Eliminarea pensiilor speciale. Grefierii au ieșit în stradă, judecătorii au suspendat ședințele
Judecătorii de la Curtea de Apel Bucureşti au anunţat că au luat act cu îngrijorare de iniţiativa legislativă privind eliminarea pensiilor de serviciu ale magistraţilor şi susţin protestul grefierilor pe această temă.
Astfel, judecătorii au anunțat că au suspendat pe perioadă nedeterminată toate ședințele.
Magistraţii spun că demersul personalului auxiliar al instanţelor este unul justificat.
"Judecătorii Curţii de Apel Bucureşti atrag atenţia asupra încălcării reale, prin promovarea acestui proiect de lege, a echilibrului puterilor în stat, prin nesocotirea flagrantă şi deliberată a jurisprudenţei constante în materie a Curţii Constituţionale a României. Judecătorii Curţii de Apel Bucureşti reamintesc faptul că pensia de serviciu nu constituie în niciun caz un privilegiu, ci o compensaţie pentru activitatea supusă celui mai sever regim de incompatibilităţi şi interdicţii. Reamintim de asemenea complexitatea şi dificultatea activităţii desfăşurate în cadrul sistemului judiciar, dar mai ales relevanţa acestei activităţi în arhitectura constituţională a statului de drept. Independenţa obiectivă a sistemului judiciar este indisolubil legată de stabilitatea financiară a magistratului şi constituie totodată o premisă reală pentru garantarea efectivă a dreptului cetăţeanului la un proces echitabil. (...) Solicităm, aşadar, renunţarea la promovarea iniţiativelor legislative care afectează în mod grav independenţa sistemului judiciar în ansamblu", precizează CAB, într-un comunicat.
În România, la nivelul lunii decembrie erau în plată 3.878 de pensionari în baza legii privind statutul procurorilor și judecătorilor, cu o pensie medie de 18.716 lei, conform datelor oficiale ale Casei Naționale de Pensii. Pe legea privind statutul personalului auxiliar de specialitate al instanțelor, unde se încadrează grefierii, erau 1.800 de beneficiari, cu o pensie medie de 4.439 de lei.
La nivelul întregului sistem de pensii de stat, pensia medie a fost de 1.373 de lei în luna decembrie, numărul total de pensionari din sistem fiind de 4,67 milioane de persoane.
Mii de grefieri în stradă
Activitatea instanţelor din ţară a fost blocată, miercuri, timp de cel puţin o oră, după ce mii de grefieri au oprit lucrul şi au ieşit în stradă. Protestele vin după ce salariaţii au aflat că, în contextul discuţiilor despre pensiile speciale, li s-ar putea tăia din pensiile de serviciu.
Grefierii spun că acestea sunt, de fapt, compensaţii pentru faptul că ei nu au voie să obţină venituri şi din alte surse.
În Oradea, peste 100 de grefieri au protestat şi au ţinut să-şi precizeze punctul de vedere prin mesaje scrise pe foi.
Camelia Mesaro, vicepreşedinte Asociaţia Grefierilor din România: „Pensia de serviciu este una şi pensia specială este alta. Noi nu dorim nuimic gratuit, nu dorim nimic nemuncit. Nu fac altceva decât să dezbine justiţia, să intre politicul în justiţie. Noi nu avem pensii mai mari decât salariul unui grefier, să se înţeleagă.”
Daniela Cociubei, preşedinte Asociaţia Grefierilor CAO: „În urmă cu 30 de ani, când am intrat în sistem, am ştiut şi mi-am asumat faptul că, pe toată perioadă, voi avea unele incompatibilităţi, restricţii şi nu mi se pare normal că acum, după 30 de ani, să vină politicul şi să spună: gata, îţi iau pensia de serviciu.”
Proteste similare au fost şi la Palatul Dicasterial din Timişoara.
Adnana Floroiu, grefier Tribunalul Timiş: "Ni se pare o profundă nedreptate tăierea pensiilor de care beneficiază grefierii în acest moment, ţin să precizez că nu este o pensie specială, ci este o pensie de serviciu şi prezintă o compensaţie pentru faptul că noi avem o multitudine de interdicţii şi incompatibilităţi.”
La manifestaţia de la Tribunalul Dolj au participat zeci de grefieri.
Ana Chelu, grefier tribunalul Dolj: „Este un drept care a fost definit de UE. Pensia noastră este formată din două elemente, respectiv contribuţia noastră şi un supliment de la stat.”
Şi grefierii din Braşov au ieşit în faţa Tribunalului şi judecătoriei din oraş. Angajaţii susţin că sunt "motorul" fiecărei instanțe, iar sistemul judiciar va fi blocat dacă acest proiect de lege va ajunge la vot final în plen şi va duce la abrogarea pensiilor de serviciu.
Au fost proteste de acelaşi tip şi la Bucureşti, în fața Direcției Naţionale Anticorupţie.
Grefierii sunt hotărâţi să intre în grevă generală dacă doleanţele lor nu vor fi luate în seamă.
Patru asociaţii ale magistraţilor susţin protestul grefierilor
Asociaţia Procurorilor din România (APR), Asociaţia Magistraţilor din România (AMR), Asociaţia Judecătorilor pentru Apărarea Drepturilor Omului (AJADO) şi Uniunea Naţională a Judecătorilor din România (UNJR), au anunţat, miercuri, că susţin protestul grefierilor faţă de decizia de eliminare a pensiilor de serviciu.
"Atragem atenţia asupra faptului că proiectul nesocoteşte, în primul rând, caracterul pensiilor personalului din sistemul de justiţie, de vreme ce acestea sunt tratate prin proiect ca 'pensii speciale', cu toate că, în mod expres, în Legea 567/2004 privind statutul personalului auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor şi al personalului care funcţionează în cadrul Institutului Naţional de Expertize Criminalistice dreptul recunoscut este 'pensie de serviciu'", arată magistraţii, conform Agerpres.
Potrivit acestora, o astfel de modificare legislativă este de natură să afecteze siguranţa activităţii desfăşurate în sistemul de justiţie.
"Dacă organul legislativ nu face nici măcar această diferenţă de regim, determinată de condiţiile concrete în care se desfăşoară activitatea, de incompatibilităţi şi interdicţii, de asigurarea elementelor pentru activitatea justiţiei, ca serviciu public, este greu de înţeles cum va dezbate şi vota asupra unui drept esenţial pentru sistemul de justiţie", se menţionează în comunicat.