eRomania 2, cel mai scump portal facut vreodata in Romania, va fi lansat cu intarzieri de cativa ani

E-Romania

MSI va lansa, cu o intarziere de cativa ani, un portal care va contine informatii despre toate localitatile din Romania, acesta urmand sa fie accesibil de luni si sa se afle, pana la 31 martie 2014, in faza de testare in mediu real.

 

Proiectul eRomania 2 a fost realizat de Omnilogic in baza unui contract incheiat in 2010, in valoare de 52,1 milioane de lei (TVA inclusa), suma acoperita din fondurile statului.

In 2010 si 2011, MSI a achitat catre Omnilogic, conform contractului, transe egale de cate 17,4 milioane de lei. Anul trecut, ministerul a platit 2,6 milioane de lei, iar pana la finele acestui an va fi achitata suma de 3,5 milioane de lei.

"Pana in prezent, in 2013 nu au fost efectuata nicio plata, urmand ca suma de 3.526.000 lei (TVA inclusa) lei sa se achite pana la sfarsitul acestui an, numai in cazul in care lansarea aplicatiei se va face in conditii optime din punct de vedere tehnic, iar penalitatile in valoare de 528.086,86 lei datorate de catre Omnilogic pentru nerealizarea aplicatiei la termen si aferente anului 2013, achitate. In total, incluzand suma aferenta anului 2013, furnizorul Omnilogic va plati penalitati de 1.625.657, 52 lei", potrivit unui comunicat al MSI.

Citește și
„Plătește-ne 184 de miliarde de dolari înapoi, Zelenski. Atunci Ucraina va putea fi numită din nou o țară independentă”

Ultima transa, de 11,2 milioane de lei, va fi achitata anul viitor.
Directorul general al Omnilogic, Gabriel Marin, prezent la conferinta de prezentare a portalului, a spus ca subcontractantii Omnilogic au fost IMB Romania si Asseco SEE Romania.

"De-a lungul timpului, proiectul eRomania 2 a avut 14 de comisii de receptie. Omnilogic a finalizat acest proiect in decembrie 2010. Intarzierea proiectului s-a datorat unei lipsei de viziune la nivelul Ministerului pentru Societatea Informationala. Tot ce s-a realizat din decembrie 2010 si pana in acest moment s-a facut pe banii Omnilogic. Practic, am refacut proiectul din nou", a spus Marin.

El a evitat sa dea mai multe detalii despre pierderile provocate Omnilogic de eRomania 2 sau costurile finale ale proiectului.

Denumit eRomania 2, portalul va fi promovat sub denumirea e-Romania – Portalul Democratiei Participative si va putea fi accesibil online la adresa web www.portaleromania.ro incepand din seara zilei de luni, urmand ca in scurt timp sa fie disponibil si la adresa web www.romania.eu.

"Faza de testare in mediu real va dura pana la data de 31 martie 2014 si este menita a aduna feedback-uri din partea administratiei publice, a cetatenilor si a mass-media asupra functionalitatilor actuale, a potentialelor dezvoltari ulterioare si asupra instruirii necesare pentru institutiile care vor dori sa foloseasca functionalitatile oferite de portal", potrivit MSI.

Accesul cetatenilor si al administratiei publice va fi posibil securizat, atat dupa inrolarea in portal cu user si parola, cat si fara autentificare.

Informatiile despre cele 3.188 localitati includ peste 24.000 de fotografii, 150.000 de articole si peste 60.000 de pagini de text, puse la dispozitie de Omnilogic, din surse proprii si surse deschise.

Potrivit reprezentantilor MSI, informatiile despre localitati vor putea fi actualizate si diversificate in viitor direct de catre autoritatile publice si comunitatile locale, pentru a reflecta specificitatea zonei geografice si activitatile proprii, si care vor fi responsabile pentru continut dupa momentul lansarii.

Portalul eRomania 2 include o platforma de comunicare bidirectionala intre administratia publica si cetateni, denumita Forumul Democratiei Participative.

"Astfel, institutiile publice vor avea posibilitatea de a propune si genera teme de dezbatere, orice cetatean inregistrat in site avand posibiltatea de a raspunde la oricare tema lansata, de a emite opinii si idei, precum si de a-si exprima acordul sau dezacordul cu initiativa. Institutia care a lansat tema va avea posibilitatea de a cuantifica si de a evalua reactiile primite prin intermediul unui agregator de date", a declarat Adrian Kalapis, secretarul general al MSI.

El a adaugat ca Forumul Democratiei Participative este destinat dezbaterilor publice pe teme cu subiecte legate de domeniile functionale ale portalului eRomania 2, si anume Administratie, Comunitate, Economie, Educatie si Cultura, Sanatate si Protectie, Turism si Timp Liber.

Motorul de cautare al portalului permite utilizatorilor inregistrati posibilitatea de a efectua cautari particularizate in functie de profilul propriu.

Kalapis a precizat ca MSI a cerut in acest an o evaluare a contractului si proiectului, din punct de vedere tehnic, economic si juridic, raportul fiind realizat de compania de audit si consultanta Deloitte.

"In urma auditului extern au fost constatate 109 disfunctionalitati, remediate pana la sfarsitul lunii septembrie 2013 de catre Omnilogic. Odata cu finalizarea acestui demers, comisia de receptie a proiectului eRomania 2 a decis continuarea cooperarii cu Deloitte in calitate de manager de proiect pentru buna finalizare a aplicatiei", a spus Kalapis.

De la inceputul lunii octombrie, comisia de pregatire a receptiei proiectului a solicitat realizarea de teste de securitate, testarea tuturor echipamentelor si a functionalitatilor aplicatiei, care au fost finalizate in data de 18 decembrie, cu avizul auditorului extern.

Platforma e-Romania contine, suplimentar fata de prevederile contractuale, interfete de conectare la bazele de date apartinand administratiei publice, acestea putand sa fie dezvoltate in viitor in servicii electronice publice pentru cetateni, in colaborare cu institutiile abilitate, mai arata MSI.

 

Articol recomandat de sport.ro
Kosovarii se laudă că au găsit imaginile care pot schimba tot: "Adevărata față a românilor a ieșit la iveală"
Kosovarii se laudă că au găsit imaginile care pot schimba tot: "Adevărata față a românilor a ieșit la iveală"
Citește și...
Polițiștii de penitenciare protestează în stradă. În închisori sunt ploşniţe, şobolani şi gândaci
Polițiștii de penitenciare protestează în stradă. În închisori sunt ploşniţe, şobolani şi gândaci

Un protest al polițiștilor de penitenciar este organizat luni în fața Administrației Naționale a Penitenciarelor. Sindicaliștii reclamă „corupţia, lipsa de personal şi condiţiile proaste de muncă”.

Specia fără prădător natural din Delta Dunării care a scăpat de sub controlul autorităților. Sute de exemplare vor fi vânate
Specia fără prădător natural din Delta Dunării care a scăpat de sub controlul autorităților. Sute de exemplare vor fi vânate

În Delta Dunării a inceput vanatoarea de șacali, o specie care s-a înmulțit în ultimii ani și a provocat daune mari, atât gospodăriilor, cât și mediului.

Crimă șocantă în Bacău. Fată de doar 16 ani, ucisă în fața casei de iubitul de 21 de ani. Cum a vrut să-și ascundă fapta
Crimă șocantă în Bacău. Fată de doar 16 ani, ucisă în fața casei de iubitul de 21 de ani. Cum a vrut să-și ascundă fapta

Poveste cutremurătoare în Bacău. Un tânăr de 21 de ani şi-a ucis iubita, o fată de numai 16 ani, apoi a dat foc locuinţei pentru a încerca să ascundă urmele crimei.

Recomandări
La Agenția pentru Mediu București, șefii le cer angajaților să mintă când întrebăm despre arderile ilegale din Capitală
La Agenția pentru Mediu București, șefii le cer angajaților să mintă când întrebăm despre arderile ilegale din Capitală

De departe, cea mai poluată zonă din România este regiunea București-Ilfov.

Mesajul Nadiei Comâneci după moartea lui Bela Karolyi. Antrenorul a relatat cum a întâlnit-o pe „Zeița de la Montreal”
Mesajul Nadiei Comâneci după moartea lui Bela Karolyi. Antrenorul a relatat cum a întâlnit-o pe „Zeița de la Montreal”

Doliu în lumea gimnasticii. Bela Karolyi, legendarul antrenor care a scris istorie cu Nadia Comăneci la Jocurile Olimpice de la Montreal, a murit în Statele Unite, la vârsta de 82 de ani.

Nicolae Ciucă, atac sub centură la George Simion: e „o țeapă” la fel de mare ca Nordisul. Ce a putut să mai spună despre el
Nicolae Ciucă, atac sub centură la George Simion: e „o țeapă” la fel de mare ca Nordisul. Ce a putut să mai spună despre el

George Simion este „o țeapă” la fel de mare ca Nordisul, afirmă contracandidatul său, liberalul Nicolae Ciucă. Mai mult, liderul AUR este considerat și „cel mai tânăr nostalgic” după Nicolae Ceaușescu.