Energia electrică, benzina şi motorina vor fi mai scumpe în 2021
Energia electrică, benzina şi motorină mai scumpe. Măsuri anunţate de sprijin pentru IMM-uri, dar amânate şi întârzieri în a oferi din ianuarie alocaţii pentru copii mărite cu 20 de procente.
Cu asemenea preocupări a început noul an în greu-încercată "pătura de mijloc" a ţării. Costurile mai ridicate pentru curent şi combustibil vor antrena în lanţ şi alte creşteri de preţuri.
Plătim deja, în medie, 6 bani în plus faţă de anul trecut, pe litrul de carburant din benzinării, ca urmare a majorării accizelor pentru motorina şi benzina fără plumb, conform Codului fiscal. Taxele, adică acciza şi TVA, reprezintă acum jumătate din preţul final al acestor produse la pompă, susţin companiile petroliere. În plus, şi următoarea factura pentru energia electrică va fi ceva mai mare. Scumpirea calculată de experţii în energie variază între 1,5 şi 3%.
Între timp, guvernul a prelungit câteva măsuri social-economice pentru firmele care angajează anumite categorii.
Firmele care angajează şomeri, persoane peste 50 de ani şi tineri între 16 şi 29 de ani, rămaşi fără serviciu în pandemie, din motive neimputabile lor, primesc 50% din salariul angajatului, dar nu mai mult de 2.500 lei. 35% din remunerația cuvenită zilei de muncă pentru zilieri. Şi 41,5% din salariul aferent zilelor lucrate pentru o perioadă de lucru de 8 ore pe zi, pentru angajații sezonieri.
Din ianuarie se aplică şi majorarea de salariu minim pe economie la 2300 lei brut, ceea ce ar putea scumpi şi mâna de lucru în domeniile cu salarii medii la nivelul acesta- comerţ, textile, transport. Analiştii financiari sunt de părere că presiunea asupra guvernului va fi maximă, pentru că în acelaşi timp trebuie daţi mai mulţi bani decât anul trecut, pentru a fi menţinute anumite domenii pe linia de plutire.
Adrian Codîrlașu, analist financiar: ”Guvernul trebuie să cheltuie pentru pornirea economiei şi pentru ajutorarea unor sectoare care vedem şi acum că sunt afectate de coronavirus. Mă refer la toate sectoarele economice unde există contact direct cu cumpărătorul. Cum e comerţul, cum este sectorul horeca”.
Asta, în condiţiile în care angajaţii ai căror copii fac cursuri online beneficiază, în continuare, de zile libere plătite. În ceea ce priveşte alocaţiile, creşterea de 20% chiar din ianuarie, e acceptată de Senat, însă aşteaptă undă verde de la Camera Deputaţilor.
Statul a intrat în 2021 cu datorii, faţă de peste 18 mii de antreprenori, care îşi aşteaptă banii promişi de programul IMM Invest, ce bate pasul pe loc. E vorba de granturile de 2000 de euro, pentru care firmele mici şi mijlocii au depus dosare. Al doilea punct al programului e încă în lucru la nivel teoretic, iar al treilea e practic abandonat.
Sursa: Pro TV
Etichete: scumpiri, motorină, benzina, energie electrica, 2021, alocatii, amanare, imm invest,
Dată publicare:
02-01-2021 17:25