Europol: 11 jihadisti prinsi in Romania in 2015. Cum se plaseaza tara noastra pe harta terorismului in Europa si ce spune SRI
Unsprezece teroristi jihadisti au fost prinsi in Romania anul trecut, conform unui raport Europol dat publicitatii miercuri. SRI precizeaza insa ca 10 persoane suspectate de terorism au fost declarate indezirabile in 2015.
Raportul Europol mai arata ca in 2015 in urma atacurilor teroriste din statele membre UE 151 de persoane au murit, iar peste 360 au fost ranite. Tot in 2015 au fost arestati 1.077 de teroristi, potrivit News.ro.
Documentul mai arata ca o persoana din Romania a fost vizata, in anul 2013, de o procedura judiciara incheiata pentru infractiuni de natura terorista. In 2014 si 2015 nimeni nu a fost judecat in tara noastra in astfel de dosare.
Raportul aminteste si ca un cetatean roman, Iulian Ghergut, a fost rapit in martie 2015, in zona de granita dintre Burkina Faso, Niger si Mali, de gruparea jihadista al-Murabitun.
Tara noastra este mentionata si in legatura cu gruparea kurda PKK. “PKK si-a sporit eforturile de strangere de fonduri, propaganda si recrutare, dupa prabusirea acordului de incetare a focului cu Turcia, in iulie 2015 si dupa escaladarea conflictului. Austria, Belgia, Franta, Germania, Grecia, Romania, Suedia, Elvetia si Olanda au semnalat o continuare a campaniilor anuale ale PKK de strangere de fonduri, ce includ donatii, taxe de membru si alte surse de venit. Se crede ca sumele finanteaza aripa armata a gruparii (…), precum si filiala gruparii din Siria, YPG”, se arata in raport.
Serviciul Roman de Informatii precizeaza, dupa ce Europol a anuntat ca 11 teroristi jihadisti au fost prinsi in Romania anul trecut, ca 10 persoane suspectate de terorism au fost declarate indezirabile, la solicitarea SRI.
"In contextul nelamuririlor legate de Raportul Europol privind fenomenul terorismului in Europa, in anul 2015, Serviciul Roman de Informatii face urmatoarele precizari: Potrivit Raportului de activitate al SRI pe anul 2015, 10 persoane suspectate de terorism au fost declarate indezirabile pe teritoriul Romaniei, la solicitarea Serviciului Roman de Informatii”, potrivit sursei citate.
Directorul SRI, Eduard Hellvig, declara in 29 martie, la bilantul institutiei, ca Serviciul a interzis accesul in Romania sau a expulzat peste 340 de persoane "cu risc terorist", alte 9.000 avand interdictie de a intra in tara, si a gestionat peste 550.000 de alerte cibernetice. Hellvig a precizat si ca SRI a transmis organelor de aplicare a legii peste 3.800 de informari, iar factorii de decizie au primit aproape 10.000 de informatii, toate privind riscuri cu impact la nivelul cetatenilor.