Elevii romani opteaza pentru universitati straine din cauza lipsei cursurilor practice din tara. "Nu exista Creative Writing"
Universitatile din strainatate reprezinta in continuare o varianta pentru elevii de la noi.
Multi aleg sa plece din Romania pentru ca, spun ei, aici gasesc prea putine cursuri practice. Iar unele domenii nu apar in ofertele unitatilor de invatamant.
In ciuda Brexit-ului, Marea Britanie este la mare cautare, cel putin printre tinerii din Timisoara.
Alegeri 2024
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
La Colegiul National Banatean din Timisoara, aproape zece la suta dintre absolventii clasei a 12-a de anul trecut au ales sa mearga la facultate in strainatate. Istoria pare sa se repete si de aceasta data. Iulia, de pilda, vrea sa devina cercetatoare si a fost deja admisa la Universitatea Oxford.
Iulia Floristeanu, eleva: "Am vizitat foarte multe facultati din tara si facilitatile pe care mi le pot oferi nu se compara deloc cu posibilitatile din strainatate, atat in timpul facultatii, cat si dupa."
Alec, in schimb, scrie scenarii pentru piese de teatru si vrea sa isi continue studiile tot in Marea Britanie.
Alec Bosneac, elev: "In Romania nu exista Creative Writing, adica exista separat Dramaturgie, dar eu nu doresc sa fac dramaturgie doar pe teatru si pe film sa scriu si romane. In UK exista cursuri care imi ofera aceste domenii in intregime."
Sorin Ionescu, director Colegiul National Banatean: "Prin acesti elevi de fapt Romania se inscrie in sfera globala a educatiei si acesti elevi unde se vor duce vor pastra amprenta tarii din care provin."
Aceeasi situatie intalnim si la Liceul "Grigore Moisil" din Timisoara. Dintr-o singura clasa, sapte elevi au fost acceptati deja la o universitate din strainatate.
Vlad Lapuste, elev: "Daca m-as intoarce, m-as intoarce sa schimb ceva, nu astept sa se schimbe ceva si sa vin."
Tinerii mai au insa de trecut un obstacol - examenul de Bacalaureat. In multe cazuri, universitatile le-au impus sa obtina medii peste opt.