Elevii care vor merge luni sa invete intr-o scoala ce se poate prabusi oricand peste ei. Cladirea, ridicata acum 100 de ani
Clopotelul va suna luni in multe scoli care nu au mai fost reparate de zeci de ani.
Responsabilii au invatat sa se ascunda dupa sintagma "nu sunt bani", in timp ce copiii au de suferit. Intr-o comuna din Vaslui, de pilda, scoala veche de peste o suta de ani este in pericol sa se darame.
Cand ploua, apa ajunge si in clase, asa ca elevii vor fi mutati intr-o locuinta modulara, cum sunt cele folosite pentru sinistrati, in caz de inundatii sau incendiu.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Cladirea in care functioneaza scoala si gradinita din Draxeni a fost ridicata in anul 1900. Fara nicio autorizatie, imobilul este o ruina din chirpici.
Peretii sunt subrezi, iar acoperisul gaurit se sprijina pe niste stalpi de lemn. Nesigura si insalubra, toaleta din curte este o capcana si pentru un adult.
Un barbat, fost elev al scolii: "Sunt 27 de ani de cand am invatat eu. Era veche si atunci. A invatat si mama, si tata. Aici e pericol. Acoperisul, cum stau stalpii afara, se duce imediat, peretii se lasa cu totul."
Doua sali de clasa saracacioase, unde ploaia patrunde in voie, ii vor gazdui pe cei cei 20 de elevi de clasele 1-4 din Draxeni si satele invecinate si pe cei 14 prescolari.
Fost elev al scolii: "Primaria nu a luat masuri de ani de zile.
Reporter: "Cladirea sta pe niste stalpi de lemn?!"
Fost elev al scolii: "La deal, cade. Acoperisul il ia vantul."
Localnica: "Daca, fereasca Dumnezeu, vine un cutremur mare, prinde elevii, podul e rupt, gradinita e rupta, clasa e daramata, fereasca Dumnezeu! Sa nu prinda copiii, ca daca ii prinde, e jale si amar de ei."
In aceeasi curte, in urma cu patru ani, a fost turnata fundatia unei scoli moderne. Fara bani insa, lucrarile s-au oprit.
Autoritatile locale au inchiriat doua module, care vor fi montate in sat in zilele urmatoare si unde vor fi mutati elevii si profesorii.
Ivona Secreriu, secretar Primaria Gherghesti: "La inceputul anului scolar, copiii incep activitatea in scoala veche, timp de cateva zile. Apoi vor fi doua module inchiriate. Cladirea e din 1900, jumatate din ea se darama. Copiii nu isi pot desfasura activitatea acolo."
Revoltator este insa ca primaria nu a inchiriat modulele din timp, astfel incat cei mici si dascalii lor sa nu fie nevoiti sa mai stea cateva zile in aceasta cladire care le pune viata in pericol.
La fel de rau este si la scoala din Beliu, judetul Arad, unde invata 500 de copii. De 40 de ani, de cand a fost ridicata, cladirea nu are in interior un grup sanitar.
Coras Emanuel Horhat, primar comuna Beliu: "In spatele nostru se observa grupurile sanitare care functioneaza in acelasi fel dinainte de revolutie. Din 1975 nu s-a facut nimic, sunt toalete turcesti. Ceea ce se observa in spatele nostru e cladirea unde vor functiona toaletele, noile lucrari au incetat din lipsa fondurilor."
Angajat, primarie: "Toaleta asta este deodata cu mine, de de acum 47 de ani, cand am fost in clasa intai tot asa era."
Mihai Sarkozi, director Liceul Tehnologic Beliu: "Uitati-va ca si anul asta scolar ne prinde cum ne-au prins si ceilalti 40 de ani, cu latrine turcesti. Din cauza acestor latrine, noi, liceul, nu primim autorizatie de functionare."
Autoritatile locale spera ca, pana in toamna anului viitor, guvernul va aloca fonduri si pentru scoala din Beliu.