Cantitate record de alimente periculoase, confiscate de Interpol din 57 de tari. Ce s-a gasit in Romania
O operatiune coordonata de Interpol si Europol in 57 de tari a condus la confiscarea a 10.000 de tone de alimente alterate sau contrafacute, printre care masline badijonate cu sulfat de cupru si carne de maimuta, relateaza AFP.
Aceasta operatiune, intitulata "Opson V", constituie un record sub aspectul cantitatii confiscate, a anuntat miercuri Interpol intr-un comunicat. Anul trecut, "Opson IV" a contribuit la confiscarea a 2.500 de tone de alimente contrafacute.
Au avut loc mai multe arestari, iar anchetele continua, potrivit Interpol, care nu precizeaza numarul acestora.
Aproape noua tone de zahar contaminat cu ingrasaminte au fost confiscate la Khartoum (Sudan). In Italia, politia a confiscat 85 de tone de masline "vopsite" cu o solutie de sulfat de cupru pentru un aspect mai placut, relateaza Interpol, al carui sediu se afla la Lyon (Franta).
In Thailanda, politia a putut merge pe filiera cu ocazia arestarii unei persoane care transporta patru tone de carne importate ilegal din India. Anchetatorii au putut apoi distruge peste 30 de tone de carne de vita si de bivol improprie pentru consum si care era destinata vanzarii in supermarketuri.
Vamesii de la aeroportul Zaventem din Belgia au descoperit mai multe kilograme de carne de maimuta, iar in Franta au fost confiscate mai multe kilograme de lacuste si omizi.
Conform site-ului www.interpol.int, in Ungaria, Italia, Lituania si Romania, autoritatile vamale si de politie au descoperit ciocolata, dulciuri si vin spumant nealcoolic pentru copii, contrafacute, destinate exportului in Africa de Vest.
Etichetarea falsa s-a dovedit din nou destul de raspandita pentru toate tipurile de produse alimentare din intreaga lume. In Australia, de exemplu, un lot de arahide a fost reambalat si reetichetat ca nuci de pin, reprezentand o amenintare semnificativa pentru cei alergici. Au fost, de asemenea, descoperite 450 de kilograme de miere falsificata.
Lansate in 2011, operatiunile "Opson" au evoluat pana ce au implicat in mod progresiv circa 60 de tari din lumea intreaga.
"Alimentele si bauturile alterate si de proasta calitate sunt o amenintare reala pentru sanatate si securitate", a comentat Michael Ellis, sef al unitatii dedicate luptei impotriva traficului cu bunuri ilicite in cadrul Interpol, citat in comunicat.
Foto: interpol.int