Oamenii din mediul rural, mai reticenți cu privire la vaccin. Câți vor să se vaccineze

Ultima actualizare: 14-01-2021 20:05

De vineri intrăm, așadar, în a doua etapă a campaniei de vaccinare anti-COVID-19, dar în mediul rural, organizarea lasă de dorit.

De la amenajarea centrelor până la informarea populației, puțini știu ce au de făcut. Unii primari s-au plâns că au fost luați prin surprindere, nu au fonduri și așteaptă clarificări de la centru.

În comuna Gilău din Cluj, Casa de Cultură a fost transformată în centru de vaccinare, dar lipsesc printre altele, frigiderele și personalul.

Gelu Topan, primar comuna Gilău: „Mai avem probleme cu personalul medical, care a căzut tot în sarcina noastră. Noi am avea nevoie de minimum opt asistente, trei medici, dintre care unul să fie coordonatorul centrului de vaccinare, și încă patru persoane, personal auxiliar.”

Și în comuna Băișoara, centrul de vaccinare este tot în căminul cultural, chiar dacă în localitate există un dispensar nou, dat în folosință anul trecut. Primarul spune că a apar probleme la tot pasul.

Liviu Ghib, primar comuna Băișoara: „Practic, trebuie să facem un contract cu o firmă care să facă curățenie. Nu știm cum o să fie cu paza, cu ordinea, cu asistentele medicale sau cu medicii, cum o să-i putem plăti. Acum să vedem dacă domnii de la DSP o să repartizeze pe cineva care să vină aici. Eu nu am posibilitatea să angajez medic.”

Și localnicii spun că nu au primit încă informații despre vaccin.

Femeie: „Mă vaccinez, că n-am ce face. Am foarte multe boli. De la dispensar nu ne-a anunțat nimeni.”

Bărbat: „Trebuia cineva să ne anunțe, ca să ne programăm, că nici alții nu știu, de aici, din sat.”

În comuna Teaca din Bistrița-Năsăud vaccinarea ar urma să înceapă într-un centru social, însă primarul nu a reușit să găsească personal medical.

Iustian Muntean primar comuna Teaca: „Problema cu care ne vom confrunta sunt medicii. Nu cred că e treaba UAT să angajeze medici pentru vaccinarea anti-Covid. Este treaba guvernanților. Nu avem noi sume alocate pentru a angaja medici sau de a ne ocupa noi de această chestie.”

Reporter: „Veți merge să îl faceți?”

Localnică: „Nu stiu ce să spun, mă mai gândesc. Sunt în tratament și am ceva probleme. Îl mai amân.”

În județul Vaslui se așteaptă listele făcute de medicii de familie, apoi se vor organiza caravane pentru vaccinare în mai multe comune.

Localnic: „Ar trebui, e necesar. Eu mă vaccinez. Sunt multe boli și trebuie să ne vaccinăm pentru sănătatea noastră, pentru familie și copii.”

Localnică: „E vreau să mă vaccinez. Fie ce-o fi, ori așa, ori așa. Avem o vârstă, ce să facem.”

Sunt și vești încurajatoare: 62 la sută dintre români își doresc să se vaccineze, potrivit unui studiu recent făcut de o companie de cercetare. Cei mai mulți se gândesc la sănătatea lor și a celor dragi și speră să revină la o viață normală. Același studiu arată că în mediul rural oamenii sunt mai reticenți, doar 24% spun că vor să se vaccineze.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO