Experiment Știrile ProTV. Cum au rezistat bucureștenii la 42 de grade in aer și 58 la sol

Ultimul update: Marti 08 August 2017 21:46
Data publicarii: Sambata 05 August 2017 18:10
Categorie: Actualitate

Patru oameni au murit şi sute de persoane vulnerabile la aceste temperaturi extreme - bătrâni, copii sau bolnavi - au avut nevoie de îngrijiri medicale, după ce li s-a făcut rău pe stradă.

O femeie de 60 de ani, aștepta sâmbătă, în zona Obor, în plin soare, la ora 14:00, un microbuz. Avea un picior bandajat, iar camera de termoviziune arăta că hainele i s-au încins până la 46 de grade Celsius. Riscul de mortalitate în cazul vârstnicilor este de 16 ori mai mare, pentru că în cazul lor, mecanismele de răcire a corpului nu funcţionează. Riscă epuizare şi accident vascular cerebral, spun medicii.

Rodica Niculae, 60 de ani: ”Când ţin piciorul într-un anumit loc frige foarte greu. De obicei, nu sunt la ora asta niciodată pe drum, acum am fost nevoită. Cred că se vede că vorbesc greu, este din cauza temperaturii."

Asfaltul a fost sâmbătă ca o plită încinsă. La nivelul solului erau 58 de grade. Cât e de greu de suportat, a simţit-o pe pielea lui şi un bărbat. Pe şapca acestuia aparatul măsoară o temperatura de 42 de grade. ”Ieri am leșinat”, a spus el.

Nu doar vârstnicii sunt vulnerabili pe caniculă. Copiii sunt sensibili la căldură excesivă, pentru că nu-şi pot autoregla temperatura corporală ca un adult. Riscă să facă insolaţie, se deshidratează uşor şi pot face febra. Nici măcar nu este nevoie să stea în soare - este suficient să fie ţinuţi în căldură mare, de exemplu, în autobuzele fără aer condiţionat.

Atenţie, nici adulţii în putere nu scapă de efectele caniculei. Mai ales dacă stau prea mult la soare şi muncesc fizic din greu. Corpul pierde rapid capacitatea de termoreglare şi nu mai poate transpira.

Din păcate, bărbatul din Iaşi, care a ajuns vineri la spital în comă, după ce a muncit la câmp, în soare, a murit sâmbătă.  
De altfel, medicii au fost copleşiţi de numărul intervenţiilor. În dispeceratul din Bucureşti, cazurile grave s-au succedat unul după altul.

În vestul României, aflat sub cod roşu de două zile, temperaturile au fost extreme: peste 40 de grade la umbră. Cel mai mult au avut de suferit călătorii din trenuri: garniturile au mers mai încet ca de obicei şi au avut întârzieri.

"E foarte fierbinte, nici vorbă de aer condiţionat", spune un călător nemulțumit.

Până acum, din cauza valului de căldură au murit doi bărbaţi din Iaşi, unul din Galaţi şi unul din Vaslui. Şi zilele următoare se anunţa toride, spun meteorologii.

Unde au căutat românii răcoarea ca să scape de caniculă
Unde au căutat românii răcoarea ca să scape de caniculă
VIDEO PROTVPLUS.RO
droguri
Trei reţinuți pentru trafic de droguri de mare risc. Ajungeau și în cluburile din Capitală
Accident cu 3 răniți lângă Timișoara. Ambii șoferi erau băuți
A intrat cu țigara aprinsă în garsonieră și a provocat o explozie devastatoare
Cutremur cu magnitudine peste 6 în Pacific
O adolescentă din Oradea amenința că se aruncă de la etaj: ”Sunt sechestrată”
Doi adolescenţi de 15 şi 16 ani din Vrancea au spart şcoala. Ce au furat
caini
Atenție cui donați bani pentru îngrijirea animalelor. Gestul șocant al unui îngrijitor
Un clujean supărat pe păcănele a făcut dezastru cu ciocanul într-o sală de jocuri
Ministrul Bădălău spune că trenează ancheta privind spargerea locuinţei sale
Reacția conducerii școlii din Craiova după scenele revoltătoare filmate
Doar opt zile a fost deschisă anul acesta pârtia Cocoș. Cât a încasat primăria
A început vânătoarea de la Balc. Mașinile miliardarilor invitați, dezinfectate la intrare