Cum se folosesc elevii de servere de gaming pentru a se pregăti de Bacalaureat
Acuzați de multe ori că își petrec nopțile jucându-se pe calculator, liceenii ne dau replica. Folosesc serverele de gaming să învețe împreună pentru Bacalaureat.
Mii de absolvenți intră simultan pe platforme și stau cu orele ca să rezolve împreună exerciții, să comenteze opere literare, ori ca să se testeze unii pe ceilalți.
Se simt relaxați fără profesori printre ei și îndrăznesc să întrebe când nu înțeleg.
“- Dereglarea activitații secretorii a tiroidei poate fi cauza....?
- Diabetului zaharat!
- ... insipid!
- Zaharat! Nu! Insipid! Bine, am zis. Zaharat este la pancreas!
- Nu, nu, e zaharat! Insipidul e la pancreas. Ok!”.
Aceasta este o lecție de biologie la care participa on line peste 50 de abolventi deși se desfășoară în miez de noapte. În rol de "profesor" este o elevă de clasa a 12-a din Oradea.
“Explicând altcuiva, îmi explic într-un fel și mie și e un ajutor pentru toată lumea”, spune ea.
Ideea unui server dedicat învățării pentru bac aparține unui grup de prieteni. Tinerii au creat canale online pentru fiecare materie de examen. Accesul pe platforma este gratuit și nelimitat astfel că zilele acestea sunt mii de tineri din toată țară care nu se cunosc între ei, dar care studiază împreună.
Cristian Borcan, administratorul serverului: “Avem unele ore unde intră cu sutele. Cea mai căutată materie este limba română, zilele acestea am avut 170 de persoane care s-au conectat simultam să asculte la o lecție de limba română”.
Vlad Dragnea, absolvent: “Nu te forțează nimeni să intri de la fix până la fără zece. Vii când dorești, ieși când dorești. Când te-ai săturat și ai simțit că ‘am învățat destul’ atunci ai terminat și ora de pregătire. E mult mai relaxant, mult mai pe gustul elevului modern”.
Fără profesori printre ei, tinerii se contrazic, vin cu argumente din manuale sau din caietele de la școală.
Marlena Ghenoiu, profesoară de română: “Dacă i-ai scoate la tablă și i-ai pune să spună lecția, s-ar supăra că uite: ‘Profesoară m-a scos la tablă’. Dar ei se scot singuri la tablă ca să-și prezinte singuri ceea ce au învățat. E foarte bine lucru asta, nu bine, foarte bine!”.
Claudia Bila, moderator: “A fost că un fel de susținere morală pentru că am văzut că sunt și alții care sunt îngrijorați, că poate nu au învățat o lecție, poate nu știau ceva și m-am simțit și eu mai ok”.
Activitatea pe aceste platforme continuă și după examene. Administratorii au creat canale unde tinerii împărtășesc impresii despre facultate, ascultă muzică sau creează meme-uri.