Elevii ar putea sustine si admitere la liceu, pe langa Evaluarea Nationala. Modificarile din noua Lege a Educatiei
Proiectul noii Legi a Educatiei, pe care ministrul Sorin Cimpeanu il vrea adoptat de Parlament pana la finalul anului, a fost finalizat si urmeaza sa intre, de luni, in dezbatere publica.
Noua lege implementeaza concurs de admitere la liceu, descentralizeaza scolile si asigura studentilor reprezentare de 25% in conducerea universitatilor, potrivit adevarul.ro, care a intrat in posesia documentului.
Una dintre cele mai importante modificari din proiectul de lege este introducerea concursului de admitere la liceu, pe langa Evaluarea Nationala. Mai exact, daca la un liceu, numarul candidatilor la un profil, potrivit primei optiuni (Mate-Info, Stiinte sociale), este mai mare decat numarul locurilor disponibile, se organizeaza examen de admitere.
In schimb, admiterea la scolile profesionale se face doar prin concurs in baza portofoliului educational. Potrivit documentului, in prima etapa se va realiza admiterea cu proba de examen si in a doua etapa, admiterea prin repartitie computerizata la liceele la care au ramas locuri libere.
O alta modificare pe care o aduce noul proiect este descentralizarea unitatilor de invatamant. Mai exact, concursurile de ocupare a posturilor vacante de catre cadrele didactice nu vor mai fi organizate de inspectoratele scolare, ci de unitatile de invatamant, dupa o metodologie elaborata de Ministerul Educatiei. In plus, directorii unitatilor de invatamant vor fi angajati in urma unui concurs organizat de consiliul de administratie al scolii.
6% din PIB pentru Educatie si 3% pentru cercetare. Pe langa asigurarea unei finantari de 6% din PIB pentru Educatie, noul proiect creste finantarea pentru cercetare de la 1% la 3%. Mai exact, se mentine cota de 1% de la bugetul de stat, iar diferenta de 2% se asigura din resurse private.
Noul proiect introduce si amenzi cuprinse intre 100 si 1000 de lei sau munca echivalenta in folosul comunitatii pentru parintii care nu-si trimit copiii la scoala.
Modificarile aduse de Senat la procedura de inscriere la ora de Religie, in urma deciziei Curtii Constitutionale, n-au fost incluse in proiectul de lege.
Senatorii au adoptat in 18 mai un proiect care aduce in concordanta articolul 18 din Legea educatiei cu decizia Curtii Constitutionale si care spune ca "inscrierea sau reinscrierea elevului pentru a frecventa orele de religie se face prin cerere scrisa a elevului major, respectiv a parintelui sau a tutorelui legal instituit pentru elevul minor. Schimbarea acestei optiuni sau retragerea se face tot prin cerere scrisa a elevului major, respectiv a parintelui sau a tutorelului legal instituit pentru elevul minor. Situatia scolara se incheie, dupa caz, cu sau fara disciplina Religie”.
Sursa: adevarul.ro
Etichete: elevi, legea educației, ora de religie,
Dată publicare:
30-05-2015 10:46