Elevii vor fi testați de două ori pe săptămână. Când ar trebui să ajungă testele în școli
Pe de altă parte, pentru că școlile rămân deschise, elevii urmează să fie testați de două ori pe săptămână.
Pentru asta ar fi nevoie de 70 de milioane de teste non-invazive pe bază de salivă, care ar trebui să ajungă în instituțiile de învățământ până la finalul semestrului, conform declarației ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu. Acestea sunt folosite în școlile din străinătate, însă la noi, Agenția Națională a Medicamentului a început procedura de avizare abia acum.
Până vor fi autorizate testele pe bază de salivă, elevii pot fi testați gratuit în școli, în cazul în care au un coleg care s-a infectat. Testarea se face în a opta zi, inclusiv pentru cei vaccinați.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației: ”Am suplimentat cu 280.000 de teste antigen aflate la dispoziția școlilor. Ele se adaugă celor minimum 5.000 de teste disponibile în fiecare județ. Acolo unde există cabinete școlare există și teste, acolo unde nu există, se adresează DSP-urilor. Vă reamintesc că testele antigen rapide, 1,3 milioane la dispoziția școlilor, au fost folosite într-o proporție de 2%, puțin peste 20.000.”
Au mai rămas 11 săptămâni de școală din primul semestru, iar autoritățile speră să ajungă în toate unitățile de învățământ cele peste 70 milioane de teste pe bază de salivă, pentru verificarea de două ori pe săptămână a elevilor și profesorilor. Testarea se va putea face gratuit și la școală și acasă.
Mai este nevoie doar de un acord de la Agenția Națională a Medicamentului.
Florin Cîțu, prim-ministru: ”Cred că au început procedurile. În acelaşi, timp cei de la ANM (Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale din România – n.r.) trebuie să se grăbească şi să vină cu omologare, să permită aceste teste. Până la urmă, noi le achiziţionăm, dar în continuare văd că lucrurile sunt tergiversate acolo şi le cer celor de la ANMDMR să lase tergiversările şi prostiile şi să vină mai repede cu decizia.”
Oricum, rezultatele pozitive de la testele pe bază de salivă trebuie confirmate și printr-un test PCR.
Până vor apărea testele non-invazive, unii părinți cer o testare săptămână a unui număr cât mai mare de elevi.
Iulian Cristache, preşedintele Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor de Părinţi: ”Luni a început săptămâna, îi testăm pe toți, astfel încât să avem garanția că nu intră niciunul în școală cu acest virus. Acum se testează doar pentru acei elevi care au simptome.”
Pe bază de testare gratuită se desfășoară și cursurile la Universitatea de Medicină și Farmacie din Craiova.
Student: ”Dificultatea este aceea că nu ne pot primi la cursuri și la stagii. Ca să efectuăm orele de curs și stagii trebuie să stăm la cozi de trei, patru ore.”
Studentă: ”Eu m-am vaccinat recent și mai am șase zile și o să trebuiască să fac două, trei teste săptămâna aceasta, ca să pot să particip la cursuri.”
În alte campusuri, universitățile au organizat și centre de vaccinare pentru studenți.