Experiment Știrile ProTV. Cum au rezistat bucureștenii la 42 de grade in aer și 58 la sol
Patru oameni au murit şi sute de persoane vulnerabile la aceste temperaturi extreme - bătrâni, copii sau bolnavi - au avut nevoie de îngrijiri medicale, după ce li s-a făcut rău pe stradă.
O femeie de 60 de ani, aștepta sâmbătă, în zona Obor, în plin soare, la ora 14:00, un microbuz. Avea un picior bandajat, iar camera de termoviziune arăta că hainele i s-au încins până la 46 de grade Celsius. Riscul de mortalitate în cazul vârstnicilor este de 16 ori mai mare, pentru că în cazul lor, mecanismele de răcire a corpului nu funcţionează. Riscă epuizare şi accident vascular cerebral, spun medicii.
Rodica Niculae, 60 de ani: ”Când ţin piciorul într-un anumit loc frige foarte greu. De obicei, nu sunt la ora asta niciodată pe drum, acum am fost nevoită. Cred că se vede că vorbesc greu, este din cauza temperaturii."
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Asfaltul a fost sâmbătă ca o plită încinsă. La nivelul solului erau 58 de grade. Cât e de greu de suportat, a simţit-o pe pielea lui şi un bărbat. Pe şapca acestuia aparatul măsoară o temperatura de 42 de grade. ”Ieri am leșinat”, a spus el.
Nu doar vârstnicii sunt vulnerabili pe caniculă. Copiii sunt sensibili la căldură excesivă, pentru că nu-şi pot autoregla temperatura corporală ca un adult. Riscă să facă insolaţie, se deshidratează uşor şi pot face febra. Nici măcar nu este nevoie să stea în soare - este suficient să fie ţinuţi în căldură mare, de exemplu, în autobuzele fără aer condiţionat.
Atenţie, nici adulţii în putere nu scapă de efectele caniculei. Mai ales dacă stau prea mult la soare şi muncesc fizic din greu. Corpul pierde rapid capacitatea de termoreglare şi nu mai poate transpira.
Din păcate, bărbatul din Iaşi, care a ajuns vineri la spital în comă, după ce a muncit la câmp, în soare, a murit sâmbătă.
De altfel, medicii au fost copleşiţi de numărul intervenţiilor. În dispeceratul din Bucureşti, cazurile grave s-au succedat unul după altul.
În vestul României, aflat sub cod roşu de două zile, temperaturile au fost extreme: peste 40 de grade la umbră. Cel mai mult au avut de suferit călătorii din trenuri: garniturile au mers mai încet ca de obicei şi au avut întârzieri.
"E foarte fierbinte, nici vorbă de aer condiţionat", spune un călător nemulțumit.
Până acum, din cauza valului de căldură au murit doi bărbaţi din Iaşi, unul din Galaţi şi unul din Vaslui. Şi zilele următoare se anunţa toride, spun meteorologii.