Școlile rămân deschise indiferent de rata de infectare. Teste pe bază de salivă pentru copii

Ultima actualizare: 01-10-2021 19:43

Școlile rămân deschise indiferent de rată de infectare. Autoritățile vor să testeze copiii prin introducerea unor teste pe bază de salivă, care ar putea fi folosite și fără acordul părinților.

În plus, inspectoratele școlare sunt obligate să afișeze zilnic lista claselor suspendate și să facă mai des controale în școli. Sunt reguli noi și pentru universități: în cămine vor avea prioritate studenții vaccinați.

Testarea periodică rămâne singură soluție pentru a păstra școlile deschise, spun oficialii. Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat că elevii ar putea fi testați și de două ori pe săptămână.

Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației: “Aceste teste nu vor mai necesita acord expres din partea părinților pentru că nu sunt teste medicale. Aceste teste pe bază de salivă vor fi utilizate la nivel de screening, în urma depistării unor cazuri pozitive, fiind necesară validarea prin teste PCR sau teste antigen rapide.”

Autoritățile vor să introducă astfel de teste și în școlile din România. Momentan se găsesc în farmacii și costă în jur de 45 de lei. Testele de salivă se folosesc deja în școlile din străinătate, în Franța de exemplu. Sunt mai ușor de folosit și nu le crează un disconfort copiilor. Următorul pas este să fie autorizate de Agenția Națională a Medicamentelor, iar ministerul Educației să aloce fonduri pentru cumpărarea lor.

Responsabilii spun că testarea se poate face inclusiv acasă. Astfel, nu va mai exista o presiune pe cabinetele medicale din școli, unde nu sunt suficienți medici. La un caz pozitiv depistat într-o clasă, elevii trec automat în online. În schimb, o școală va fi închisă dacă jumătate din clase vor avea copii infectați.

Eu sunt de părăre că ar trebui să se întâmple fizic. Temeri sunt întotdeauna în legătură cu infectările, dar am încredere că și-au învățat lecția de acasă, și elevii și profesorii, și știu ce au de făcut”, a spus o mamă.

8.470 de elevi și preșcolari sunt infectați cu Covid. Iar 373 de copii sunt internați în spitale, alături de alți 18 la ATI.

 

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO