Peste 1.000 de scoli din Romania isi primesc maine elevii fara apa si cu WC in curte "Sunt probleme nerezolvate de decenii"

Ultima actualizare: 14-09-2016 07:12
scoala veche din localitatea Pusta Vale

Romania continua sa aduca din multe pucte de vedere mai degraba cu o tara din Africa decat cu una din UE. In 2016, multe scoli continua sa nu aiba apa curenta, recunosc oficialii din minister.

Anul scolar 2016-2017 incepe cu 1.000-1.500 de scoli fara autorizatie sanitara, majoritatea problemelor fiind cauzate de lipsa apei potabile in zonele respective, a explicat, pentru News.ro, secretarul de stat in Ministerul Educatiei Nationale si Cercetarii Stiintifice Cristina-Monica Anisie.

“Vreau sa fie foarte clara problema autorizatiilor sanitare. Avem peste 4.000 de cladiri in care functioneaza intre 1.000 si 1.500 de scoli fara autorizatie sanitara. Ca sa fie si mai clar, in Maramures, spre exemplu, avem o scoala care are in administrare opt cladiri. Deci peste 4.000 de cladiri nu inseamna tot atatea scoli. Inseamna intre 1.000 si 1.500 de scoli. Apoi, cele mai multe unitati nu primesc autorizatie sanitara intrucat nu au apa curenta. Dar acolo nu exista apa curenta in toata localitatea, nici la dispensar, nici la scoala, nicaieri. Sunt probleme nerezolvate de decenii”, a explicat secretarul de stat pentru News.ro.

Neavand apa curenta, respectivele cladiri, implicit scoli, nu au grupuri sanitare in interior, motiv in plus sa fie respinsa autorizarea sanitara.

“Scolile nu au apa curenta si nu au nici grupuri sanitare in interior, daca nu au apa curenta. Nu este vina Ministerului Educatiei pentru ca respectivele localitati nu au apa curenta. Trebuie cautate solutii la alt nivel. Nu putem da vina nici pe inspectori si nici pe directori, pentru lipsa apei curente din zonele respective”, a adaugat Anisie.

Alte probleme legate de inceperea noului an scolar, dar care ar urma sa fie rezolvate mai repede, au vizat scolile cu internate si cantine.

“In cazul scolilor care au internat si cantina obtinerea autorizatiei sanitare este si mai riguroasa. Un exemplu, daca trei linguri nu corespund standardelor, unitatea nu primeste autorizatie”, a explicat secretarul de stat, precizand insa ca aceste probleme se rezolva mai usor.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO