Explicațiile experților după ce un mistreţ radioactiv a fost împuşcat în Suceava
Caz alarmant la Suceava: un mistreţ contaminat cu cesiu radioactiv, a fost împuşcat, pe un fond de vânătoare, aflat la 10 kilometri de frontiera cu Ucraina.
Tipul de contaminare radioactivă cu cesiu este asemănător celui de la Cernobîl, dar experţii nu ştiu încă, pe unde a umblat porcul sălbatic. Vor face însă, verificări amănunţite.
Mistreţul, un exemplar matur, a fost împuşcat în urmă cu o lună pe un fond de vânătoare din localitatea Botuș, Suceava, la 10 kilometri de frontiera cu Ucraina. Autorităţile au intrat în alertă când au primit raportul care le-a indicat gradul de contaminare.
La analize, specialiştii au identificat în carnea de mistreţ substanţa radioactivă - Cesiu 137 şi Cesiu 138 - elemente prezente masiv şi în zona Cernobîl. Deocamdată nu se ştie dacă mistreţul a migrat, aproape 500 de kilometri, din Ucraina, din zona contaminată, în ţara noastră.
În caz contrar, alta ar fi sursa radiaţiei şi ea trebuie urgent descoperită.
Mihai Melinte, şef birou vânătoare Direcţia Silvică Suceava: Nu cunoaştem care ar fi sursa acestei radioactivități.
Reporter: Şi nici proveniența porcului?
Mihai Melinte, şef birou vânătoare Direcţia Silvică Suceava: Nici. Ei migrează. Puteau foarte uşor să migreze şi din Ucraina. Nu cunoaştem cauza acestei radioactivități, mai ales că nu avem exploatări miniere în zonă.
Ministerului Mediului şi Agenţia de Protecţie a Mediului Suceava încearcă să identifice sursa de radiaţii iar inspectorii verifică şi supraveghează perimetrul în care a fost vânat animalul. Următorii 100 de mistreţi vânaţi vor fi supuşi unor teste amănunţite.
Ioan Corduneanu, directorul DSVSA Suceava: "Ca şi element radioactiv nu pot să vă spun de unde provine. Nu vreau să intru în devagație că ar fi de la Cernobîl. Ca explicaţie posibilă luată în considerare de noi este ori un porc poate din Ucraina ... sau consumul de rădacinoase. În rădăcinile copacilor se pot cumula cantităţi mai mari de elemente radioactive."
În zilele următoare, solul şi plantele de pe raza fondului de vânătoare vor fi verificate pentru nivelul de contaminare radioactivă. Potrivit specialiştilor, mistreţii sunt mai sensibili la fenomenul radiaţiilor. Sunt mari amatori de ciuperci, iar acestea atrag particule radioactive din sol.
Sursa: Pro TV
Etichete: suceava, romania, impuscaturi, cernobil, porc mistret,
Dată publicare:
21-12-2017 18:23