Human Rights Watch: Siria a folosit bombe cu submunitie impotriva unor zone locuite
Fortele aeriene siriene au utilizat recent bombe cu submunitie in apropiere de Maaret al-Noomane, unde armata lupta impotriva rebelilor care incearca sa ii blocheze drumul de acces catre Alep (nord).
Anuntul a fost facut duminica de catre organizatia nonguvernamentala (ONG) Human Rights Watch (HRW).
"Dispretul Siriei fata de populatia sa civila transpare clar in cadrul campaniei sale aeriene, care include in prezent lansarea de bombe cu submunitie asupra unor zone locuite", a declarat Steve Goose, insarcinat cu armamentul in cadrul HRW, citat intr-un comunicat al organizatiei.
Alegeri 2024
14:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
12:53
Candidații la alegerile prezidențiale 2024. În ce ordine apar pe buletinele de vot de duminică, 24 noiembrie
12:16
Cine intră în turul 2 al alegerilor prezidențiale. Cotele pe care le au candidații la casele de pariuri
12:08
Cine intră în turul 2. Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr
"Armamentul cu submunitie a fost interzis in cea mai mare parte a tarilor, iar Siria ar trebui sa inceteze imediat sa utilizeze aceste arme oarbe care continua sa ucida si sa mutileze", a adaugat Goose.
HRW se declara totodata "foarte ingrijorata" dupa ce a consultat inregistrari video care surprind barbati si copii ce manipuleaza submunitie neexplodata "cu riscul vietii", subliniind ca aceste submunitii sunt armate si pot exploda la cel mai mic contact sau miscare.
Potrivit organizatiei pentru apararea drepturilor omului cu sediul la New York, acest tip de armament a fost utilizat in provinciile Idleb (nord-vest), Alep, Homs (centru), Lattakia (in zona de coasta) si Damasc.
La 9 octombrie, un elicopter "a lansat o bomba care, in timpul caderii, s-a deschis in doua si a eliberat bombe mai mici", a declarat un locuitor de la Taftanaz, in provincia Idleb, citat de catre HRW.
"Am auzit o (prima) explozie, iar dupa ce submunitia a fost eliberata, (am auzit) alte explozii", a continuat acest martor.
Siria nu a ratificat Conventia privind armamentul cu submunitie, adoptata de catre 107 state in 2008, care interzice producerea, stocarea, transferul si utilizarea acestei categorii de armament si care prevede distrugerea stocurilor existente.