"Bursa de Peşte", eşec de aproape 15 milioane de lei. Directorul dă vina pe clienţi
Încă un eșec românesc cu bani europeni.
Țara noastră trebuie să returneze o parte din banii cheltuiți pentru „Bursa de Pește” de la Tulcea, care nu a funcționat niciodată, deși a fost inaugurată cu declarații pompoase și tăieri de panglici.
Curtea de Conturi a descoperit zeci de probleme, iar noul ministru al Agriculturii susține că bursa care a costat peste cinci milioane de euro, a efectuat doar câteva tranzacții. Vineri, halele în care se pot procesa zeci de tone de pește pescuit legal din Delta Dunării erau aproape pustii.
Construită cu 28 de milioane de lei, din care mai mult de jumătate din fonduri europene, „Bursa de Pește” din Tulcea a fost concepută ca un proiect măreț, care să aducă la un loc peștele pescarilor din Delta Dunării. Clădirea a stat însă, în ultimii 4 ani, nefolosită. Abia în aprilie a fost inaugurată, iar atunci autoritățile se lăudau că au efectuat primele tranzacții.
Opt luni mai târziu, noul ministrul al Agriculturii, Adrian Oros, susține că cele două tranzacții din aprilie au fost și singurele. Investiția de la Tulcea a fost verificată și de Curtea de Conturi a României.
Adrian Oros, ministrul Agriculturii: „Singurele tranzacții au fost la inaugurare pentru câteva sute de kilograme de pește. Deficiențe grave, punctul de lucru nu avea nimic, fără apă, fără nimic, navele nu erau înregistrate. Comisia ne-a notificat că trebuie să inapoiem 14,96 milioane de lei."
Vineri, la Bursa din Tulcea erau doar cinci navete cu pește proaspăt și câteva cutii cu preparate afumate.
Dragoș Gavrilă, directorul „Bursei de Pește” Tulcea: „Din păcate, la momentul de față, fiind încă în reorganizare, nu sunt toate lucrurile puse la punct, dar noi dacă mergem pe marfă proaspătă suntem la 60 de tone pe săptămână."
Sala de licitații este goală, la fel ca în prima zi de la inaugurare. Calculatoarele pregătite pentru cei care ar fi trebuit să facă operațiuni sunt pline de praf.
Directorul „Bursei de Pește” susține că vina o poartă de fapt clienții.
Dragoș Gavrilă, directorul „Bursei de Pește” Tulcea: „Cei care s-au înscris primii pe site pentru a licita s-a dovedit că doar au vrut să verifice site-ul și nu a fost nicio ofertă concretă cu privire la marfa pe care am pus-o pe platforma bursei."
Sorin Mănăilă, președintele celei mai mari federații a pescarilor din România, spune însă că autoritățile nu au făcut nimic pentru a da Bursei o șansă. În alte țări, de pildă, pescarii primesc subvenții pentru fiecare kilogram de pește adus, pentru a descuraja braconajul.
Președintele Federației ROPESCADOR: „Ideea era că tot peștele din Delta Dunării să ajungă fizic la Bursa de la Tulcea și să se fiscalizeze astfel încât să eliminăm foarte mult braconajul. Asta a și fost recomandarea experților de la Uniunea Europeană. Ar fi făcut ca bursa să funcționeze pentru că toată lumea era obligată să predea peștele la punctele de colectare sau se vindea fizic la Tulcea."
Responsabilii acestui proiect, reprezentanții Agenției Naționale pentru Pescuit și Acvacultură, nu au putut fi contactați până la această oră pentru a oferi un punct de vedere.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!