Elena Udrea, condamnată definitiv la 6 ani de închisoare în dosarul „Gala Bute”. Suma fabuloasă pe care trebuie să o achite

×
Codul embed a fost copiat

Elena Udrea a fost condamnată definitiv la 6 ani de închisoare, joi, în dosarul Gala Bute.

Un complet format din cinci judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins joi, ca nefondate, contestaţiile în anulare depuse de Elena Udrea şi ceilalţi inculpaţi din dosarul „Gala Bute”, fostul ministru al Turismului urmând să execute condamnarea de 6 ani de închisoare.

Decizia instanţei a fost luată cu majoritate de voturi şi este definitivă, astfel încât Elena Udrea va merge la închisoare.

În afară de pedepsa cu privarea de libertate, Elena Udrea trebuie să plătescă și aproximativ 8,2 milioane de lei despăgubiri civile și să restituie suma de 900.000 de euro.

„Obligă pe inculpata Udrea Elena Gabriela la plata sumei de 8.116.800 lei cu titlu de despăgubiri civile către partea civilă Autoritatea Naţională pentru Turism. Conform art.254 alin. 3 Cod penal din 1969 confiscă în folosul statului de la inculpata Udrea Elena Gabriela sumele de 695.367 lei şi 296.076 lei. În baza art. 255 alin. 3 şi alin.5 Cod penal din 1969 obligă pe inculpata Udrea Elena Gabriela să restituie echivalentul în lei la cursul BNR de la data plăţii a sumei de 600.000 euro către martorul Boian Corin şi echivalentul în lei la cursul BNR de la data plăţii a sumei de 300.000 euro către martorul Gărdean Adrian” au precizat magistrații în decizia de condamnare.

Citește și
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

Complicii lui Udrea

La închisoare va ajunge şi fostul preşedinte al Federaţiei Române de Box Rudel Obreja, care are de executat o condamnare de cinci ani, precum şi Tudor Breazu (administratorul terenurilor de la Nana deţinute de Elena Udrea), care a primit 3 ani cu executare.

Ceilalţi inculpaţi au pedepse cu suspendare: Ştefan Lungu (fost consilier al Elenei Udrea) - un an şi şase luni cu suspendare; Gheorghe Nastasia (fost secretar general în Ministerul Dezvoltării) - 4 ani cu suspendare; Ana Maria Topoliceanu (fost director al Companiei Naţionale de Investiţii) - 3 ani cu suspendare, Dragoş Marius Botoroagă (administratorul unei firme) - doi ani şi şase luni cu suspendare.

Pe de altă parte, prin respingerea contestaţiei DNA a fost menţinută decizia de achitare primită de fostul ministru al Economiei Ion Ariton.

„Obligă pe inculpata Udrea Elena Gabriela la plata sumei de 8.116.800 lei cu titlu de despăgubiri civile către partea civilă Autoritatea Naţională pentru Turism. Conform art.254 alin. 3 Cod penal din 1969 confiscă în folosul statului de la inculpata Udrea Elena Gabriela sumele de 695.367 lei şi 296.076 lei. În baza art. 255 alin. 3 şi alin.5 Cod penal din 1969 obligă pe inculpata Udrea Elena Gabriela să restituie echivalentul în lei la cursul BNR de la data plăţii a sumei de 600.000 euro către martorul Boian Corin şi echivalentul în lei la cursul BNR de la data plăţii a sumei de 300.000 euro către martorul Gărdean Adrian”, se mai arată în decizia instanței.

Pedepsele din acest dosar fuseseră suspendate în decembrie 2018, după ce Curtea Constituţională a decis că nu a fost respectată legea atunci când au fost constituite completurile de 5 judecători de la Instanţa supremă, iar sentinţa definitivă în dosarul 'Gala Bute' a fost dată de un complet nelegal.

Practic, prin respingerea contestaţiei în anulare, Instanţa supremă a aplicat o hotărâre a Curţii de Justiţie a Uniunii Europene, care a stabilit că judecătorii naţionali pot ignora o decizie a Curţii Constituţionale, dacă sunt anulate sentinţele în dosarele de fraude cu fonduri europene.

De asemenea, judecătorii români au confirmat supremaţia dreptului UE asupra dreptului intern, prin neaplicarea unei decizii a Curţii Constituţionale.

Elena Udrea, în Costa Rica

În 2018, Elena Udrea a fost condamnată la 6 ani de închisoare pentru infracţiuni de luare de mită şi abuz în serviciu, în celebrul dosar “Gala Bute”.

În momentul pronunțării sentinței, Udrea se afla în Costa Rica, ca refugiat politic. În această țară, ea a născut o fetiță.

După ce magistrații români au dat verdictul în dosarul “Gala Bute”, Elena Udrea a fost arestată de autoritățile costaricane în baza unui mandat Interpol emise la cererea țării noastre.

În decembrie 2018, de Crăciun, Elena Udrea a fost eliberată din închisoare, după ce Înalta Curte de Casație și Justiție a suspendat executarea pedepsei în cazul său.

În vara anului 2019, Udrea s-a întors în România. “Nu mi-am dorit niciodată să trăiesc în altă parte decât în țara mea și am așteptat cu nerăbdare momentul în care să mă pot întoarce. Vreau să îmi cresc copilul acasă”, a scris, pe Facebook, Elena Udrea.

Cum a decurs bătălia juridică dintre procurorii DNA și avocații Elenei Udrea


Udrea a primit şase ani de puşcărie, în 2017, numai ca sentinţa nu era definitivă. Procesul a ajuns la Curtea Supremă, care în 2018 o condamna pe Udrea.

Numai că, până la pronunțarea sentinţei, Elena Udrea a fugit în Costa Rica, unde a şi născut o fetiţă. Când verdictul a fost dat, România a cerut ţării din America Latină arestarea ei, în vederea extrădării.

Udrea a ajuns după gratii la San Jose, numai că, în ţară, Curtea Constituţională a României a constatat că numirea completului de 5 judecători, care o condamnaseră pe Udrea, era nelegala.

Udrea este eliberată şi ajunge în ţară în 2019, cu iubitul şi copilul iar procesul se reia, la Curtea Supremă. Numai că la ultimul termen, din 4 aprilie, atât acuzarea - DNA, cât şi inculpaţii, cer anularea procesului şi rejudecarea. Evident, din motive diferite.

Udrea şi inculpaţii îşi doreau pedepse mai blânde, iar DNA îşi dorea pedepse mai mari dar şi ca prin rejudecarea cazului să nu se ajungă ca faptele să fie prescrise.

Doar că, acum ICCJ a decis: toţi cei inculpaţi şi condamnaţi acum câţiva ani, merg la puşcărie, conform pedepselor primite.

În 2011, Elena Udrea organiza Gala de box dintre Lucian Bute şi Jean-Paul Mendy, pe care fostul ministru al turismului a descris-o că pe o bună ocazie de promovare a României.

Numai că procurorii DNA au constatat că Udrea îşi însuşise o parte din bani şi părtaşi ar fi fost şi alţii. Elena Udrea mai trebuie să plătească şi despăgubiri, dintre care cea mai mare sumă, de 3 milioane de euro, statului român.

Acuzațiile aduse în dosarul „Gala Bute”

Potrivit DNA, Udrea ar fi coordonat un sistem prin care persoanele cele mai apropiate ei, şi anume Ștefan Lungu (fost consilier al Elenei Udrea), Ana Maria Topoliceanu (fost director al Companiei Naţionale de Investiţii), Gheorghe Nastasia (fost secretar general în Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului) şi Tudor Breazu (administratorul terenurilor de la Nana deţinute de Elena Udrea), au primit, cu ştiinţa sa, sume de bani de la reprezentanţii unor societăţi comerciale pentru a le garanta plata la timp a lucrărilor finanţate de ministerul pe care îl conducea.

Anchetatorii spun că sumele obţinute au intrat fie nemijlocit în patrimoniul Elenei Udrea (în numerar ori prin plata unor bunuri şi servicii), fie în patrimoniul unor persoane indicate de aceasta (Organizaţia Bucureşti a PDL şi Rudel Obreja).

Udrea mai este acuzată că a determinat alţi funcţionari din minister să îşi încalce atribuţiile cu prilejul achiziţiei de servicii de publicitate la Gala Bute, prejudiciind bugetul instituţiei şi creând un folos necuvenit pentru Rudel Obreja.

Articol recomandat de sport.ro
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Citește și...
Un copil de 15 ani a ajuns la spital după ce a fost lovit de o mașină pe trecerea de pietoni. O traversa pe trotinetă
Un copil de 15 ani a ajuns la spital după ce a fost lovit de o mașină pe trecerea de pietoni. O traversa pe trotinetă

Un băiat de 15 ani a fost transportat la spital, vineri, după ce a fost lovit de o maşină, în timp ce traversa, cu trotineta, o stradă din municipiul Turda, judeţul Cluj, la trecerea de pietoni.

O agenție europeană pentru aviație cere reducerea echipajului din cabină. Piloții spun că nu s-ar descurca singuri
O agenție europeană pentru aviație cere reducerea echipajului din cabină. Piloții spun că nu s-ar descurca singuri

Agenția Europeană pentru Siguranța Aviației susținută și de un producător de avioane propune reducerea echipajului din cabină la un singur pilot în timpul zborului.

Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom
Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom

La Slănic, în Prahova, craterul din centrul orașului s-a adâncit cu 20 de centimetri și nimeni nu poate spune dacă surparea se va opri.

Recomandări
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață

Fostul președinte Ion Iliescu este oficial suspect în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie '90 pentru infracțiuni contra umanității.  

Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom
Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom

La Slănic, în Prahova, craterul din centrul orașului s-a adâncit cu 20 de centimetri și nimeni nu poate spune dacă surparea se va opri.

Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă
Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă

După o perioadă în care mulți au amânat achizițiile mari cum ar fi cumpărarea unei locuințe noi, cererea pe piața imobiliară începe să își revină.