Elevi din Oradea au creat o aplicație care rezolvă birocrația din instituțiile de stat

Ultima actualizare: 24-10-2019 09:26

Pentru că deficitul de programatori este din ce în ce mai mare, companiile de IT şi-au făcut un plan. Mai multe firme din Cluj au găzduit în ultimele şapte luni peste 170 de elevi de liceu şi i-au coordonat pentru a dezvolta aplicaţiile viitorului.

Elevii au găsit rezolvări pentru probleme diverse cum ar fi birocraţia din instutiile publice sau măsurarea calităţii aerului.

Programul "Descoperă-ţi pasiunea în IT" are scopul de a le arăta elevilor de liceu ce înseamnă să lucrezi într-o firmă de profil.

Alex împreună cu colegii lui au lucrat la un dispozitiv, Clair, care măsoară calitatea aerului.

Alexandru, elev: "Noi avem nişte senzori, de dioxid de carbon, de temperatură şi de produşi volatili. Aceştia comunică între ei captează aerul şi analizează substanţele şi trimite datele şi notificări şi sugestii cu ce să se facă ca aerul să nu mai fie poluat."

Elevii din Oradea au dezvoltat şi ei o aplicaţie pentru a ajuta primăriile. Astfel utilizatorii pot afla paşii pe care trebuie să îi urmeze în diferite situaţii.

Elevă: "Veţi deschide un document unde vor fi formularele şi schiţat procesul administrativ. Poate rula pe tablete în primarii sau putem să descărcăm aplicaţia."

Toţi aceşti elevi au urmat şapte luni de pregătire şi au învăţat să facă o aplicaţie sau un dispozitiv de la 0. Acum, ei pot fi chiar viitori angajaţi.

Daniel Bran. programator - mentor echipă: "Aşteptăm ca elevii să îşi termine studiile, să meargă la facultate şi din primii ani de facultate noi putem să îi angajăm."

Directorii companiilor, spun că acest proiect este o modalitate prin care elevii pot învăţa ce înseamnă cu adevărat acest domeniu.

Calin Văduvă, CEO companie IT: "Unii văd domeniul acesta ca şi când stai la calculator şi te adânceşti în scrierea de cod, dar e mult mai mult decât atât. Este parte de programare, de interacţiune, de comunicare şi mulţi își dau seama că partea de cod este una mică. "

Doar în Cluj-Napoca ar mai fi nevoie de 11.000 de IT-iști.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO