Exerciţiul naţional Seism 2018, ziua a doua. Replică de 5,8 grade a primului cutremur


Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Duminica 14 Octombrie 2018 08:30
Categorie: Stiri actuale

Operaţiunile de salvare a persoanelor prinse sub dărâmături sau rănite, în cadrul exerciţiului de simulare a unui cutremur cu magnitudinea de 7,5, continuă în mai multe zone din Bucureşti. 

O replică de 5,8 grade a cutremurului iniţial simulat în cadrul exerciţiului Seism 2018 s-a produs, duminică, echipele pornind în teren pentru a evalua situaţia.

Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă au transmis cţteva lucruri care trebuie respectate în cazul unui cutremur real.

În urmă cu câteva minute, în scenariul exerciţiului Seism 2018 s-a introdus o replică a cutremurului, cu magnitudinea de 5,8 grade pe scara Richter, care s-a produs în zona Vrancea, la o adâncime de 141 km”, au transmis, duminică, reprezentanţii Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), potrivit News.ro.

Echipajele de intervenţie în situaţii de urgenţă se deplasează în teren pentru efectuarea recunoaşterilor şi evaluarea pagubelor generate de această replică a cutremurului.

Simularea de seism. Peste 2.000 de persoane decedate şi 130.000 afectate. Descoperirea anunțată de Arafat

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a precizat despre desfăşurarea exerciţiului naţional "Seism 2018" că nu au fost întârzieri de reacţii şi că aspecte punctuale apărute pe parcurs "s-au rezolvat foarte bine".

Ultimul bilanţ al exerciţiului Seism 2018 vorbeşte despre 2.098 persoane decedate, 3.912 răniţi, 7.250 persoane dispărute, 30.000 persoane sinistrate şi 130.000 de persoane afectate.

De asemenea, 30.000 de consumatori sunt nealimentaţi cu energie electrică şi 25.000 de persoane nu au acces la reţeaua de alimentare cu apă. Au fost distruse 250 de case şi avariate alte 900”, au precizat organizatorii simulării.

Şeful DSU, Raed Arafat, a explicat că operaţiunile de căutare-salvare se continuă, la fel continuă sosirea în România a echipejul internaţionale.

În urma apelului internaţional pe care România l-a lansat ca urmare a cutremurului, au ajuns în ţară şi 7 ambulanţe din Austria, 4 ambulanţe din Italia, o ambulanţă din Ungaria, două camioane pentru posuri medicale avansate nivel I, din Italia, şi trei camioane din Austria. În cursul acestei zile vor ajunge echipa de căutare- salvare din Bulgaria şi paramedici cu ambulanţă din Republica Moldova. În această după-amiază, un avion civil pus la dispoziţie de Institutul National de Cercetare Aerospatiala va aduce de la Timişoara 4 medici şi asistenţi medicali pentru suplimentare.

Potrivit lui Arafat, în Bucureşti, pe Arena Naţională, începând cu ora 19.00, se va organiza o altă tabără de sinistraţi cu o capacitate de 600 de persoane, iar în interiorul stadionului pot fi adăpostite alte 20.000 de persoane.

”Astăzi, în cursul după-amiezii, este aşteptat în România comisarul european pentru ajutor umanitar şi managementul crizelor, Christos Stylianides”, a mai spus Arafat.

Raed Arafat a precizat că peste şapte sute de pompieri din întreaga ţară acţionează la exerciţiu, fiind sprijiniţi de angajaţi din alte strucutri: Jandarmerie, Ministerul Apărării Naţionale, Poliţie, aviaţie civilă.

”Cu toate aceste structuri ajungem la câteva mii de persoane”, a spus Arafat.

La aceştia se adaugă şase sute de ”răniţi”, cei care asigură maghiajul acestora, dar şi cei care fac scenariile exerciţiului.

Şeful DSU fost întrebat dacă au fost identificate probleme după prima zi a exerciţiului sau întârzieri de reacţie.

”Întârzieri de reacţie nu aun fost, au fost anumite aspecte de derolvat pe parcurs şi care s-au rezolvat foarte bine. De exemplu, câns soseşte o echipă internaţională, poate lipseşte o hărtie. Asta este parte din exerciţiu, ideea este cât de repede rezolvi această problemă. Am avut sprijin de la Vamă, de la Poliţia de Frontieră. Un alt aspect este autorizarea medicilor care vin să lucreze în România. Ei sunt medici fără drept de practică”, a explicat Raed Arafat.

Acesta a precizat că lucrurile au fost rezolvate ca şi când ar fi fost vorba despre o situaţie reală, astfel încât să se vadă exact cât ar dura rezolvarea problemelor. În condiţii normale, autorizarea medicilor străini pentru a lucra în România poate dura câteva săptămâni. Pentru situaţiile de criză, s-a găsit soluţia unei proceduri rapide care să le permită medicilor să lucreze în momentul în care ajung în ţară. Aceştia sunt autorizaţi temporar pentru lucrul în România.

Arafat a mai explicat că s-au descoperit probleme în legislaţie care îngreunează lucrurile.

”Sunt foarte multe aspecte în lege care duc foarte multe lucruri la nivel foarte înalt şi, în caz de dezastru, s-ar putea să nu ajungem la ele. De exemplu, vrei să scoţi unele lucruri de undeva, sunt lucruri care duc până la Horărîre de Guvern. Nu e fezabil ca în cazul unui dezastru orice lucru pe care vrei să-l faci să fie hotărât la nivelul acela”, a mai spus Arafat.

Tabere pentru sinistrați în Afumați și Voluntari

Autorităţile vor amplasa, duminică, două tabere pentru sinistraţi pe stadioanele din Afumaţi şi Voluntari, în cadrul exerciţiului naţional "Seism 2018", a anunţat Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU).

Potrivit sursei citate, cele două tabere au o capacitate de câte 200 de persoane fiecare. În cadrul acestor tabere vor acţiona, alături de echipele pompieri, şi voluntari cooptaţi de organizaţiile neguvernamentale.

Pacienţii au fost asistaţi pe timpul zborului de către o echipă SMURD din cadrul Spitalului de Urgenţă Floreasca, formată din medici, asistenţi şi paramedici militari, ei fiind duşi la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj.

Tot în noaptea de sâmbătă spre duminică, o echipă din Israel, cu peste 100 de medici, a sosit în România pentru a participa la exerciţiului naţional "Seism 2018", iar ambulanţe din Ungaria, Austria si Italia au intrat deja în ţară cu acelaşi scop.

Pompierii desfăşoară, de asemenea, misiuni de căutare-salvare a persoanelor prinse sub dărâmături la fabrica Iutei, de evacuare a persoanelor recuperate de sub dărâmături la Academia Română, dar şi misiuni de salvare a unor persoane surprinse la înălţime la Fabrica de bere Rahova.

De asemenea, în cadrul exerciţiului Seism 2018, o aeronavă C-27J Spartan a Forţelor Aeriene Române, configurată pentru misiuni de evacuare medicală, a efectuat, în cursul nopţii de sâmbătă spre duminică, o misiune de evacuare pe ruta Bucureşti - Cluj pentru transferul a 15 răniţi în urma seismului major înregistrat sâmbătă dimineaţă. Dintre cei 15 răniţi, şapte sunt intubaţi, trei dintre aceştia prezentând arsuri.

Pacienţii au fost asistaţi pe timpul zborului de către o echipă SMURD din cadrul Spitalului de Urgenţă Floreasca, formată din medici, asistenţi şi paramedici militari, ei fiind duşi la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj.

Tot în noaptea de sâmbătă spre duminică, o echipă din Israel, cu peste 100 de medici, a sosit în România pentru a participa la exerciţiului naţional "Seism 2018", iar ambulanţe din Ungaria, Austria si Italia au intrat deja în ţară cu acelaşi scop.

VIDEO PROTVPLUS.RO