Elevii care vor merge luni sa invete intr-o scoala ce se poate prabusi oricand peste ei. Cladirea, ridicata acum 100 de ani

×
Codul embed a fost copiat

Clopotelul va suna luni in multe scoli care nu au mai fost reparate de zeci de ani.

Responsabilii au invatat sa se ascunda dupa sintagma "nu sunt bani", in timp ce copiii au de suferit. Intr-o comuna din Vaslui, de pilda, scoala veche de peste o suta de ani este in pericol sa se darame.

Cand ploua, apa ajunge si in clase, asa ca elevii vor fi mutati intr-o locuinta modulara, cum sunt cele folosite pentru sinistrati, in caz de inundatii sau incendiu.

Cladirea in care functioneaza scoala si gradinita din Draxeni a fost ridicata in anul 1900. Fara nicio autorizatie, imobilul este o ruina din chirpici.

Peretii sunt subrezi, iar acoperisul gaurit se sprijina pe niste stalpi de lemn. Nesigura si insalubra, toaleta din curte este o capcana si pentru un adult.

Citește și
O fetita participa la evenimentul de inmanare a Drapelului de lupta Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta 'Dealul Spirii' Bucuresti-Ilfov in semn de recunoastere a sacrificiilor tuturor generatiilor de pompieri, la Monumentul Eroilor Pompieri din Buc
Sute de scoli, licee si gradinite din Capitala NU au autorizatie pentru securitate la incendiu. Arafat promite o "caravana"
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”

Un barbat, fost elev al scolii: "Sunt 27 de ani de cand am invatat eu. Era veche si atunci. A invatat si mama, si tata. Aici e pericol. Acoperisul, cum stau stalpii afara, se duce imediat, peretii se lasa cu totul."

Doua sali de clasa saracacioase, unde ploaia patrunde in voie, ii vor gazdui pe cei cei 20 de elevi de clasele 1-4 din Draxeni si satele invecinate si pe cei 14 prescolari.

Fost elev al scolii: "Primaria nu a luat masuri de ani de zile.

Reporter: "Cladirea sta pe niste stalpi de lemn?!"

Fost elev al scolii: "La deal, cade. Acoperisul il ia vantul."

Localnica: "Daca, fereasca Dumnezeu, vine un cutremur mare, prinde elevii, podul e rupt, gradinita e rupta, clasa e daramata, fereasca Dumnezeu! Sa nu prinda copiii, ca daca ii prinde, e jale si amar de ei."

In aceeasi curte, in urma cu patru ani, a fost turnata fundatia unei scoli moderne. Fara bani insa, lucrarile s-au oprit.

Autoritatile locale au inchiriat doua module, care vor fi montate in sat in zilele urmatoare si unde vor fi mutati elevii si profesorii.

Ivona Secreriu, secretar Primaria Gherghesti: "La inceputul anului scolar, copiii incep activitatea in scoala veche, timp de cateva zile. Apoi vor fi doua module inchiriate. Cladirea e din 1900, jumatate din ea se darama. Copiii nu isi pot desfasura activitatea acolo."

Revoltator este insa ca primaria nu a inchiriat modulele din timp, astfel incat cei mici si dascalii lor sa nu fie nevoiti sa mai stea cateva zile in aceasta cladire care le pune viata in pericol.

La fel de rau este si la scoala din Beliu, judetul Arad, unde invata 500 de copii. De 40 de ani, de cand a fost ridicata, cladirea nu are in interior un grup sanitar.

Coras Emanuel Horhat, primar comuna Beliu: "In spatele nostru se observa grupurile sanitare care functioneaza in acelasi fel dinainte de revolutie. Din 1975 nu s-a facut nimic, sunt toalete turcesti. Ceea ce se observa in spatele nostru e cladirea unde vor functiona toaletele, noile lucrari au incetat din lipsa fondurilor."

Angajat, primarie: "Toaleta asta este deodata cu mine, de de acum 47 de ani, cand am fost in clasa intai tot asa era."

Mihai Sarkozi, director Liceul Tehnologic Beliu: "Uitati-va ca si anul asta scolar ne prinde cum ne-au prins si ceilalti 40 de ani, cu latrine turcesti. Din cauza acestor latrine, noi, liceul, nu primim autorizatie de functionare."

Autoritatile locale spera ca, pana in toamna anului viitor, guvernul va aloca fonduri si pentru scoala din Beliu. 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
Citește și...
Peste 1.000 de scoli din Romania isi primesc maine elevii fara apa si cu WC in curte
Peste 1.000 de scoli din Romania isi primesc maine elevii fara apa si cu WC in curte "Sunt probleme nerezolvate de decenii"

Romania continua sa aduca din multe pucte de vedere mai degraba cu o tara din Africa decat cu una din UE. In 2016, multe scoli continua sa nu aiba apa curenta, recunosc oficialii din minister.

Sute de scoli, licee si gradinite din Capitala NU au autorizatie pentru securitate la incendiu. Arafat promite o
Sute de scoli, licee si gradinite din Capitala NU au autorizatie pentru securitate la incendiu. Arafat promite o "caravana"

Cu doua zile inainte de inceputul anului scolar, situatia cladirilor in care vor invata elevii pare mai degraba dezastruoasa.

Situatia critica in scolile din Capitala: cabinete medicale fara personal si pline de mizerie. Ce promit autoritatile
Situatia critica in scolile din Capitala: cabinete medicale fara personal si pline de mizerie. Ce promit autoritatile

600 de cabinete medicale si stomatologice din gradinite, scoli, licee si facultati de stat din Capitala vor fi modernizate si utilate din bugetul local.

Recomandări
Israelul atacă Iranul. Explozii puternice și în sudul Siriei
Israelul atacă Iranul. Explozii puternice și în sudul Siriei

Israelul a lansat un atac asupra Iranului ca răzbunare pentru atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul săptămânii trecute, a declarat ABC News joi seară, citând un înalt oficial american, transmite vineri AFP.

Nicolae Ciucă, despre introducerea serviciului militar obligatoriu: Nu avem pregătită infrastructura necesară
Nicolae Ciucă, despre introducerea serviciului militar obligatoriu: Nu avem pregătită infrastructura necesară

Nicolae Ciucă, a declarat, joi, că România nu are pregătită infrastructura necesară pentru introducerea serviciului militar obligatoriu în următorii doi ani, el menţionând şi că "s-au dus vremurile" în care oamenii să fie aduşi cu arcanul la armată.

SUA au împiedicat prin veto aderarea la ONU a Palestinei ca stat membru cu drepturi depline
SUA au împiedicat prin veto aderarea la ONU a Palestinei ca stat membru cu drepturi depline

SUA au pus capăt joi speranţei firave a palestinienilor de a deveni membri cu drepturi depline la ONU, impunând, în mod deloc surprinzător, un veto în Consiliul de Securitate cererii palestiniene, criticată de Israel.