Elicopterele belaruse au pătruns patru kilometri în spațiul aerian NATO fără a fi detectate. Cum a fost posibil
Un incident grav a avut loc si la granița NATO a Poloniei. Două elicoptere militare din Belarus au intrat în spațiul aerian polonez, în timpul unui exercițiu militar.
Autoritățile de la Varșovia au reacționat și au anunțat masuri suplimentare de securitate, în timp ce oficialii de la Minsk neagă incidentul.
Imaginile au apărut pe rețelele sociale din Polonia și arată două elicoptere de atac ale armatei belaruse. Aparatele de zbor au intrat patru kilometri în spațiul aerian polonez și nu ar fi fost detectate de radare pentru că zburau la joasă înălțime.
Inițial, Varșovia a negat incidentul și a recunoscut că s-a întâmplat abia după ce imaginile au devenit virale.
Guvernul polonez a anunțat NATO cu privire la incident și a sporit numărul militarilor dislocați la granița cu Belarus. În aceeași zonă a apărut și o unitate de mercenari Wagner.
Mateusz Morawiecki, premierul Poloniei: „(Mercenarii) ar putea, deghizați în grăniceri belaruși, să îi ajute pe imigranții ilegali să intre în Polonia, să o destabilizeze. Dar ar putea să se infiltreze chiar în țara noastră, deghizați în imigranți. Asta ar crea un risc suplimentar”.
Elicopterele ar face parte din trupele dizlocate de Belarus, pentru un exercițiu militar anuntat. Autoritățile de la Minsk au negat incidentul susținând că frontiera Poloniei nu a fost încălcată.
Și Rusia are probleme cu sistemele de apărare antiaeriană. Dronele care au atacat, marți, Moscova, la începutul zilei, au fost în mod cert lansate de pe teritoriul Ucrainei - susține un un înalt oficial din domeniul Apărării de la Kremlin, potrivit agenției TASS.
Aceasta ar presupune că dispozitivele au survolat cel puţin 500 de kilometri prin spaţiul aerian rusesc, fără să fie detectate.
Dronele au lovit un zgârie-nori din centrul capitalei ruse, atacat pentru a două oară în ultimele trei zile. De data aceasta a fost avariata fațada de la etajul al 21-lea. S-au spart geamurile pe o suprafața de 150 de metri pătraţi.
Keir Giles, expert în Rusia la Chatham House: „(Dronele) au lăsat găuri în discursul rusesc despre invulnerabilitate, în ideea că, de fapt, războiul din Ucraina are succes și se desfășoară fără să aibă consecințe pentru poporul rus. Va fi tot mai greu pentru propaganda Rusiei să explice ceea ce se întâmplă”.
Riposta rușilor nu a întârziat să apară. Marți seară, mai multe rachete au fost doborâte deasupra Kievului. Dronele Shahed trimise de ruși au lovit o școală și un complex sportiv din Harkov. Președintele ucrainean a promis că le va răspunde rușilor cu aceeași monedă.