Bursa de pește de la Tulcea, inaugurată, dar pustie. Trei lăzi, scoase la vânzare

08-04-2019 19:26


După ce în ultimii ani a stat nefolosită, Bursa de pește de la Tulcea a fost inaugurată luni de premierul Viorica Dăncilă şi de ministrul Agriculturii.

Dacă oficialii s-au lăudat cu Bursa, pescarii s-au plâns de faptul că prind tot mai puţin pește din Delta Dunării, pentru că apele sunt pline de noroi. Bursa a fost deschisă înainte ca acolo să fie vândut pește, ca să nu se piardă fondurile europene folosite la construcţie.

Construită cu 28 de milioane de lei, bursa de peşte din Tulcea a fost finalizată în 2016.

Concepută ca un proiect măreţ care să aducă la un loc peştele pescarilor din Delta Dunării, clădirea a stat în ultimii 4 ani nefolosită. Acum, autorităţile promit că lucrurile se vor schimba.

Bursa de peşte de la Tulcea nu pare însă nici pe departe gata de funcţionare. Pentru inaugurare au fost scoase de la gheaţă doar trei lăzi cu pește.

Bursa a fost deschisă înainte de 31 martie 2019, pentru că, în caz contrar statul român ar fi pierdut finanţarea europeană.

Bursa de la Tulcea a rămas goală pentru că pescarii nu intenţionează să vină aici. Mulţi şi-au deschis singuri puncte de colectare a peştelui şi îşi vând singur capturile. Responsabilii au ocolit problema în discursurile lor.

Petre Daea, ministrul Agriculturii: "Peste tot putem observa foarte uşor prin culoarea apei ce se întâmplă acolo. Unde este verde apă, înseamnă mătasea broaştei, ceratofilo demersum şi nu peşte."

Iar şefa guvernului a făcut promisiuni.

Viorica Dăncilă: "Mă bucur să anunţ astăzi la Tulcea un nou program guvernamental pentru revitalizarea sectorului piscicol menit să sprijine familiile de pescari şi să încurajeze prelucrarea produselor. Programul guvernamental va include scheme de ajutor de stat pentru acvacultura şi pentru susţinerea industriei alimentare de profil."

Pescarii spun însă că alte lucruri ar trebui rezolvate.

Cornel Ivanov, proprietar fermă acvacultură: "Nu avem subvenţie la nimic. O subvenţie pe kilogramul de peşte ar fi obligatoriu. Nu vrem nimic decât să ne acoperim cheltuielile, că ştim noi după aceea."

Dacă va ajunge să funcţioneze aşa cum vor cei responsabil, spre deosebire de celelalte puncte de colectare a pestulu din Deltă - bursa de la Tulcea va comercializa şi peşte de acvacultură şi rapane din Marea Neagră.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

VIDEO PROTVPLUS.RO