Klaus Iohannis despre liberali, la aniversarea a 140 de ani de la infiintarea PNL: "Mi-i doresc la guvernare"

×
Codul embed a fost copiat

Presedintele Klaus Iohannis vrea ca liberalii sa ajunga cat mai repede la guvernare. A transmis personal acest mesaj, la aniversarea a 140 de ani de la infiintarea PNL, eveniment care a avut loc miercuri seara la Opera Romana.

A fost primul eveniment public al liberalilor la care a luat parte si Klaus Iohannis, dupa instalarea la Palatul Cotroceni. Seniorul Mircea Ionescu Quintus i-a oferit sefului statului distinctia "I.C. Bratianu".

"Mi-i doresc la guvernare si le doresc la guvernare", a declarat Iohannis, intrebat fiind in aceasta privinta, relateaza Agerpres.

Chestionat daca acest lucru s-ar putea intampla anul acesta, el a raspuns: "Vom vedea, cine stie".

Klaus Iohannis, liberalilor: Oamenii asteapta sa fiti schimbarea

Citește și
Traian Basescu - AGERPRES
Scandalul Codul Silvic. Traian Basescu: "Romania trebuie sa ingradeasca defrisarile si nu comertul"
„Păpușa de fier a lui Putin” explică propaganda Kremlinului: „Nu contează ce se întâmplă cu adevărat”

Presedintele Klaus Iohannis a declarat miercuri, la concertul dedicat aniversarii a 140 de ani de la infiintarea PNL, ca oamenii asteapta schimbarea sa vina de la liberali, carora le-a transmis sa nu lase emotiile sa-i abata din drum.

"Am pornit impreuna pe un drum in 2014. Un drum nu pentru un om, nu pentru un partid, ci pentru aceasta tara si oamenii ei. Ne regasim astazi in alte roluri si responsabilitati, in alte circumstante, dar drumul este acelasi. Ne unesc aceleasi valori si angajamente. Nu exista mod mai bun de a onora trecutul decat prin a construi un viitor pe masura. Iar pentru acest partid nu exista mod mai bun de a-si duce mai departe traditia decat prin a raspunde asteptarilor pe care cetatenii le au de la el. Oamenii va privesc si asteapta sa fiti schimbarea pe care si-o doresc. Va indemn sa fiti mereu constienti de acest lucru, sa nu lasati nimic sa fie mai important decat a va tine promisiunile, sa nu lasati emotii de moment sa va abata de la drumul comun", a spus Iohannis.

El s-a declarat onorat sa participe la eveniment, aratand ca este hotarat sa vorbeasca ceva mai mult.

"Mi-a fost dor de voi! Sunt miscat si onorat sa fiu din nou in mijlocul vostru, intre voi, cu voi, de care ma simt atat de aproape. Dar nu pentru a va povesti despre mine sunt aici, ci pentru va spune cateva lucruri despre izbanda. Ar putea sa va mire, insa sunt hotarat ca in aceasta seara sa vorbesc ceva mai mult. si nu pentru ca sunt decis sa imi schimb stilul, ci pentru ca evenimentul de astazi este unul cu totul special", a afirmat seful statului.

Presedintele Iohannis a sustinut ca sarbatorirea a 140 de ani de la fondarea PNL este "izbanda liberalismului intr-o parte de lume in care provizoratul, nesfarsita lipsa de armonie, strategiile perdante si ideile admirabile ramase in faza de proiect au constituit, intr-un fel, regula in politica".

El a rememorat istoria PNL, aratand ca exista cateva adevaruri care intaresc regula ca liberalii au imbinat valorile autohtone cu inovatia, respectiv faptul ca partidul a luat fiinta in casa unui englez, Bratienii au contribuit din plin la aducerea dinastiei straine, iar in plin secol XXI, liberalii si-au ales ca presedinte un etnic german.

Iohannis a subliniat "marile cuceriri" ale partidului: unitatea nationala, independenta, statul modern.

"De asemenea, economia romaneasca din secolul al XIX-lea pana astazi este in buna masura creatia gandirii liberale, pe care numeroase figuri ale PNL au consolidat-o si au aparat-o. 'Prin noi insine' nu a fost o lozinca intre atatea lozinci din politica romaneasca. Ea a capatat un sens in mintile si in faptele unor tineri scoliti la marile universitati ale Europei si reveniti acasa pentru ca, nu-i asa, ideile trebuie traite. Se cuvine aici sa spun un cuvant si despre drepturile si libertatile cetatenesti si despre constitutionalismul romanesc, ai caror promotori au fost deseori liderii PNL. Reformele profunde ale Romaniei moderne sunt de asemenea legate de guvernarile liberale si poarta pecetea virtutilor admirabile ale unor fruntasi care s-au asezat demult in cartile de istorie", a spus el.

El a mentionat ca odata cu venirea comunismului, PNL a fost supus persecutiilor, iar dupa 1989, partidul a reluat efortul pentru izbanda liberalismului.

Iohannis a precizat ca in prezent PNL traverseaza un moment fast.

"Nu este o intamplare, ci rodul unui efort constant si consecvent. Anul trecut, PNL a devenit marele partid al dreptei romanesti, membru cu drepturi depline al celei mai mari familii politice europene, in noiembrie 2014 a castigat alegerile prezidentiale, iar astazi, partidul are cea mai mare cota de incredere din toata istoria sa. Sunt convins ca celor care n-au fost membri ai acestui partid, le e greu sa-l inteleaga. Nu este un partid perfect. Deosebirea intre dumneavoastra si alte partide este insa spiritul in care traiti politica. PNL nu inseamna doar numele, traditia si istoria. Pentru mine, liberal este cel care practica liberalismul, nu cel care se declara sus si tare liberal. De aceea, va cer, cu multa incredere, sa duceti mai departe ideile si valorile liberalismului. Mandria noastra e aceasta: demnitatea unui partid care a plecat, acum 140 de ani, sa-si gaseasca calea. Prin tot ce a infaptuit si a realizat, cred cu tarie ca a gasit-o", a mai spus Iohannis.

Crin Antonescu: Foarte probabil e ultima oara cand ma adresez unei adunari liberale

Fostul presedinte al PNL Crin Antonescu a declarat, miercuri, la concertul dedicat aniversarii a 140 de ani de la infiintarea partidului, ca "foarte probabil este ultima oara" cand se adreseaza unei "astfel de adunari liberale" si le-a urat liberalilor sa aiba puterea de a apara valorile in care cred, precum si Parlamentul si institutia parlamentara.

"140 de ani inseamna mult. Este o varsta extraordinara, un moment extraordinar. Ca intotdeauna cand am celebrat astfel de momente, sunt stapanit de o emotie, de la an la an, mai puternica. Foarte probabil este ultima oara cand ma adresez unei astfel de adunari liberale si, de aceea, o fac cu tot sufletul, de aceea nu am, cu aceste cuvinte sau in spatele lor, nici interese, nici asteptari, nici retineri", a spus Antonescu.

El a subliniat ca experienta PNL este determinata de identitatea sa.

"Va spun, in ceas aniversar, cu tot dragul, cu tot respectul si cu toata inima, pesemne ca partidele, ca si indivizii, nu pot hotari cat traiesc, ci cum traiesc. Viata, experienta extraordinara a PNL este si acum, si va fi si in anii urmatori, determinata de identitatea sa, de cine este si de cum traieste pentru Romania acest partid. intemeietorii PNL, cei care apoi si prin intermediul acestui partid au intemeiat Romania ca stat modern, care au construit democratia interbelica, au fost cu certitudine o elita. Pretentia noastra, a tuturor liberalilor de dupa 1990, este aceea de a fi la randul nostru o elita responsabila, generoasa, dedicata, chiar slujitoare. si elitele sunt, desi lucrand pentru contemporani si pentru vremea lor, sunt putin si deasupra timpului", a declarat Antonescu.

Fostul lider al liberalilor a sustinut ca "PNL este singura institutie care a construit pe durata lunga si a construit pe durata lunga pentru ca mereu a avut ca articulatii cateva principii si valori".

"Urarea mea, la aceasta varsta extraordinara, este sa aveti in continuare puterea de a crede in aceste valori si de a le servi, de a avea puterea de a apara, prin vocatia esentiala si originala a PNL, democratia, libertatea, prosperitatea in aceasta tara, statul de drept in aceasta tara, de a avea puterea de a apara Parlamentul si institutia parlamentara chiar cand nu aveti majoritate, pentru ca nu exista istorie, democratie, fara Parlament puternic, de a apara prezumtia de nevinovatie chiar atunci cand adversari politici sunt arestati, pentru ca prezumtia de nevinovatie intre altele inseamna, in mod esential, statul de drept, de a apara prin comportament (...) rolul politicianului si al partidelor politice in democratia actuala, de a crede (...) ca singura sursa legitima, durabila si eficienta a puterii este cetateanul", a conchis Crin Antonescu.

Blaga: Peste trei ani va trebui sa avem rezultate consistente la guvernare

Co-presedintele Partidului National Liberal Vasile Blaga a declarat, miercuri, la concertul dedicat aniversarii a 140 de la infiintarea partidului, ca peste trei ani PNL va trebui sa aiba rezultate consistente la guvernare.

"Avem un proiect de guvernare care este in spiritul programului presedintelui Klaus Iohannis. Peste 3 ani, la 100 de ani de la Marea Unire, va trebui sa avem rezultate consistente la guvernare pe calea desavarsirii integrarii europene a Romaniei. Guvernarea PNL din anul centenarului Marii Uniri, realizarea proiectelor PNL-Iohannis vor trebui sa fie cel mai frumos omagiu pe care il putem aduce partidului istoric al Bratienilor", a declarat Blaga.

Liderul PNL a aratat ca liberalii sunt in plina constructie a unui mare PNL si nimic nu ii va opri sa duca la bun sfarsit acest lucru.

El a spus ca aniversarea a 140 de la infiintarea PNL este unica in istoria democratiei romanesti.

"140 de ani de la infiintarea partidului impune respect, ne bucura, ne mobilizeaza si ne obliga deopotriva. (...) Povestea celor 140 de ani de liberalism romanesc ofera coincidente si similitudini tulburatoare in raport cu prezentul. Lectura istoriei in aceasta privinta ne risipeste norii si ne deschide calea", a sustinut Blaga.

El a spus ca istoria PNL ofera exemple stralucite si un model de unificare si de reunificare.

Blaga a subliniat ca Bratienii au respins radicalismele si utopiile de orice fel si au modernizat tara pas cu pas.

"Dupa 140 de ani, in alt context istoric ne aflam, tot in contextul unei fuziuni la finalul careia va rezulta cel mai mare partid din ultimii 25 de ani si cred eu un partid comparabil ca forta si viziune cu gloriosul partid al Bratienilor. Astazi (...) se pregateste sa realizeze la guvernare un proiect de tara ambitios si de substanta, este vorba de integrarea deplina a Romaniei in UE", a spus el.

Liderul PNL a mentionat ca partidul trebuie sa implineasca destinul euro-atlantic al Romaniei.

''Asta inseamna sa asezam Romania la locul ei firesc in UE si sa-i punem pe romani laolalta cu cetatenii marilor democratii occidentale ca nivel de trai si civilizatie'', a spus Blaga.

Alina Gorghiu: In timp ce liderii actualului partid de guvernamant fug de inaintasii lor, noi, liberalii, ni-i asumam

Co-presedintele PNL Alina Gorghiu a declarat, miercuri, ca liberalii isi asuma inaintasii, in timp ce liderii actualului partid de guvernamant fug de acestia.

Alina Gorghiu a declarat, in discursul sau de la concertul aniversar al Partidului National Liberal, ca aceasta este "saptamana luminoasa" a PNL, iar la sfarsitul ei, pe 24 mai, formatiunea implineste 140 de ani.

"Este o saptamana a bucuriei si recunostintei, si de ce nu, un prilej de aducere aminte din istoria PNL, este un moment in care ar trebui sa privim spre viitor. Astazi vorbim de o Romanie stapana pe propriul destin. Au existat oameni politici liberali care au inteles care e destinul natiunii noastre. Nu cred ca gresesc cand constat ca nu doar felul in care ne privim trecutul si viitorul ne separa de adversarii nostri politici, ci si modul in care invatam sa ne raportam la trecut, pentru ca in timp ce liderii actualului partid de guvernamant fug de inaintasii lor, nici nu le mai tin minte numele, noi, liberalii, ni-i asumam cu toata chemarea pe ai nostri", a spus Gorghiu, aratand ca unul dintre acesti inaintasi este presedintele de onoare al PNL, Mircea Ionescu-Quintus.

Ea a afirmat ca o alta diferenta dintre liberali si adversarii sai politici este faptul ca "PNL face istorie, in timp ce dansii sunt doar parte la istorie".

Copresedintele PNL a mai afirmat ca partidul s-a nascut ca proiect politic avand ca obiectiv cauza nationala.

"Liberalii au avut strategie, viziune, pentru a realiza independenta, modernizare, unitate. Este un moment potrivit pentru a sublinia faptul ca istoria PNL este mai mult decat o haina de sarbatoare, imbracata din cand in cand, ci este calea pe care PNL o are", a declarat Gorghiu.

Potrivit liderului liberalilor, PNL are "din nou, si astazi, ca si cei dinainte, o mare responsabilitate, de a alunga din ochii romanilor pesimismul, resemnarea, neincrederea".

"Cred ca actiunea politica pe care PNL trebuie sa o aiba, tinta, este lansarea unui efort de recladire nationala. Avem obligatia sa renastem spiritul de invingator in romani si in cetateanul din Romania. (..) Noul dar vechiul in acelasi timp PNL va fi si sunt sigura ca toti credem asta, o forta politica in Romania, cel mai important partid politic, multa vreme de acum incolo, si nu e doar o ambitie egoista a mea si a voastra. Trebuie sa stie toti, de cate ori PNL a fost puternic, Romania a fost puternica", a mai spus copresedintele PNL.

Articol recomandat de sport.ro
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Citește și...
Deputatii au respins cererea presedintelui Iohannis de reexaminare a Codului Silvic. Legea, adoptata in forma initiala
Deputatii au respins cererea presedintelui Iohannis de reexaminare a Codului Silvic. Legea, adoptata in forma initiala

Plenul Camerei Deputatilor a respins, miercuri, cererea presedintelui Klaus Iohannis de reexaminare a Codului silvic, adoptand legea in forma initiala.

Scandalul Codul Silvic. Traian Basescu:
Scandalul Codul Silvic. Traian Basescu: "Romania trebuie sa ingradeasca defrisarile si nu comertul"

Fostul presedinte Traian Basescu se implica in continuare in scandalul legat de modificarea Codului Silvic, in care PSD si Victor Ponta se cearta cu PNL si Klaus Iohannis.

De ce se cearta partidele, presedintele si ONG-urile pe proiectul Codului Silvic. Ponta vrea sa interzica exporturile de lemn
De ce se cearta partidele, presedintele si ONG-urile pe proiectul Codului Silvic. Ponta vrea sa interzica exporturile de lemn

Proiectul de lege privind modificarea Codului Silvic este un subiect "fierbinte" in prezent, fiind un motiv de disputa intre presedintele Romaniei, partidele din Parlament si societatea civila, care ameninta cu noi proteste.

Recomandări
Ce a cerut vehement Cătălin Cîrstoiu în ședința coaliției care l-a „descalificat” din cursă. Informații din culise
Ce a cerut vehement Cătălin Cîrstoiu în ședința coaliției care l-a „descalificat” din cursă. Informații din culise

După 15 ore de discuții, liderii PNL și PSD au renunțat la candidatul comun Cătălin Cîrstoiu pentru Primăria Generală a Capitalei. Cătălin Cîrstoiu nu a vrut să renunțe, ba chiar a cerut și garanții.

Prima reacție a lui Cîrstoiu, după ce a fost retras din cursă: „Un medic nu abandonează niciodată”
Prima reacție a lui Cîrstoiu, după ce a fost retras din cursă: „Un medic nu abandonează niciodată”

Cătălin Cîrstoiu susține că nu a luat decizia de face un pas înapoi „pentru că un medic nu abandonează niciodată” şi că, „în fond, decizia politică trebuie să revină liderilor politici”.

Ploi în majoritatea regiunilor ţării, până miercuri dimineaţă. Zonele care se află sub Cod galben | HARTĂ
Ploi în majoritatea regiunilor ţării, până miercuri dimineaţă. Zonele care se află sub Cod galben | HARTĂ

Meteorologii anunţă ploi în majoritatea regiunilor ţării, până miercuri dimineaţă, dar şi precipitaţii mixte la munte.