Studiu: Canicula si dezastrele climatice vor provoca moartea a peste 150.000 de europeni pe an până în 2100
Doi trei europeni vor fi afectați de caniculă si alte dezastre climatice până la sfârșitul secolului din cauza încălzirii globale și a schimbărilor climatice, relatează CNN, citând un studiu.
Numărul europenilor care își vor pierde viața din cauza dezastrelor climatice va crește de 50 de ori până in 2100 arată un studiu publicat de Revista Lancet Planetary Health.
350 de milioane de europeni din 31 de țări ar putea fi vor fi supuși unui risc ridicat de a deveni victime ale fenomenelor meteo extreme.
Valurile de caniculă vor fi responsabile de 99% din morțile cauzate de dezastrele climatice, prezic oamenii de știință. Autorii studiului spun că aceste valuri de căldură excesivă vor duce la o creștere a bolilor cardiovasculare, respiratorii si a accidentelor cerebrale vasculare.
Numărul deceselor legate de vreme în Europa vor crește de la 3.000 pe an în perioada dintre 1981 și 2010, la 152.000 pe an în perioada 2071-2100 dacă nu vor exista reduceri ale emisiilor de gaze cu efect de seră și nici ameliorări ale politicilor pentru combaterea încălzirii globale, susțin cercetătorii.
Informațiile vin in contextul în care Europa este afectată de un val de caniculă. Mai multe ţări europene au emis avertismente de sănătate pentru cetăţeni. De asemenea, temperaturile ridicate au generat incendii de vegetaţie în Italia, unde multe localităţi se topesc sub cod roşu de caniculă şi mai multe regiuni sunt ameninţate de o secetă extremă, transmite BBC.
Temperaturile au urcat până la 43 de grade Celsius la Roma.De asemenea, autorităţile sanitare din mai multe ţări europene au emis avertismente de sănătate şi le-au cerut cetăţenilor să rămână în case, departe de arşiţa care s-a abătut peste Europa.
Italia se confruntă în aceste zile cu temperaturi care depăşesc cu până la zece grade media lunii august pentru sudul Europei.
Miercuri, mercurul a urcat până la 44 de grade Celsius în termometrele din Sardinia. Joi, temperaturile au ajuns la 43 de grade în apropiere de Roma, iar Sicilia a înregistrat o temperatură record de 42 de grade Celsius, în timp ce un front atmosferic african s-a abătut peste Mediterană. Turiştii şi localnicii au încercat să se răcorească stropindu-se cu apa din fântânele publice sau mergând sub umbrele.
De asemenea, temperaturile vor rămâne ridicate în următoarele zile în ţările central-europene, precum şi în Balcani.
Autorităţile sârbe, bosniace şi croate s-au văzut forţate să emită o alertă de cod roşu în mijlocul săptămânii, după ce temperaturile au depăşit 40 de grade Celsius.
Între timp, incendiile forestiere şi de vegetaţie ard fără oprire în Bosnia, Croaţia, Serbia şi Albania.
Autorităţile bulgare au anunţat că pompierii au stins până la 200 de incendii minore doar în ultimele 24 de ore la sud de Dunăre.
În Croaţia, reţeaua energetică abia mai rezistă consumului ridicat de electricitate din ultimele zile, după ce locuitorii s-au refugiat în bătaia aerului condiţionat. Iar temperaturi record de până la 42 de grade Celsius au fost înregistrate în Muntenegru.
Autorităţile elene, care au luptat în ultimele săptămâni cu mai multe incendii de pădure, au trimis două aeronave pentru a stinge flăcările din Albania.
Serviciile de urgenţă au intervenit de peste 30 de ori până la ora prânzului, după ce temperaturile au ajuns la 39 de grade la umbră în Belgrad.
Vremea caniculară va rămâne în regiune până la începutul săptămânii, iar un al doilea val de căldură va lovi la finele săptămânii viitoare, potrivit meteorologilor din Europa.