Eroii Romaniei au fost omagiati in Bucuresti si Timisoara. Amintirile unui veteran de razboi, cazut in mainile rusilor
Retragerea cu torte a militarilor a insufletit, joi seara, centrul orasului Timisoara. Evenimentul a fost organizat in cadrul ceremoniilor prilejuite de Ziua Eroilor.
Tortele au fost aprinse la monumentul Eroilor Revolutiei, iar soldatii au pornit apoi in mars spre Piata Marasti, Piata Victoriei, Monumentul Ostasului Roman, Catedrala Mitropolitana si pana in Piata Libertatii.
De-a lungul zilei, la Timisoara au avut loc mai multe ceremonii religioase si militare, dar si depuneri de coroane la monumente importante din oras: cel al Eroilor Revolutie, al Crucificarii si la cel al Eroilor romani cazuti in primul si Al Doilea Razboi Mondial. Soldatii care au pierit pe campurile de lupta au fost omagiati si in Capitala. La parada, organizata in parcul Carol, a participat inclusiv presedintele Klaus Iohannis.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Parada din parcul Carol a fost deschisa de militarii din ''Regimentul 30 Garda si Protocol Mihai Viteazul''. Zeci de coroane au fost depuse la mormantul eroului necunoscut in memoria soldatilor care au luptat pe front. Multi dintre ei si-au pierdut viata acolo, insa la fel de multi au fost luati prizonieri si au petrecut ani de zile in lagare.
Domnul Ion a cazut in mainile rusilor in cel de-Al Doilea Razboi Mondial. Desi are acum 95 de ani, isi aminteste ca ieri de luptele din Crimeea.
''Acolo a fost macel in dimineata zilei ..nu stiu daca se poate povesti in vorbe..cadavre, nenorocire...", isi aminteste barbatul.
Veteranul vede cu ochii mintii cum au fost imbarcati in vagoane de marfa ca niste vite si dupa 7 zile au ajuns in nordul Caucazului.
''Atunci ne-au dat de mancare...galeata de gunoi si o galeata de mancare. Apa o imparteam cu lingura ca sa ne ajunga..", mai spune domnul Ion.
In 4 mai 1948 au fost anuntati ca vor fi repatriati. Pentru toate aceste sacrificii primeste o indemnizatie de veteran de razboi de 500 de lei. Ca el mai sunt alti 20 de mii de batrani.
In cinstea lor, agentii politiei locale au patrulat calare de la Parcul Carol si pana in Herastrau.