Explicația astronomilor pentru fenomenul „super Luna sângerie”
Luni dimineață, universul ne-a oferit un spectacol astronomic rar: eclipsa totală de lună. Fenomenul a durat mai bine de patru ore, iar punctul culminant, când luna a intrat în umbra Pământului şi s-a întunecat, a avut loc în jurul orei 8:00.
La noi, cei mai norocoşi au fost locuitorii din Târgovişte şi Piteşti, unde fotografii au surprins imagini extraordinare cu „Super luna sângerie''.
Luna s-a dat în spectacol în fața lumii întregi, care a admirat-o cu sufletul la gură din Argentina, până în Statele Unite, Portugalia, Belgia şi chiar România. În cele două Americi au fost surprinse cele mai bune imagini inclusiv cu momentele în care se întunecă.
Sonka Adrian: „Culoarea roşiatică din timpul eclipsei provine tot de la Pământ. Soarele este alb, conţine toate culorile curcubeului lumina lui, dar când trece prin atmosfera Pământului, albastrul este păstrat în aer şi de aceea pe Lună ajunge doar roşu, de aceea Luna are o culoare roşiatică, în funcţie de de oraşele care se aflau pe Pământ pe acolo pe unde trecea lumina Soarelui, care se ducea spre Lună. Gradul de poluare contează ca să se oprească mai mult din lumină sau mai puţin; de aceea, în timpul eclipsei, Luna e mai strălucitoare sau mai puțin.”
În România, Luna a început să intre în umbra pământului la 4 şi 36 de minunte.
Valentin Grigore, astrolog: „Depinde de vreme. Iată, cum am avut la Târgovişte norocul să avem o fereastră de cer senin între două fronturi de nori, exact poziţionat pe fazele de desfășurare a eclipsei de lună. Nu produce niciun efect asupra mediului, nici cutremure, nici sănătatea oamenilor.”
Faza cea mai frumoasă a Lunii a fost la ora 5:30, când a rămas la culoarea roşie. Două ore mai târziu, la 7:12 minute a fost punctul culminant, când luna era acoperită cu totul. Iar la ora 8:00 a apus.
Sonka Adrian: „În sistemul solar avem o singură sursă de lumină: Soarele și Luna se roteşte în jurul Pământului. Pe Lună, de obicei când e lună plină cade lumina Soarelui, luna e iluminată pe jumătate, dar noi o vedem plină, rotundă. Pământul e şi el înspre Soare. Văzut de pe Lună şi când Luna se mişcă pur şi simplu în jurul Pământului, la un moment dat trece prin spatele Pământului şi intră în întuneric; intră în umbra Pământului , după câteva ore luna se mişcă şi iese din umbră şi o vedem iluminată.”
Următoarea eclipsă totală va avea loc în septembrie 2025. Însă va putea fi observată doar din America de Sud, unde pleacă şi o echipă de astronomi români. Vom avea însă o eclipsă parţială de care ne vom putea bucura la miezul nopţii în dată de 16 iulie.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!