Eleva de 14 ani din Cluj care s-a înecat cu un jeleu la școală este în comă profundă. „Se lipise în gâtul fetei”
Incident înfiorător într-o școală din județul Cluj. O elevă de 14 ani s-a înecat cu un jeleu în pauză și, aproape o oră, nimeni nu a reușit să îi elibereze căile respiratorii.
În școală, nu există cabinet medical, un învățător care a încercat să o salveze nu a reușit, primul echipaj care fost trimis în ajutor nu avea medic și abia când a a ajuns a doua salvare a fost scos jeleul. Fata este acum în comă, într-un spital din Cluj-Napoca, iar doctorii sunt rezervați în ceea ce privește evoluția stării ei. Atenție, urmează detalii care vă pot afecta emoțional!
Incidentul a avut loc în școala din Geaca - județul Cluj, în pauză, într-un moment când elevii erau singuri în clasă. Colegii fetei de clasa a VIII-a au început să strige după a ajutor când au văzut-o că se sufocă.
Maricela Heresteșan, director Școala Gimnazială Geaca: „A avut un jeleu și s-a înecat. S-a înecat cu un jeleu.”
Școala nu are cabinet medical și primul care a intervenit a fost un învățător - care i-a aplicat manevra Heimlich, ca să îi elibereze căile aeriene de preparatul dulce sub formă de gel.
Apoi s-a sunat la 112 și a fost chemat un medic de familie din zonă. Doctorul a ajuns în două minute - dar eleva intrase deja în colaps.
Amir Nabulsi, medic de familie: „Fetița era inconștientă, în stop cardio-respirator. S-au efectuat manevrele de basic life suport până la sosirea echipajului de urgență aproximativ 10-15 minute.”
Mihai Moldovan, primar Geaca: „În 10 minute a ajuns SMURD-ul. Între timp a ajuns și un medic specialist că din câte am înteles SMURD-ul nu avea medic specialist și a ajuns de la Gherla și au reușit să extragă jelul. Se lipise în gâtul fetei. Foarte greu l-au scos.”
Din momentul în care a ajuns primul echipaj SMURD și până a sosit cel cu medic au trecut circa 25 de minute - potrivit martorilor.
Abia la ora 12:18, adică la mai bine o oră după ce eleva s-a înecat, un elicopter a preluat-o și a dus-o spre un spital din Cluj-Napoca.
Fata de 14 ani este internată la terapie intensivă.
Dr. Daniela Dreghiciu, Spitalul de Copii Cluj-Napoca: „Fetița a ajuns în comă profundă și necesită suport hemodinamic și respirator. Funcțiile vitale sunt susținute prin medicamente și prin ventilație mecanică.”
În România, mai puțin de 20 la sută dintre unitățile de învățământ au cabinete medicale. Deși sunt puține, prin proiectul legii învățământului, Ministerul Educației propune ca astfel de centre sanitare să existe doar în școlile și grădinițele cu peste 300 de copii.