis luni seara de Serviciul de Ambulanta Judetean (SAJ) Constanta indica existenta a sase raniti in urma producerii unei explozii la o instalatie tehnologica de pe platforma Rafinariei Petromidia.

Purtatorul de cuvant al SAJ Constanta, Claudia Tatarici, a transmis la ora 21,00 ca in urma triajului realizat la spital au fost evaluati sase pacienti, fiind vorba de cei patru muncitori care au suferit arsuri grave pe corp, precum si de alti doi barbati intoxicati cu fum.  

UPDATE 20:55 Instalatia de distilare in vid de pe platforma Petromidia, care a fost afectata de un incident luni dupa-amiaza in jurul orei 18:00, a fost oprita, iar in acest moment orice pericol a fost indepartat, precizeaza reprezentantii Rompetrol Rafinare, intr-o informare transmisa AGERPRES.

Potrivit acestora, la nivelul companiei s-a constituit o echipa formata din specialisti si a fost demarata o ancheta oficiala pentru determinarea cauzelor care au dus la acest incident. "In cursul acestei zile, in jurul orei 18:00, pe platforma Petromidia a avut loc un incident in zona instalatiei de distilare in vid. In acest moment, incendiul a fost neutralizat, iar zona incidentului a fost pusa in siguranta. La nivelul companiei s-a constituit o echipa formata din specialisti si a fost demarata o ancheta oficiala pentru determinarea cauzelor care au dus la acest incident. In acest moment, orice pericol a fost indepartat. Instalatia afectata este oprita, activitatea rafinariei fiind redusa. Reprezentantii Rompetrol Rafinare au luat toate masurile necesare alaturi de autoritatile responsabile pentru operarea in siguranta a rafinariei" precizeaza sursa citata.

Pentru neutralizarea incendiului au intervenit echipajele de pompieri ale rafinariei Petromidia, alaturi de cele de la Inspectoratul de Urgenta Dobrogea, al judetului Constanta si de la Statia de Pompieri Midia-Navodari.

Potrivit Rompetrol Rafinare, in timpul incidentului au fost ranite 4 persoane, care se afla la spital sub supraveghere medicala. "Reprezentatii companiei sunt in legatura directa cu colegii afectati si cu familiile lor si le acorda tot sprijinul necesar", precizeaza reprezentantii rafinariei de la Navodari.

UPDATE 20:30 Agentia Nationala pentru Protectia Mediului a trimis la Navodari un laborator mobil pentru monitorizarea calitatii aerului, au declarat pentru AGERPRES reprezentanti ai Ministerului Mediului.

Pe langa reprezentati ai ANPM, la Navodari se afla si specialisti din Garda Nationala de Mediu.

Potrivit sursei citate, conform Administratiei Nationale de Meteorologie, in urmatoarele ore, circulatia aerului va fi, in zona accidentului, predominant dinspre nord spre sud-vest, apoi, pana marti dupa-amiaza inspre sud-est, deasupra marii. "Vantul moderat va determina o deplasare destul de rapida a poluantului", au precizat aceleasi surse.
 

UPDATE 20:05 Ministerul Sanatatii a transmis un comunicat privind situatia dupa explozia de la Navodari:

Victime:
Un barbat, 35 de ani, arsuri gradul III pe 100% din suprafata corpului, stabil, intubat - va fi transportat la spitalul Bagdasar-Arseni.
Un barbat, 49 de ani, arsuri gradul II-III pe 25% din suprafata corpului, stabil, cu leziuni ale cailor respiratorii, stabil, intubat - va fi transportat la spitalul Bagdasar-Arseni.
Un barbat, 34 de ani, arsuri de gradul II-III pe 20% din suprafata corpului, stabil, neintubat, fara leziuni pe caile respiratorii - va fi transportat la Spitalul de Arsi.
Un barbat, 58 de ani, arsuri de gradul II pe 24% din suprafata corpului, stabil, neintubat, fara leziuni pe caile respiratorii - va fi transportat la Spitalul de Arsi.

In acelasi timp, un barbat in varsta de 30 ani, cu arsuri de gradul III pe 60% din suprafata corpului,intubat, fara legatura cu explozia de la Navodari, va fi transportat la Spitalul Floreasca de la Brasov.

Nota:

Spitalul de Arsi a primit autorizatia de la DSP Bucuresti pentru Unitatea de Transfuzii Sanguine si reia activitatea pe mai multe patologii, inclusiv arsuri in suprafata maxima de 25% si care nu presupun activitate in sectia ATI.

Comisia de Chirurgie Plastica a Ministerului Sanatatii a aprobat aceasta reluare de activitate. In consecinta, ministerul a informat Centrul Operativ pentru Situatii de Urgenta si Serviciul de Ambulanta al Municipiului Bucuresti si Judetului Ilfov pentru directionarea cazurilor care se inscriu in conditiile mentionate.

UPDATE 19:55  Purtatorul de cuvant al Serviciului de Ambulanta Judetean Constanta, Claudia Tatarici, a anuntat ca in afara celor patru muncitori care au suferit arsuri grave in urma exploziei de pe platforma Petromidia, a mai aparut si un al cincilea caz, al unui muncitor care a suferit o intoxicatie cu fum, si acesta fiind preluat de ambulanta si transportat la spital.

Potrivit informatiilor anuntate de Claudia Tatarici, arsurile suferite de cei patru muncitori sunt grave, fiind intinse peste 40% din suprafata corpului.

Subprefectul judetului Constanta, Mustafa Levent Acoium, a declarat pentru AGERPRES ca informatiile de ultima ora pe care le cunoaste indica faptul ca incendiul de pe platforma Rafinariei Petromidia a fost stins in proportie de 98 %.

Explozia s-a produs luni seara, in jurul orei 18:30. Patru oameni au suferit arsuri grave in urma deflagratiei, care a avut loc la un rezervor de azot.

Primii au intervenit pompierii de la Rafinarie, iar apoi, dupa declansarea planului rosu, la fata locului au fost trimise ambulante SMURD si autospeciale de la ISU Dobrogea.

Fumul gros care a urmat exploziei este vizibil de pe plajele din Mamaia, iar la locul exploziei sunt si specialisti care trebuie sa stabileasca riscul de poluare.

Raed Arafat: O persoana este in stare foarte grava

"Incendiul a fost stins, iar situatia este sub control. In urma exploziei sunt 4 victime, dintre care una este in stare foarte grava. Celelalte 3 sunt in drum spre spital."

Despre riscul de poluare: "La fata locului a fost trimisa si o echipa de interventie chimica si radiologica."

Nu se cunoaste cauza exploziei, specialistii fac in aceste momente investigatii la fata locului."

 

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
Citește și...
Pericol de explozie intr-un cartier din Piatra Neamt. Un barbat bolnav psihic avea in casa peste 70 de litri de benzina
Pericol de explozie intr-un cartier din Piatra Neamt. Un barbat bolnav psihic avea in casa peste 70 de litri de benzina

Teroare pentru locuitorii unui cartier din Piatra Neamt. De mai bine de trei ani un vecin de 65 de ani cunoscut cu afectiuni psihice isi ameninta zilnic vecinii. Recent a fost pe punctul de a arunca in aer mai multe case.

Anchetatorii au gasit sub blocul din Iasi care a sarit in aer o mare cantitate de gaz. Ce scuza a gasit furnizorul
Anchetatorii au gasit sub blocul din Iasi care a sarit in aer o mare cantitate de gaz. Ce scuza a gasit furnizorul

Explozia petrecuta la inceputul saptamanii intr-un bloc din Iasi necesita "cea mai complexa expertiza de pana acum".

Explozia din Iasi, produsa din cauza unei acumulari de gaze in subsolul blocului. Pericolul inca nu a trecut in zona
Explozia din Iasi, produsa din cauza unei acumulari de gaze in subsolul blocului. Pericolul inca nu a trecut in zona

Explozia devastatoare care a distrus un bloc din Iasi scoate la iveala nereguli mari. Au fost gasite fisuri in conducta de gaze care alimenta caldirea.

Recomandări
Explozie la Rafinăria Petromidia. A fost dezactivat Planul Roșu. Nu sunt victime. Reacția companiei | VIDEO
Explozie la Rafinăria Petromidia. A fost dezactivat Planul Roșu. Nu sunt victime. Reacția companiei | VIDEO

O explozie a avut loc, vineri dimineață, la Rafinăria Petromidia. La nivelul județului Constanța a fost activat Planul Roșu de Intervenție.  

Primele imagini din locul în care a căzut o dronă militară în Brăila. Localnicii au filmat-o când a trecut peste casele lor
Primele imagini din locul în care a căzut o dronă militară în Brăila. Localnicii au filmat-o când a trecut peste casele lor

Este alertă în Brăila, după ce o dronă militară s-ar fi prăbușit joi seară pe un câmp, la aproximativ 15 kilometri de oraș, în Insula Mare a Brăilei.

20 de ani de la aderarea României la NATO, „cea mai puternică alianţă politico-militară din lume”
20 de ani de la aderarea României la NATO, „cea mai puternică alianţă politico-militară din lume”

S-au împlinit 20 de ani de la aderarea României la NATO, iar responsabilii Apărării și politicienii s-au întrecut în mesaje care evidențiază garanțiile de securitate pe care ni le oferă Alianța în contextul războiului pornit de Rusia în Ucraina.