Peste 1.000 de scoli din Romania isi primesc maine elevii fara apa si cu WC in curte "Sunt probleme nerezolvate de decenii"

Ultimul update: Miercuri 14 Septembrie 2016 07:12
Data publicarii: Duminica 11 Septembrie 2016 09:21
Categorie: Social
scoala veche din localitatea Pusta Vale

Romania continua sa aduca din multe pucte de vedere mai degraba cu o tara din Africa decat cu una din UE. In 2016, multe scoli continua sa nu aiba apa curenta, recunosc oficialii din minister.

Anul scolar 2016-2017 incepe cu 1.000-1.500 de scoli fara autorizatie sanitara, majoritatea problemelor fiind cauzate de lipsa apei potabile in zonele respective, a explicat, pentru News.ro, secretarul de stat in Ministerul Educatiei Nationale si Cercetarii Stiintifice Cristina-Monica Anisie.

“Vreau sa fie foarte clara problema autorizatiilor sanitare. Avem peste 4.000 de cladiri in care functioneaza intre 1.000 si 1.500 de scoli fara autorizatie sanitara. Ca sa fie si mai clar, in Maramures, spre exemplu, avem o scoala care are in administrare opt cladiri. Deci peste 4.000 de cladiri nu inseamna tot atatea scoli. Inseamna intre 1.000 si 1.500 de scoli. Apoi, cele mai multe unitati nu primesc autorizatie sanitara intrucat nu au apa curenta. Dar acolo nu exista apa curenta in toata localitatea, nici la dispensar, nici la scoala, nicaieri. Sunt probleme nerezolvate de decenii”, a explicat secretarul de stat pentru News.ro.

Neavand apa curenta, respectivele cladiri, implicit scoli, nu au grupuri sanitare in interior, motiv in plus sa fie respinsa autorizarea sanitara.

“Scolile nu au apa curenta si nu au nici grupuri sanitare in interior, daca nu au apa curenta. Nu este vina Ministerului Educatiei pentru ca respectivele localitati nu au apa curenta. Trebuie cautate solutii la alt nivel. Nu putem da vina nici pe inspectori si nici pe directori, pentru lipsa apei curente din zonele respective”, a adaugat Anisie.

Alte probleme legate de inceperea noului an scolar, dar care ar urma sa fie rezolvate mai repede, au vizat scolile cu internate si cantine.

“In cazul scolilor care au internat si cantina obtinerea autorizatiei sanitare este si mai riguroasa. Un exemplu, daca trei linguri nu corespund standardelor, unitatea nu primeste autorizatie”, a explicat secretarul de stat, precizand insa ca aceste probleme se rezolva mai usor.

scoala veche din localitatea Pusta Vale Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: News.ro

Sute de scoli, licee si gradinite din Capitala NU au autorizatie pentru securitate la incendiu. Arafat promite o
Sute de scoli, licee si gradinite din Capitala NU au autorizatie pentru securitate la incendiu. Arafat promite o "caravana"
Situatia critica in scolile din Capitala: cabinete medicale fara personal si pline de mizerie. Ce promit autoritatile
Situatia critica in scolile din Capitala: cabinete medicale fara personal si pline de mizerie. Ce promit autoritatile
Scolile unde de anul acesta NU se mai distribuie cornul si laptele. Ce ar putea primi in schimb elevii, la valoarea de 7 lei
Scolile unde de anul acesta NU se mai distribuie cornul si laptele. Ce ar putea primi in schimb elevii, la valoarea de 7 lei
VIDEO PROTVPLUS.RO
mos craciun
Să fii ajutorul Moșului e proftabil. Sumele cresc odată cu hainele, veselia și... burta
Producătorii de legume, gata să livreze salată și ridichi de sărbători. Ce prețuri au
Spectacol pentru copiii bolnavi, oferit de medicii şi asistentele de la Fundeni
150 de sibieni îmbrăcați în Moș Crăciun au alergat în centrul orașului
În sfârșit, prima autostradă urbană din România ar putea fi dată în folosință
Ce designeri vin pe 15 decembrie la târgul Crazy Christmas
pompier Botoșani maraton
Românul care a alergat 250 km la Polul Sud, la -60 de grade Celsius, pentru o cauză nobilă
Idei de cadouri pentru Crăciun. Cum să-i surprindeți pe cei dragi în acest an
Brazi de Crăciun neobișnuiți. Pomul creat de câțiva elevi din Galați: costă 500 de lei
Carnea lăudată de toți bucătarii. Poate costa chiar și 140 de lei kilogramul
Cadouri pentru copiii nevoiași, de la Moș Crăciun. ”Patrula cățelușilor”
Avocatul Poporului intervine pentru apărarea drepturilor deținuților. Sesizare la CCR