Etapa 2 de vaccinare a început cu platforma blocată. Limită de 600.000 de locuri în primele 20 de zile
A doua parte a vaccinării naționale a început cu platforma de programare blocată. 50.000 de persoane s-au înscris în primele ore
UPDATE 22:00 Valeriu Gheorghiţă a anunţat că se va institui o limită maximă de 600.000 de locuri la nivel naţional pentru vaccinare în urmatoarele 20 de zile
UPDATE 21:30: Coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, a declarat că 50.000 de persoane s-au înscris la vaccinare vineri seară, în primele ore de la punerea în funcţiune a platformei informatice pe care se pot programa cei din etapa a doua. Prima etapă de vaccinare continuă în paralel cu a doua, a precizat acesta.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Deși autoritățile au dat asigurări că totul va merge șnur, site-ul se deschidea, dar nu se puteau face programări. După ce au apărut mai multe erori, a fost închis temporar.
La ora 15:00, peste cinci milioane de români ar fi trebuit să se poată programa pe platforma de vaccinare. Doar că la ora 15:03 platforma nu putea să ofere opțiunea de a programa angajații.
Un sfert de oră mai tărziu sunt afișate centrele de vaccinare. Din cele șase apărute pentru București, două nu aveau locuri disponibile.
După altă jumătate de oră, platforma începe să dea erori, iar la ora 16 nu a mai funcționat deloc.
„Ne cerem scuze, vă rugăm să reveniți", a fost mesajul autorităților.
Serviciul de Telecomunicații Speciale, cel care a proiectat platforma, susține că programul informatic nu s-a blocat din cauza numărului mare de accesări și că desfășoară activități tehnice pentru asigurarea funcționării platformei în condiții de siguranță.
Între timp, la Spitalul Gerota a început vaccinarea personalului Ministerului de Interne din etapa a doua.
Femeie: „Am fost prima persoană vaccinată. A fost foarte bine. Mă bucur că am avut ocazia să fiu prima. Este oportun ca toți să ne vaccinam și să vedem beneficiile pe care le are acest vaccin.”
Cei mai mulți dintre românii din etapa a doua se vor putea însă vaccina de săptămâna viitoare. Pe lângă cele șase centre care acum par funcționale în București, altele sunt curs de amenajare. Unul va fi deschis în Grand Arena Mall abia pe 1 februarie.
Daniel Băluță, primarul Sectorului 4: „Modul în care judecăm funcționarea acestor centre este în două ture, practic să acoperim 16 h pe zi și în funcție de cantitățile de vaccin ce ne sunt puse la dispoziție, respectiv în funcție de solicitările pe care oamenii le au, luptăm pentru avea capacitatea de a vaccina așa cum se întâmplă și în alte state 24 de ore din 24.”
Autoritățile au anunțat totuși că trimit echipe mobile în centrele de bătrâni chiar de vineri, pentru ca vârstnicii să fie vaccinați cât mai repede.
Bărbat: „Acum mă bucur că a venit vaccinul și a venit repede. Am și speranța că va fi bine. Numai bine, spre bine poate fi, nimeni nu caută să ne facă rău, toți ne vor binele.”
Și personalul a fost imunizat.
Rodica Pintea, asistentă: „Am ales să ne vaccinăm, ca să ne imunizăm. Imunitatea înseamnă viață. Ne este dor de viața de dinainte, ne este dor de îmbrățișările cu membrii familiei, ne este dor de realitate, să revenim la normal.”
Programările se pot face direct pe platformă, prin angajator, medic de familie, direcții de asistență socială sau la call-cente-urile ale căror numere le găsiți pe www.vaccinare.gov.ro.