România este din nou arătată cu degetul. Comisia Europeană a prezentat marţi un nou raport din cadrul mecanismului de cooperare și verificare, iar concluziile sunt alarmante.

Conform oficialilor europeni, țara noastră a făcut pași înapoi în domeniul justiției. Ei critică slăbirea luptei anticorupție, înființarea secției speciale de anchetare a magistraților, adoptarea controversatelor legi ale justiției, dar și prestația ministrului Tudor Toader și a guvernului PSD-ALDE. Este cel mai critic raport de monitorizare, din ultimii 10 ani, spun analiștii, iar situația este cu atât mai gravă cu cât Bulgaria este decuplată de România și va scăpa îi curând de supraveghere pentru că a făcut progrese.

Experţii europeni consideră că România nu respecta condiţiile pentru ridicarea mecanismului de monitorizare, pentru că nu a urmat recomandările făcute acum un an. Mai mult, iar în loc de progrese a făcut paşi înapoi.

DIMITRIS AVRAMOPOULOS, COMISAR EUROPEAN: “De la ultimul raport, Comisia a înregistrat îngrijorări, de mai multe ori, în privința felului în care autoritățile române au continuat reforma juridică și lupta împotriva corupției.”

Specialiştii spun că lupta anticorupţie a scăzut în intensitate şi eficientă şi remarcă faptul că, odată cu înfiinţarea Secţiei de investigare a Infracţiunilor în justiţie, DNA şi-a pierdut din competen'e. De aceea, specialistiii recomanda numirea unui procuror-sef cu experienţă în lupta anticorupţie, pentru a continua investigaţiile.

Asta în timp ce actualii şefi ai DNA recunosc că interimatul la conducerea Direcţiei poate influenţa eficienta investigaţiilor.

CRISTIAN BUCHIU, ŞEF INTERIMAR AL REPREZENTANTEI COMISIEI ÎN ROMÂNIA: „Este necesar ca instituţiile cheie din România să demonstreze un angajament şi ferm în privinţa justiţiei din România şi păstrarea echilibrului în sistemul judiciar''.

Critici dure sunt în raportul MCV şi pentru Secţia Specială de anchetare a magistraţilor. ''Functionarea Secţiei Speciale a confirmat temerile exprimate atât în România, cât şi în exterior ca secţia respectivă ar putea fi utilizată ca instrument de presiune politica'', se arată în raport, care menţionează totodată şi recomandarea GRECO privind desfiinţarea secţiei de anchetare a magistraţilor.

În raportul MCV sunt criticate şi unele dintre modificările propuse legilor justiţiei, care păreau să servească intereselor anumitor persoane. În plus, experţii europeni remarcă inclusiv dezechilibre în interiorul Consiliului Superior al Magistraturii, între procurori şi judecători.

CRISTIAN PÂRVULESCU: ''Sunt mulţi care nu vor să ia în considerare raportul MCV, dar el, în acest context, este un avertisment şi totodată un îndemn pentru că România să facă paşi pe care i-a început anul acesta în direcţia echilibrării raportului dintre puteri şi întăririi justiţiei.''

Chiar în ziua în care a fost publicat raportul MCV, cu critici dure la adresa Parlamentului, aleşii jurişti au respins o iniţiativă a USR-ului pentru desfiinţarea controversatei secţii speciale de investigare a magistraţilor.

În acelaşi timp, Comisia Europeană lauda Bulgaria pentru progresele făcute.

Ministrul demis al Justiţiei, Ana Birchall a citit raportul şi a anunţat că cere tuturor instituţiilor implicate să îşi facă analiza în funcţie de ce se spune în raport şi să ia măsuri urgente.

Pe de altă parte, premierul demis Viorica Dăncilă spune că MCV ar trebui să fie desfiinţat.

Raportul MCV acorda atenţie sporită şi Agenţiei Naţionale de Integritate, recomandând Guvernului şi Parlamentului să intensifice evaluarea incompatibitatilor şi averilor.