Elevi prinși cu arme în două școli din România. Un copil de șapte ani a adus cu el o pușcă cu lunetă
Este anchetă într-o școală din Constanța, după ce un elev de 7 ani a mers la ore cu o armă cu luneta, de tip air-soft. Deși pușcă nu este letală, nu ar fi fost prima dată când se întâmplă asta.
Și mai grav, dascălul care l-a văzut pe copil că se joacă printre colegi cu arma l-a anunțat pe directorul școlii abia după o zi.
Arma ar fi fost adusă de elevul de clasa I într-o sacoșă împreună cu alte jucării. Un cadru didactic care l-a văzut pe copil cum se joacă cu pușcă i-a luat-o și a dus-o într-o sală de clasă. Potrivit anchetatorilor abia joi, la o zi distanță, a anunțat directorul școlii. Este, așadar, o anchetă în desfășurare și la nivelul inspectoratului școlar. Părinții celui mic sunt și ei audiați.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Arma cu lunetă este neletală și nesupusă autorizării, spun anchetatorii. Și ar fi fost cumpărată de tatăl copilului de pe un site. Ar fi nefuncțională, dar n-ar fi fost prima oara când elevul vine cu ea la școală.
Este al doilea incident grav petrecut în școlile de la noi din țară în ultimele 24 de ore după ce la Craiova, un adolescent a încercat să intre într-un liceu cu un cuțit. Jandarmii l-au legitimat pe băiatul de 16 ani și așa au găsit arma asupra lui. În cauză s-a întocmit un dosar penal pentru port fără drept de obiecte periculoase în sediul unei instituţii publice.
Şeful IŞJ Constanţa, despre elevul cu arma airsoft: Venise să se joace cu alţi copii în curtea şcolii
Elevul de 7 ani care a introdus o armă tip airsoft în şcoală, în municipiul Constanţa, nu avea cursuri în perioada respectivă şi venise în curtea instituţiei de învăţământ să se joace cu alţi copii, a declarat şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ), Sorin Mihai.
"Un elev de clasa întâi care nu avea cursuri în perioada respectivă a venit într-o pauză, cu gândul de a se juca cu alţi copii în curtea şcolii. În acest sens, a avut asupra lui o armă, de agrement se numeşte, din ceea ce mi-au comunicat reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie Judeţean, de tip airsoft, care nu necesită autorizare. Arma nu era funcţională şi scopul declarat al copilului era acela de a veni să se joace cu alţi copii. La momentul la care a fost identificat obiectul respectiv, profesorul de educaţie fizică, cel care la momentul respectiv era pe terenul de sport, a preluat obiectul şi l-a dus în unitatea de învăţământ. Şi astăzi dimineaţă părintele a fost înştiinţat şi, de asemenea, a fost înştiinţată şi Poliţia, care a efectuat cercetări şi din analiza dumnealor am aflat că este vorba de un obiect care totuşi nu era funcţional în raport cu ceea ce reprezintă funcţionalitatea lui", a spus reprezentantul IŞJ Constanţa, conform Agerpres.
Potrivit acestuia, elevul a intrat cu arma pe poarta unităţii de învăţământ.
"A intrat pe poarta unităţii de învăţământ. Şi aici a fost o problemă şi am cerut să fie asigurat perimetrul unităţii de învăţământ. Acum este închisă poarta respectivă şi există o persoană care asigură accesul în unitatea de învăţământ", a declarat Sorin Mihai.
Şcoala respectivă nu avea paznic, existând însă camere de supraveghere.
"Până acum, paza umană nu era asigurată de către cineva care să fie prezent la poarta şcolii, astfel încât să creeze acces pentru cei care ar dori să intre în unitatea de învăţământ. Există camere de supraveghere şi, în egală măsură, există şi soluţii, pe care i le-am comunicat doamnei directoare, în sensul că pe statul de funcţii există posturi vacante care pot fi transformate rapid şi asta se va întâmpla pe post de paznic, adică să se asigure pază umană pe întreaga perioadă a derulării actului educativ", a afirmat inspectorul şcolar general.
El a mai spus că problema internă este legată de faptul că celelalte cadre didactice care aveau cunoştinţă despre elevul cu arma nu au transmis informaţia în timp util, IŞJ şi Poliţia fiind anunţate a doua zi, joi.
Arma a stat în unitatea de învăţământ, fiind încuiată într-un cabinet.
"S-a luat legătura cu consilierul şcolar din unitatea de învăţământ. Părintele care a venit pentru a da declaraţii, pentru că a fost solicitată prezenţa dumnealui de către reprezentanţii poliţiei, a dat şi acordul scris pentru ca respectivul elev să fie consiliat individual. Şi pe parcursul zilelor următoare va interveni inclusiv CJAP, adică toţi specialiştii care pot să îl sprijine în acest sens şi să asigure din punct de vedere psihologic armonizarea elevului", a declarat Sorin Mihai.
Şeful ISJ a spus că au fost luate primele măsuri în acest caz.
"Primele măsuri care au fost luate sunt cele pe care le-am indicat, respectiv asigurarea perimetrului unităţii de învăţământ, cu celeritate identificarea unei soluţii pentru rezolvarea pazei în unitatea de învăţământ, o comunicare eficientizată şi o procedură în acest sens, care să ne dea posibilitatea să aflăm în timp util şi să luăm măsurile necesare", a menţionat inspectorul general.
Referitor la cadrele didactice care au anunţat tardiv prezenţa armei în şcoală, acesta a declarat că măsuri împotriva acestora vor putea fi dispuse la nivelul unităţii de învăţământ, în urma unor verificări interne, dascălii fiind angajaţii şcolii.